HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2012.11.13. 16:40 Hökkentő

Van tehát egy csomó Máriánk Jézus körül. Larnakába a betániai miatt indultam, akinek a személye a Szentírás szerint egyértelmű, viszont az egyházi hagyomány azonosítja a magdalai Máriával (Mária Magdolnával) és nevükön nem nevezett bűnös nőkkel evangéliumi történetekből. Az azonosítás véleményem szerint téves. Így pl. a magdalai Mária állandó jelzője: Bűnbánó Magdolna, nem szentírási alapokon nyugszik. Lukács ugyan úgy vezeti be személyét, hogy hét ördög lett kiűzve belőle, de ez nem feltétlen bűnöket jelent.

Eddig mindez nem érinti a kereszténység alapjait, a Máriák szerepe Jézuséhoz képest lényegtelen. A tények persze makacsak, de egy-egy tévedés néha makacsabb tud lenni a tényeknél is. Különösen, ha egy kicsit titokzatossá tesszük. Akár szenzáció is lehet, amiből meg is lehet akár élni. De ehhez kevés a bibliai Máriák összemosása, ezt überelni kell. Mindez egy beteges lelkű, bűnöző hajlamú ember elméjében születhetett meg. Nem mintha előtte másnak már nem lett volna hasonló agyszüleménye, de barátunk jól tudott időzíteni, olyan világrontó erőkkel került szinkronba agyréme, hogy az már önálló életet él. Jézus és Mária Magdolna szerelmi kapcsolatának mai vonulatát Pierre Plantard ténykedésétől számíthatjuk.

Egy ilyen közönséges bűnözőre nem pazarlom a blogbejegyzés terjedelmét. Elég róla annyit tudni, hogy azzal akart pénzhez jutni, hogy ő a frank Meroving királyok leszármazottjának állította magát. A legenda szerint az első Meriving, Merovech egy tengeri szörnytől származik, akivel anyja fürdés közben, hogy is írjam…, fajtalankodott. Plantard-nak ez kevés volt, vágyott ennél hihetőbb, de nem kevésbé titokzatos származásra. Belekapaszkodott a dél-francia legendába, hogy Mária Magdolna és társai ott kötöttek ki tengeri hányattatásaik után. Megtoldotta még azzal, hogy Magdolna gyermeket várt, ugyan kitől mástól, mint Jézustól. Meg is születik a kis Sára, aki a helyi zsidó közösségben felcseperedik, de férjhez már a frankok földjére megy. Úgyhogy nem akárki hancúrozott a tengerben szörnyekkel, az Sára leszármazottja volt. Ilyen prominens ősökkel nem csoda, hogy Plantard többek közt megrontásért is volt börtönben. Ott volt ideje fantáziáját szabadon engedni. Megélhetését mindenféle alapítványok, szervezetek fundálása révén gondolta megoldani. 1956-ban bejegyeztet egy szervezetet Sion Rend néven. Ugye, ez olyan szabadkőműves hangzású dolog? Hát igen, valahol arrafelé kell keresni a szálakat.

Kissé meg is akarom fogni ezek végét, de előbb az érdeklődőknek egy pár nevet még leírok. Nem mintha méltók lennének itt a zarándokblogban szerepelni, csupán kapaszkodókat akarok nyújtani az érdeklődőknek a további kereséshez: Jean-Yves Leloup: Mária Magdolna evangéliuma állítása szerint fordítás, bár eléggé kreatívan oldja meg. Dan Burstein, Dan Brown, Marianne Friedricksson, Laurence Gardner, Walter-Jörg Langbein, Kathleen McGowan és Margaret Stabird a további névsor betűrendbe szedve. Alkotásaik vegyesek, szépirodalomtól a teológiai és történeti szakirodalomig mindent alkottak. Szakirodalom? Igen, ez túlzás, mert hát hoaxokból nem lehet tudományos elméleteket felállítani, úgyhogy a szépirodalmi műfajúak még viszonylag tisztességesnek mondhatóak. No persze a tisztesség azokat a szálakat nem számítva értendő. Azokat a szálakat tehát, amikkel folytatom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr286012340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása