HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2010.02.26. 19:13 Hökkentő

Mária születésének ábrázolási ”kánonját” ezen a studenicai falfestményen szemlélhetjük eredeti formájában. Studenica az első szerb bizánci hűbéres állam fővárosa. Monostora különleges műemlék a keleti és a nyugati egyházi művészet sajátos ötvözete.

A képen, mint általában a történeteket elmesélő ikonokon egyszerre több filmkocka-szerű jelenetet láthatunk. Ugyanaz a szereplő többször is jelen lehet így ugyanazon a képen. Anna ott öleli a visszatérő Joachimot, és az ágyon is ott fekszik. Joachim is egyszerre ott van az Aranykapunál és kislánya ágyánál. Szokták úgy is ábrázolni, ahogy az ablakon benézve kíváncsiskodik, hogy valóban lánya született-e, mint az előző poszt képén. Mária is lehet egyszerre az édesanyja kezében, a fürdető kádban és aranyosan aludhat a kiságyban, bölcsőben.

Ez az ábrázolásmód a diakrón sűrítés. Egy előbbi posztban ilyen volt Joachim és Anna találkozása is a Mária élete mesterétől, Ott Joachim van egyszerre az Aranykapunál, kapja a jóhírt az angyaltól, és a pusztában vezekel. Az idősík ott már táguló térdimenzióban halad. Az itteni képen nincs téri alá-fölérendeltség az eseménysíkok közt. Ha nem ismerjük a történetet, azt is hihetnénk, hogy több kis Mária született. Feltételezi tehát a festő, hogy a képet értő tanítók magyarázzák. Az írásbeliség elterjedése előtt ezek a képek töltötték be a könyvek szerepét. A szóbeli ismeretátadást kiegészítették, szó szerint és átvitt értelemben is képivé tették.

Akkor ér véget a középkor, amikor a diakron ábrázolásmód eltűnik az új képeken.

Szólj hozzá!

Címkék: Máriaábrázolások Máriaszületése

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr516012445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása