HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2010.03.12. 15:44 Hökkentő

Most a tematikus sorban Mária eljegyzése következne. A bevezetés a Templomba és az eljegyzés közt van ugyan néhény ritkábban ábrázolt esemény, pl. a szüzek szolgálata a Templomban. Most ezeket kihagyom, ahogy az eljegyzés utáni történet képeit is a skarlát színű kárőittal. Az eljegyzés ábrázolása is egyre ritkább, az apokrif alapú történetek, velük a képeik is kikoptak a templomokból.

De mielőtt folytatnám a tematikus sort, szintén régi képeim közt kutakodva ráleltem Pécs másik Segítő Szűzanyájáról készített fényképemre. Ha azt írom, hogy ez a másik ferences templom egyik mellékoltára, még a Pécs történetét alaposabban ismerők is elsőre meghökkennek. Pedig pécsett két ferences templom és kolostor volt. Az egyik a Szigetii Kapunál, az, amelyiket máig a barátok templomának hívnak, és ahonnan az utóbbi bejegyzéskben a Szent Anna és a Passió oltár képeit is idetettem az előző posztokba, vaklamint ennek a Máriahilf oltárnak a párját, az Avillai Szent Teréz oltárt, ami eredetileg Mária oltár volt. (Ide kattintva megnyílik)

Ez a "másik" ferences templom a kapucinusoké volt. Az a ferences családnak egy másik ága, amelyet II. József feloszlatott. Pécsi templomuk a Főtér (ma Széchenyi tér) déli oldalán áll, ez ma az irgalmasok temploma. A feloszklatás után egy darabig üresen állt, akár csak a többi hasonló sorsra jutott renddé, mint pl. a pálosoké, amiből később a Lceum templom lett, vagy a domonkosoké, amit lakóházzá alakítottak és máig domoinikánus-háznak hívnak. A kapucinus templomot a betegápoló irgalmasrend kapta meg, és felépítették mellette máig működő kórházukat. és patikájukat. A mellékkápolnában a kapucinusok Segítő Szűzanya oltárát megőrizték.

Erről a képről sem tudom, miként került a templomba, Savojai Jenőék hozták a városba vagy a német telepesek, esetleg Máriacelli képnek vélték, vagy más története lenne? Egy pap barátom nyugdíjasként ott szolgál, ő a török idők után, a felszabadulás emlékére hozott képnek véli, de csak azért, mer régebben Szigetváron volt plébános, ahol a turbéki kegytemplom főoltárán ilyen eredetű kegykép lakik. Utolsó plébániája Szentlőrinc volt, ahol szintén találunk egy Segítő Szúzanya képet, ennek is még ismeretlen az eredete.

Tehát az Irgalmasrend Pécsi templomában is lakik egy az idősebb Lucas Granach által festett Mária a Keresztények Segítsége kegykép, azaz a Passaui Madonna másolata. A rend tartományfőnöke az oltár elé egy térdeplő felső részébe Szent Pió ereklyéjét helyezte. Mellette két szép Mária imádság olvasható, melyben Szent Pió atya szavaival kérhetjük a Szűzanya közbenjárását. Ennél megfelelőbb helyet nem is lehetne elképzelni. Szinte mindig imádkozik valaki az oltár előtt.

Pécsett ez az egytlen templom, ami nyitva van napközben. Nem is olyan rég még minden templom nyitva volt, ma már nem tudják az őrzésüket megoldani. Nem ez volt a leglátogatottabb, hanem a ferencesek. Ott a Passió oltár előtt szinte mindig imádkozott valaki.

Szólj hozzá!

Címkék: Máriaábrázolások Eleusza SegítőSzűzanya

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr396012431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása