HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.05.25. 16:10 Hökkentő

A Törvénytáblák

 

Az első kőbe vésett Törvénytáblákat Mózes összetörte dühében, mert bálványimádáson kapta a népét. A Sinai hegyen kapott, jobban mondva véshetett újakat. Ezeket a Frigyládában őrizték egy mannával teli edény és Áron kivirágzott vesszeje társaságában. A láda helye a Szentély legfőbb helye volt, ahova élő ember, a beavatott kohanita papokon kívül nem léphetett be. Így volt a Szent Sátorban is és Salamon Templomában is, ahonnan egyszer csak eltűnik.

Innen már csak legendákra hagyatkozhatunk. Salamon király és Sába királynője, Makeda házasságából született egy gyermek, aki I. Menelik néven lett Etiópia császára. Apjától elkérte a frigyládát, amit meg is kapott, de neki kellett egy hamisítványra kicserélnie. A láda, ami minden avatatlant megölt, ezt az elszállítást tűrte, ezért Isten szándékával egyezőnek vélték a cserét. Az etióp monofizita egyház a mai napig őriz Axumban egy az őrző szerzetesen kívül senki által nem látható tárgyat, amit a frigyládának tartanak. Másolata ott van minden etióp templomban, de ezek a katolikus templomok tabernákulumainak felelnek meg, ahol az oltáriszentséget őrzik, csak hordozhatóak.

A másik legenda szerint Jeremiás próféta menekítette ki a babiloniak elől Etiópiába. Aztán még sok elmélet létezik inkább a fantáziák világában. Kötik a Szent Grálhoz, sőt azonosítják is vele. Itt-ott keresik is Kanadától a Balti tengerig. Tartják mini atomerőműnek meg ezoterikus energiagyűjtő gépnek, de az ilyen elképzelések mindig sántítanak valahol, csupán a kuriozitás iránti igényből táplálkoznak.

  

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr636012875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unkaralainen tyttö 2007.05.25. 20:03:17

Állítólag azért szikrázott és csapott bele (a frigyláda) egy emberbe, mert gyapjúszőrrel volt letakarva és ahogy ment a szekér, az súrolgatta és szikrák keletkeztek a gyapjú és a láda közt. (ezt a részt nem olvastam részletesen, tehát tudásom csakis a Discovery műsorán alapul:))

Antiblog 2007.05.25. 21:10:36

Lehetséges. Rengeteg embert ölt meg az ószövetség szerint. Ez lehet túlzás, szentségéből fakadó erejének felnagyítása, de egy része biztos igaz. Ha szárnyas angyalokat is képzelünk a tetejére, főleg hegyes szárnyakkal, elektrosztatikailag érdekes szerkezet lehetett, akár halálos szikrákat is vethetett, mint villámhárító. A csoda nem feltétlenül ellenkezik a természeti törvényekkel.

unkaralainen tyttö 2007.05.25. 23:17:10

De mondjuk azt sem hiszem,hogy egész végig le volt takarva. (egyébként az angyalokat elég sokszor nem tudom elképzelni, mert ők mások, mint a festményeken. álmodtam már velük is és nagyon élethű volt az egész, de ha most itt megjelenne egy én sokkot kapnék, az biztos)

Antiblog 2007.05.25. 23:37:51

Az ábrázolt angyalok, meg a valódiak nem ugyanolyanok. A frigyládán angyalszobor volt. Az igazi angyaloknak nincs testük, nincs helyük sem, nem látszanak, nem lehet megérinteni őket. Viszont kelthetnek bennünk érzeteket, de ez sem jellemző. Egyszerűen működnek értünk vagy a bukottak ellenünk.

unkaralainen tyttö 2007.05.26. 00:04:19

És miért szárnnyal ábrázolják? Miért így néznek ki a műveken/művekben? A frigyládán hogyan nézett ki az angyal?
süti beállítások módosítása