HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.08.18. 08:05 Hökkentő

(A pokol egy állapot, ami bennünk van) 

 

Na jó, kedves kényszerguru, írok a pokolról. Ugyan a Mennyországról is kérdeztél, de most a pokolról jutott eszembe néhány dolog. Először is tévedtem, jobban körülnéztem, nemcsak szalonsör van. A legfinomabb kisfőzdei serbettől a mélyhűtöben ellenkezelt szerb sörig minden előfordul, de nem ettől pokol a pokol. Az valahol bennünk van.

Azon állításom, hogy egy-két lényeges dolgot kivéve a különbség a buddhizmus és a kereszténység között paradigmatikus, most talán igazolást nyer.

Az eredendő bűnig kell visszamenni. Az egy akkora engedetlenség volt a Jóistennel szemben, hogy egy ember kevés annak a ledolgozásához. Talán többmilliárd is. Ezért mindannyian kaptunk belőle egy kis penitenciát. Tudatunk tökéletlen ennek felfogásában, mégis néha annyira látszik, hogy ha valaki több-kevesebb sikerrel megdolgozik a rámértekkel, vagy épp valamelyikkel elbukik. Na ez a bukás a pokol.

Tételezzük fel, hogy valakinek az alázat az egyik kimért terhe. Akkor az lenne az emberi logika, hogy rabszolgának szülessen, és egy életen át gyakorolja eme nemes erényt. De így nem történik semmi. Leéli életét a legtermészetesebb alázatban. Ezért a Jóisten eleve nem teremt rabszolgaságot, hanem szabad embereknek adja ezt a sorsot. Sőt még királyoknak is. Aztán a rabszolga is, a király is ki kell, hogy állja az alázatosság próbáját. Aztán győz vagy elbukik.

Az elbukás mindig szenvedéssel jár. Ott bent valami nyomaszt, rág, nyugtalanít. Az ostoba mélyebben merül a bűnbe, szabadulást remélve, de csak jobban belegabalyodik. Az okos alázattal felemelkedik, mert az alázat felemel. Minden kimért teher alatt, ha meghajlunk, az felemel. De ez a felemelkedés még nem a Mennyország.

(Na jó, ezeket Te mondtad buddhistául, én meg megpróbáltam keresztényre fordítani. De attól ez még régi tapasztalatom.)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr306012772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andryka 2007.08.18. 18:41:50

Szervusz kedves Antal! Ne haragudj a zavarásért és hogy ismeretlenül csak úgy bejövök hozzád. Charma blogjában olvastam egy kommentedet, a 25 éve tartó házasságodról.(jól emlékszem?)Áruld el nekem, hogy csináltátok a feleségeddel, hogy még mindíg lankadatlan a szerelem? Mi a titok? Ha megtisztelsz a válaszoddal, kérlek gyere a blogomba.Köszi.Andryka

S (Antal) 2007.08.18. 22:07:03

Szervusz Andryka! Nincs titok. Egyszerűen szeretem. Annak lenne titka, ha nem így lenne, és tudnék is rá módszereket mondani, mi értelme lenne.

kényszerguru 2007.08.20. 15:04:46

A pokol egyes buddhista iskolák tanítása szerint is tudatállapot, amit a pokolba jutottak tudati "közmegegyezése" tart valóságosnak, alapjában véve azonban nem valódi világ. A pokolba jutottak szörnyűséges és ocsmány dolgokat hallucinálnak, s közben eme rémképektől szenvednek, míg a pokol-őrök számára mindez illúzió, ennek megfelelően jót röhögve gyötrik és szívatják az őbennük hívő, s őket realitásnak megélő elkárhozottakat. Olyan ez, mint amikor a gyerektáborban a rézfaszú bagollyal kezdik el riogatni egymást a gyerekek, s végül az egész bagázs sikoltozva rohangál, mert elhiszi azt, amibe belelovalta magát. Vagy mint a pénz értékének nyelvi és társadalmi közmegegyezése. Vagy, amikor sok ember képzelt pénzért jegyet vesz az Alien versus Predator című filmre, hogy együtt riadozzon egy kicsit nemlétező dolgokon. Vagy, hogy csúnya szónak tekintjük-e a "rézfaszút", vagy még átcsúszik a blogon. Most aztán sikerült jól át-filozofálnunk és át-pszichologizálnunk az egészet. Én viszont arra vagyok kíváncsi, hogy IGAZI pokol létezik-e, igazi, szarvas-patás ördögökkel, fortyogó katlanokkal, meg ilyesmi.

S (Antal) 2007.08.20. 18:09:50

Most látom, hogy a poklok kínjairól folytatott diszkurzus közepén arról kommentelek Andrikával, hogy huszonéve szeretem a feleségemet. Jó, mi! Na a vasvillásördögre nemmegválaszoltunk már!

S (Antal) 2007.08.20. 20:22:49

Egyelőre csak az a különbség kettőnk pokla közt, hogy az enyém individuális eredetű kín-állapot, egymagam létrehozhatom a magamét, a Tied kollektív tudati termék. Mindkettő igaz. A magam pokla a magam kollektív szorongásokból átszüremkedett kínjaimból lett.

drc 2007.08.28. 20:56:27

"Az eredendő bűnig kell visszamenni. Az egy akkora engedetlenség volt a Jóistennel szemben, hogy egy ember kevés annak a ledolgozásához. Talán többmilliárd is." Jézus Krisztus! hát miért teremtett akkor az Úr olyan lényeket, akik ily engedetlenek tudnak lenni? hibázott volna? az nem lehet, hisz Ő a tökéletesség. ha viszont nem hibázott, akkor eleve tudta, hogy ez lesz (szabad akarat ide vagy oda szerintem nem tudod megmagyarázni, hogy a világmindenség ura ezt ne tudta volna kisakkozni) akkor hát eleve arra ítélte az embert, hogy szenvedjen, hogy aztán feláldozza érte egyszülött fiát, Jézust, hogy mindenki bűnbocsánatot leljen. már ne is haragudj, de ez egy olyan része a keresztény dogmatikának, amit nagyon nehezen emészt meg az agyam...

S (Antal) 2007.08.28. 21:03:18

De ki tudja sakkozni. Az egész kereszténység erről a sakkpartiról szól. Nem szenvedésre ítélte az embert, de csak néhány bábú feláldozásával adhat mattot. Az emberi létforma szenvedésen keresztül juthat el a kiteljesedéshez, de az már nem szenvedés. Egyébként is önmagunktól szenvedünk. Ha nem lennénk, már nem is szenvednénk.
süti beállítások módosítása