HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.08.22. 07:31 Hökkentő

A Második Vatikáni Zsinat a buddhizmust Krisztus fényének kiáradásnak tartja. E mondat csak a kairosz, a kegyelmi idő megértése után érthető meg. Buddha öt évszázaddal előbb élt, mint Krisztus.

A földhözragadt logika fordítva gondolkodik, az időben előbb levő hat az őt követőre. A megszentelő kegyelem számára más az idő. Krisztus már az idők kezdete előtt volt, nem teremtetett. Az időbe született emberi természete szerint, közénk jött, emberi módon szenvedett, meghalt, majd isteni módon feltámadt. Ő az örök Ige és a törékeny földi test egyszerre.

A Jóisten szeretete végtelen. Az embert bűnei ellenére üdvözíteni kívánja. Mi ellentmondásos létünkben, engedetlenségünkből fakadóan mindent megteszünk ez ellen, ugyanakkor teljes lelkünkkel a kegyelemre is vágyunk. Létünk legnagyobb ellentmondásának leküzdéséhez folyamatosan megadja a segítséget. A történelemben, a múló időben is ott volt velünk. Ilyen esemény volt Gautáma Buddha megvilágosodása is.

Ezt csak a bigott, fanatikus, a formalizmusban elveszett keresztények tagadhatják. Ettől az állítástól még nem lesz senki sem buddhista, legalábbis olyan értelemben nem, hogy el keljen bármi is fogadni bármit a tanításaiból, ami logikájában, alapvetéseiben ellentmond a kereszténységnek.

Ha Buddha üdvtörténeti jelentőségét felismerem, csak közelebb kerülhetek Krisztushoz!

 

(Vigyázat! Itt nem arról van szó, hogy éljen a szinkretizmus! Bocsánat a nagyon profán példáért, de én nagyon szeretem a töltött káposztát és a madártejet is. De a kettő összeöntve számomra ehetetlen. E mondatom fényében tekintsetek a fenti cikkre. Nem az egybemosást, hanem egymás megértését tűztem célul blogomban.)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr916012767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyvalaki 2007.08.22. 08:20:42

Szép!

skaff 2007.08.22. 17:03:04

35. A szerzetesi élet erényi - DN 2. 43-66. ...- S miből áll a koldus erényes élete, ó Nagykirály? Nagykirály, a koldus tartózkodik attól, hogy más élőlényeknek ártson, az élőlények bántalmazásáról lemond, a botot és fegyvert elveti. Igénytelenül él, részvéttől áthatottan, minden élőlény üdvére gondot fordít. Az erényes életet részben ez teszi. Tartózkodik attól, hogy az önként nem adottat elvegye, az önként nem adottnak elvételéről lemond. Csak azt kívánja, azt fogadja el, amit megkapott, becsületes szívű, a tolvajlást megveti. Az erényes élethez ez is hozzá- tartozik. Tartózkodik a kicsapongó élettől, a kicsapongó életről lemond. Megtartóz- tatásban él, a köznép által űzött párzást megveti. Az erényes élethez ez is hozzátartozik. Tartózkodik a hazugságtól, a hazugságról lemond, igazat szól, az igazsághoz húz, megbízható és méltó a bizalomra, az embereket nem csapja be... Tartózkodik a becsmérléstől, a becsmérlésről lemond, amit itt hallott, nem adja amott tovább, amit ott hallott, nem adja emitt tovább, hogy viszályt szítson az emberek között. A viszálykodókat megbékélteti, a barátok között az egyetértést segíti, az egyetértés megörvendezteti, az egyetértés lelkesíti, boldogságát az egyetértésben leli. Mindig olyan szavakat szól, amelyek egyetértést teremtenek. ... Tartózkodik a durva beszédtől, a durva beszédről lemond. Kellemes, szépen csengő, kedves, szívhez szóló, tiszteletteljes szavakat szól, sokaknak felvidítására, sokaknak örömére. Kerüli az üres fecsegést, az üres fecsegésről lemond, a lényegeset mondja. Üdvöset szól, a Tanról be- szél, a fegyelemről beszél. Jóidőben mond emlékezetes szavakat, mértéktartó tartalmas beszédét példázatokkal támasztja alá. Az erényes élethez ez is hozzátartozik. Tartózkodik a zúzott magokból és gyümölcsökből erjesztett italoktól. Napjában csak egyszer eszik, este böjtöl, minden más étkezésről lemond. .4 táncos, énekes, zenés mulatságoktól távol tartja magát. Nem hord virágkoszorúkat, nem használ illatszereket és keneteket, nem visel ékszereket. Nem alszik magas, fényűző fekhelyen. Aranyat, ezüstöt soha nem fogad el. ... S mennyi az, amennyivel egy koldus beéri, ó Nagykirály? Beéri a magán viselt öltözékkel, s a testét fenntartó étellel, amit alamizsnaként kapott. Bárhová vezesse útja, magán hordja minden vagyonát. Olyan a koldus, mint a szárnyas madár, akit repüléskor csupán a tolla súlya húz... Hát ennyi az, amennyivel egy koldus beéri, ó Nagykirály. Nem Szent Ferenc?
süti beállítások módosítása