HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.09.09. 14:34 Hökkentő

 

 

 

Vocsin a Papuk hegység kedvelt kirándulóhelye. Az általában mészkő hegyláncot itt vulkáni kőzetek szakítják meg. Egy régi kőbányából bemutatóhelyet készítettek a Papuk Nemzeti Park munkatársai a község határában. Kissé a Tapolcai Medencét környező tanúhegyek bazaltorgonáira hasonlítanak a kőzetképződmények, csak itt kocka alakúra kristályosodott a kihűlt láva.

A hegység északi oldala Baranya és Somogy megye nyúlványa volt az Árpádok korában. Verőce és Kőrös megye később alakultak, ahogy a Pécsi Egyházmegyéből is leváltak a Dráván túli területek Pozsega és rászben Szerém, ma Diakóvár püspökségéhez. Birtokosai is kezdetben ugyanaz a Kán nemzetség volt, min akik Siklós központtal Baranya nagy részét is bírták, majd a Garaiak és aztán a török időkben válik szét a Dráva két partjának története, de nem teljesen, és nem nyomtalanul.

Garai Jób özvegye Újlaki Fruzsina és testvére Katalin az 1490-es években ferences kolostort alapít Atyinában. Nem az itteni boszniai rendtartomány szerzeteseinek adományozza, hanem a szentferenci tanításokat szigorúbban követő obszerváns barátoknak. Hét kolostorból álló kusztódia központja lesz, Az új rend nemes vetélkedést folytat a lelkekért a bosnyák és a Szent László provincia ferenceseivel. Elképzelhetetlen, hogy ne jegyen itt egy kegykép.

 

 


 

 

Ahogy a Gyűdi Madonna is többször eltűnt, elpusztult, nem került vissza, az Atyininira még keservesebb sors várt. A várossal, majd a faluval együtt többször elpusztul. És mindig van erejük újjá építeni mindent. Kegyszobor is mindig kerül.

A török végleg felszámolja a kolostort. Ettől kezdve a közelben állt plébániatemplom helyett a kegytemplomot használják. Szinte követhetetlen az újbóli felépítések sora. Az ősi kövek főnixmadárként mindig új életre kelnek. A XVIII. században a Jankovics grófok, 1973-ban burgenlandi horvátok adományából.

 

 

1991. december 14.-én szerb szabadcsapatok garázdálkodnak a környéken. A község 45 lakosát kegyetlenkedések közepette kivégzik. Első dolguk, mint mindenütt, a horvát nemzeti jelképnek tekintett katolikus templom teljes lerombolása. Visszavonuláskor a falu összes házát felrobbantották.

A község áll. Újból felépítették, és 1600-an visszatértek.  A kegytemplom is felépült. Alapos régészeti feltárás után helyeztek el minden követ lehetőleg úgy, ahogy Mátyás király korában állt. 2008-ban még felállványozva láttuk, idén már a belső munkákat végzik. Jövőre le szeretném fényképezni gótikus hálóboltozatát, amin a kegyszobor fölé magasodik.

Igen, a kegyszobor. Szeplőtelen fogantatás – ezt a címet viseli a templom ősidők óta. Mai kegyképét méltó helyről kapta, a Szeplőtelenül Fogant leghíresebb kegyhelyéről, Lourdes-ből.

 

 


 

2 komment

Címkék: UT Gyűd

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr686012560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walburga 2009.09.09. 15:21:53

Szörnyű mire képes a háború és a gyűlölet.Szerencsére legalább ilyen hatalmas a szeretet és a hit.

skyppy 2009.09.09. 19:52:54

..Pristinában még 2005-ben is porig rombolt szerb házak voltak mindenfelé...soha nem építették újra őket, megmaradt mementónak... ....nem tudok levelet írni, ha nem törölsz a postafiókodból:-)))
süti beállítások módosítása