HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.09.09. 22:01 Hökkentő

Vocsinban a szerb dúlás okát ismerjük, még nem történelem. A XVIII század fordulóján ugyanez történt, de nemcsak Szlavóniában, hanem a teljes Délvidéken és Baranyában, sőt Somogyban és még beljebb is az országban, még Esztergomig is eljutottak.

A történet tizenöt évvel korábban 1689-ben kezdődik. A szerbek a török birodalomban élnek elnyomás alatt. A világi kormányzás török. Valamennyi bíráskodási jogot a ráják (keresztények) fölött megkapnak a vladikák (püspökök), akik a konstantinápolyi görög patriarchának alárendeltjei. Osztrák titkos ügynökök tárgyalnak az ipeki (ma Peć , Пећ albánul Peja Koszovóban) érsekkel, hogy felkelésre bírják a szerbeket a török ellen. A győzelem bizonytalan. Bécs megigéri, ha a felkelés elbukik, Magyarország területéből kiszakítanak egy Újszerbiát, ahová áttelepülhetnek.

A magyar területen létrehozott szerb állam gondolata még ennél is régebbi, de csak a XX. században valósult meg. A mohácsi vész előtt Fekete János (Cserni Jován, Jovan Crni) szerb rablóvezér a Délvidéken egészen Baja és Szeged vonaláig az ország gyengeségeit kihasználva egy rablóállamot hozott létre. Ki is nevezte magát cárnak. A török egyből véget vetett az ilyen helyi kiskirálykodásnak.

Több mint száznyolcvan év múlva a szerb nemzet egyetlen legitim intézménye III. Arzén metropolita megy bele hasonló kalandba. Még a vezetékneve is érdekes: Csernojevics, mint a Fekete cár. A felkelés természetesen elbukik, súlyos megtorlásra készülnek a törökök. 1690 októberében megindult a velika soeoba srba, a nagy szerb kivándorlás.

Az ígért Újszerbiát nem kapták meg, csak később egy kisebb területen határőrizet fejében részleges autonómiát. A metropolita Karom városában telepedett le, amit át is keresztelt Karlócának. Bécsi jóváhagyással felvette a patriarchai címet, egész Magyarország ortodoxainak autokephal egyházának fejének tekintve magát. Egyházi intézkedései többször ellentétbe kerültek az ország törvényeivel.

A főpappal jött martalócok pedig végigrabolták az országot. Kegyetlenkedéseiket a mi vidékünkön máig emlegetik. Siklóson azon a hírhedt Gyümölcsoltó Boldogasszony napján 192 embert mészároltak le. A várat bevették, a kurucok elől elrejtett kegyszobrot megvagdosták karddal. Kíváncsi lennék, hogy a zágrábi restaurátorok meglelik-e ennek nyomait a fában munkájuk során. A kegyképet védő Horváth Domonkos atyát a rácok lefejezték. Társát, Czetkovics Lajos atyát előbb kegyetlenül megcsonkították, majd lelőtték. Benua Henrik jószágkormányzó csempészi ki a várból a kegyszobrot és viszi a biztonságos eszéki erődbe.

Az én szülőfalum Adorjás évszázadok alatt riasztási rendszert dolgozott ki, hogy ha jön az ellenség, elbújnak a mocsárba egy titkos úton. Ha van idő a gerendákra épült házakat is bevontatják lóval, ha kevesebb, csak SZEKEREKre pakolva menekülnek, ha még kevesebb, akkor a gyerekek mellett, ami elfér a kézben. 1704-ben rosszul mérték fel a helyzetet. Gyorsan kellett volna menekülni, de úgy vélték lesz idő szekerekre pakolni. A rácok előhada megbújt a kertek alatt, és lesték, merre mennek be a titkos úton a mocsárba. Ez után a főhad már könnyen követte őket. Az egész falut lemészárolták, és amit nem tudtak elvinni, azt felgyújtották. Az üszkös szekerekről ennek a helynek a neve máig Szekerek puszta. Két ember maradt életben, egy férfi és egy nő. Ők az én őseim.


Pécsett a már évszázada a városban élő békésnek vélt szerb kereskedők éjszaka nyitották ki a Szigeti Kaput a rácok előtt. Olyan mészárlást rendeztek, hogy nem volt, aki eltemesse a halottakat. A ferencesek nyitottak egy tömegsírt a templomuk és a kolostoruk szegletében egy volt török fürdőben. A város ekkor kitiltotta a területéről a szerbeket, akik létrehozták Pécstől nyugatra Rácvárost, ami ma már Pécs része.

Nem folytatom a borzalmak felsorolását Belső-Magyarországtól a Délvidékig. Szlavónia is lángokban áll, akár csak 1991-ben. Ilyen szövetségesre leltek a labancok, ellenségeikkel jobban jártak.

Egy fontos dolgot még hozzá kell tennem a történtekhez! Aki ismer, tudja, hogy különös kedvelője vagyok az ortodoxiának, felfogásomban a Kárpát Medencében a karlócai egyház joghatóságának van elsőbsége, bár az én véleményem nem oszt, nem szoroz. Kedvelem a szerb kultúrát, különösen a zenét. Gyakorta látogatom a grábóci szerb kegyhelyet ugyanazzal a lélekkel, amivel a római katolikus helyeket. Amit írtam, az én ismereteim szerint írtam, valószínűleg létezik a másik oldal változata is. A megbékélés feltétele szerintem a ma divatos polkorrekt felfogással szemben, hogy igenis mindenki elmondhassa, amit tud, és legyen lehetőség minden oldal tudását egyeztetni. Ezt ma már baráti vitában meg lehet tenni. Amit a családm belémkódolt a szerb népről, kemény munkával érzelmileg leépítettem. Ahhoz, hogy bennem a megbékélés több legyen, mint szerb liturgiákon való részvétel, vagy Divna Ljubojevics vagy Pavle Aksentilevics énekeinek imádkozó hallgatása, ezt is le kellett írnom.


4 komment

Címkék: UT Gyűd

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr296012556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skyppy 2009.09.10. 18:08:33

Peja-ban jártam...nagyon finom boruk van...pedig a környéken nincs is szőlő....:-))

SA 2009.09.10. 18:39:57

Peja? Te milyen nyelven írsz? :D:D::D Albánul? Szerbül Peć, Пећ ejtsd Pétcs, régiesen Ipek. Ott bizony vörös borszőlő termett. Lehet, hogy nem volt, aki kapálja? Jó, hogy írod, kijavítom a posztban!

skyppy 2009.09.10. 20:19:30

SA így láttam kiírva, valószínűleg ez az albán neve volt, de mindenki Pecs-nek mondja, én már csak azért se....legalább visszakérdeznek mint Te is:PPPP

skyppy 2009.09.11. 17:30:45

keresek neked egy szép képet róla:-)))
süti beállítások módosítása