HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.07.15. 00:08 Hökkentő

 

 

Ugyanis elvetemedett emberek jöttek át Brazíliából, akik velem is a tigrisnél zordabban bántak. Keresztények voltak ezek, s nem is indusok. Ezek rendszerint mindazokat, akik elibük kerültek, bányamunkára és más aljas munkára is elragadozzák, az öregeket, hogy hírét ne terjesszék, megfosztják életüktől, másokat az íj felhúzásához szükséges ujjaiktól; az anyákat úgy teszik az utazásra alkalmasabbakká, hogy letépvén emlőjükről csecsemőiket, azokat odacsapják az első karóhoz, amelyre akadnak. És hogy a vigyázatlanokat annál könnyebben behálózzák, maguk közül olyan embert küldtek előre, aki ruhájával és külső megjelenésével misszionáriusnak hazudta magát.

Zakarjás János jezsuita atya írta rendtársainak Nagyszombatra 1754-ben a Paraguay folyó mentéről.

 

1 komment

Címkék: Reductio

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr396012801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drc 2007.07.20. 10:28:38

igen, ez nagyon jellemző volt a dél-amerikai állapotokra akkor. egyébként épp nemrég jött meg nekem a Documenta Vaticana azon példánya, amelyikben a amerikai gyarmatosítással foglalkoznak. igaz ugyan, hogy az egyház anno jelentős szerepet játszott a sok évtizeden át tartó indián genocídiumban (pl. azzal, hogy a spanyol és portugál irtóhadjáratok közül nem egy pápai áldással indult), de nem szabad elfelejteni azokat az egyház berkeiben mozgó valóban Krisztus szellemében élő embereket sem, akik az indiánok védelmére keltek. (amennyire én tudom a Misszió c. film valós eseményekről készült.)
süti beállítások módosítása