HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.02.16. 23:00 Hökkentő

Mi Atyánk!

A magyar nyelv inkább birtokos személyragot használ birtokos névmás helyett, így a "Πάτερ ἡμῶν" helyesebben szólna "Atyánk", "Apánk", vagy méginkább "Apukánk" formában.

Kit is szólítunk itt apukánknak? Minden elsős hittanos tudja, hogy Isten a mi mennyei atyánk. Jézus korabeli farizeusok szemében ez a megszólítás blaszfémia volt. Isten valami rettenetes hatalom volt szemükben, inkább félelmetes, mint közvetlen, atyai. Még a nevét sem ejtették ki, amint a Mózesi parancsot értelmezték, miszerint Isten nevét hiába szádra ne vedd. Márpedig a Hatalmas dolgaihoz képest minden említés hiába van. Leírni lehetett, sőt a Szentírásban megkerülhetetlen az Istent jelölő négy betüt (JHVH) leírni, de kiolvasni az Adonáj, az Úr (Kyriosz) szót kellett. Ehhez az istenképhez viszonyítva az egész világszemlélet fordul ki, vagy inkább fordul vissza a sarkaiba az apuka Istennel. Annak nevezzük, ami valójában. Teremtó Istenünk, ami több, közvetlenebb a nemző és neveló apukánknál is.

Istenatyánk, teremtő Édesapánk! Ne engedd, hogy gyermekeid elfelejtkezzenek Terólad!

1 komment

Címkék: Miatyánk

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr766012610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miles 2009.02.17. 01:02:54

Valahogy úgy emlékszem, hogy JHVH, amiből a Jehova, Janu, stb olvasott alakok lettek, egyszerűen csak a röviditett alakja, vagy inkább kezdőbetűi a tábor hegyi válasznak, amikor Mózes az Úr nevét tudakolta. VAgyok, aki vagyok. .... Ha jól emlékszem.
süti beállítások módosítása