HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2012.10.14. 22:58 Hökkentő

A következő állomás Kiti (Κίτι). A városka nevét így írják, de Csitinek mondják. Nekem Larnaka régi neve, Kition ugrik be, de ez akkor is Kiti volt, amikor a tíz kilométerre fekvő Larnakát Kitionnak mondták. Le a bringákról, és feltolva őket a Panagia Angeloktisztisz cinteremkapujának lépcsőin, bejutunk a templomudvarba. Panagia azt jelenti, hogy Legszentebb. A Panagia Teotokosz, azaz a Legszentebb Istenszülő rövidítése. Magyarosan Szűzanya, Boldogasszony, stb., ahogy jobban hangzik, mivel nyugaton nem nagyon elterjedt az Istenszülő megszólítás.

Az Angeloktisztisz jelző a templomra vonatkozik, és ettől lesz izgalmas ez a hely. Jelentése ugyanis angyalok által épített. Története a VI-VII. századra megy vissza, bár lehet, hogy előtte is állt itt templom. A tengerközeli falut többször feldúlták arab kalózok, lakosai jobbnak látták beköltözni a közeli falakkal erődített városba, Kitionba. A veszély elmúltával a visszatérők fogadalomból építették a Szűzanya tiszteletére ezt a templomot. Az építkezés során különös dolog történt. Reggelenként magasabban álltak a falak, mint ahogy azok este voltak. A helyi legenda szerint angyalok jöttek a sötétség leple alatt, és rakták a falakra a köveket.

Többször bővítették, átépítették. Máig felfedezhetőek azok az építészeti elemek, amik a latin szertartású korszakára emlékeztetnek. A keresztesek idejében a frank Simone Renier de Gibelet (+1302) volt a kegyura. A templom a Gibelet család temetkezési helye. Ekkor építették az eredeti gerendaáthidalók helyére a gótikus boltozatot, a csapadékvizet állatfejes vízköpőkkel tartották távol a falaktól.

Az Angeloktisztisz különböző nézetekből

Gótikus boltozat a keresztesek korából

Ökörfejes vízköpő - szintén a templomosok nyugati stílusának maradványa a ma bizánci templomon

Francia címerek, köztük a Gibelet családéa templom oromzatán

A Gibelet család egy hölgytagjának sírfedele a templom előterében

Szólj hozzá!

Címkék: UT Larnaka Kiti

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr746012351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása