HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.11.25. 18:50 Hökkentő

Máriamakk - Makkosmária

Én Budakeszi felől közelítettem meg autóval, de ha lett volna időm, a külső budai hegyek kedvelt kirándulóhelyéről, a Normafáról indultam volna gyalog. Sok turistát láttam abból az irányból. Némelyikük kocogva érkezett, a templom előtt megfordult, és irány vissza Budapest. A nyirkos erdő avar alatti parányi élőlényeinek kellemes illatában szívesen időzik az ember. A legkellemesebbek a tölgyesek, olyan gombákkal és más organizmusokkal társul ez a nemes fa, hogy szinte kiemel levegője a földi gondokból.

Valahogy így érezhette ezt Traub János is az 1700-as évek elején. János vallásos legény volt, a természet szépségeiben Istent magát érezte. Az ilyen érzsek képi megnyilvánulásokban is jelentkezhetnek. Nem hallucinációkról, képzelgésekről van szó, hanem egyszerűen a szent és profán dolgok analógiájának felismeréséről. Traub János egy tölgyfa érdekes mintázatú törzsén a szenvedő Jézus arcát pillantotta meg. Tudta, hogy az csak egy tölgyfa, a természet rendje szerint, akár a többi ezer az erdőben, Ami történt, az a lelkében történt, a makkfa csak egy jel, hogy a képzelet elérhesse e természetfölöttit. Csak a nagyon elbizakodott ember állíthatja, hogy ilyen kapaszkodó jelek nélkül fel képes érni a szakralitás világába.


1731-ben Traub megbetegedett. Gyógyulásának emlékére vásárolt egy Mária képet egy olasz származású festőtől. Falconeritől. A kép az akkor népszerű kegyhely, a mai krisztinavárosi Vérkápolna kegyképének másolata volt. Ekkortájt szerezte vissza a képet a kápolnaalapító Franczin Péter leánya de erre még visszatérek egy következő bejegyzésben. A kép ugyanis nem a krisztinavárosival mutat hasonlóságot.

Traub a képet felszegezi arra a tölgyfára, amellyel kapcsolatos volt a korábbi jelenés. Ettől kezdve sokan felkeresik, imádkoznak a képnél, és egyre több a csodás imameghallgatások száma. 1737-ben Acsádi Ádám veszprémi püspök engedélyezi a kép nyilvános tiszteletét. Hamarosan kis fakápolna is épül a kegykép fölé.

Ekkor egy másik búcsújáró hely történtével fonódik egybe a Makkos Mária kegyhelyé. Zichy Péter gróf elesik a spanyol örökösödési háborúban, és özvegyét Bercsényi Zsuzsannát kéri az esztergomi érsek, hogy a gróf fogadalmi kegyszobrát, a máriacelli kegyszoborhoz érintett másolatát vigye vissza Óbudára. A kegyhely gondozását a grófnő a fogolykiváltó trinitárius rendre bízza. 1743-ban alapította az óbuda-kiscelli konventet, 1748-ban már teljes pompájában áll a templom és a kolostor. Máriamakk úgy kapcsolódik Kiscellhez, hogy az óbudai trinitáriusok ugyanebben az évben átveszik a gondozását, Zichy Miklós gróf a rendnek ajándékozza azt a budakeszi telket, ahova 1762-68-ig felépítik az első kőtemplomot a kegykép és a tölgyfa törzse számára, mellette egy kis rendházzal, ahol néhány szerzetes állandó jelleggel tartózkodott.

Kik is ezek a trinitáriusok? Ezzel folytatom. Jó illusztrációkat fényképeztem hozzá a kegytemplom mennyezetén.

Szólj hozzá!

Címkék: re UT Budakeszi Krisztinaváros Máriamakk

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr836012513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása