HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2010.02.12. 13:29 Hökkentő

Máriaábrázolások - a Deksziokratusza

Egy olyan ikontípust mutatok be, amiről csak sejtéseim vannak. Ez a Hodégétria tükörképe. Talán egy figyelmetlen másoló fordítva festette le? Különösen a balkezes, vagy a kétkezes emberek hajlamosok erre. Az is lehet, hogy pecsétre vagy fanyomathoz a nyomódúcra amikor bevésték, nem vették figyelembe, hogy a nyomat megfordul. Azért is írom ezeket a posztokat itt a blogon, mert hátha valaki segít, és egy hozzászólásban megírja, mi is az igazság. Azt is szívesen veszem, ha valamit tévesen tudok, és kijavítja a kommentelő. A blog műfajának ez az egyik előnye.

Tehát elterjedt a bal és jobb oldalt megcserélő Deksziokratusza, ahol a jobb (dexiosz) karján tartja a gyermek Jézus Mária. A reneszánszban már csak a kompozíció döntötte el, hogy jobb vagy bal kezébe helyezzék a gyermeket, de előtte nyugaton is, és a tradicionális ikonfestő iskolákban keleten ma is jelentése van szimmetriasértés irányának. Valahogy úgy van ez, mint a szerves vegyületeknél, hogy ha aszimmetrikus, akkor nem mindegy, hogy balra vagy jobbra forgatja a fényt, az egyik vegyület élettanilag fontos lehet, az ugyanolyan másik pedig akár mérgező is. Természetesen ez a kémiai hasonlat csak egy merész analógia, más törvényszerűségek uralkodnak a természetben, mint a keresztény szimbolikában.

Imádság az Istenszülőhöz a Deksziokratusza ikon előtt

2 komment

Címkék: Máriaábrázolások Deksziokratusza

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr436012487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirjam 2010.02.12. 14:38:12

Nagyon tetszenek az ábrázolás kialakulásának az okai. Kétkezes és nem vette észre, ahogy felcserélte, vagy nyomat stb. Nincs köztük olyan, hogy valaki DIREKT önálló kívánságára döntötte el, hogy felcseréli, mert SZERINTE az jobb. Ilyen ez a "szent művészet"... engedelmesség és nem önkény.

SA 2010.02.13. 21:08:20

Örülök, hogy tetszik! Nem tudom, még, hogy hogyan jutok el az Immaculátáig, de már rendezem magamban a többi Mária képet. Ez az alap, ebből indul a többi.
süti beállítások módosítása