HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2012.10.29. 20:40 Hökkentő

Larnaka (Λάρνακα), ez a város mai neve, eredetileg Kition (Κίτιον) volt. Arra büszke, hogy a Föld egyik legöregebb városa, a vízözönig vezeti vissza történetét. Névadóját a Bibliából ismerhetjük, pontosabban a Teremtés könyvéből. Noé három fia közül a legkisebb volt Jáfet. Jáfetnek hét fiai volt, az ötödik Jáván. Jáván öt fia közt a negyedik Kittim. Idáig a Biblia (Ter. 10,1-5). A hagyomány tovább megy, a Noé fiakhoz, unokákhoz nemzeteket kapcsol. Az őskrónikák, mint a magyar Képes krónika vagy a kijevi Nesztor, azzal kezdi, hogy az adott nemzetet Noéig visszavezeti. A görög és velük rokon népek Jáván fiainak tartják magukat. Kittim a jónok őse. A legenda szerint szeretett vándorolni, így jutott Ciprusra, és alapította meg a róla elnevezett várost. Itt sokasodtak, szaporodtak, és kirajzottak a ion szigetekre és Kisázsia égei partjaira. A jónok valóban a tenger felöl érkeztek Hellaszba.

Ciprus legjelentősebb városa volt, innen nyílt a sziget, ez volt a „bejárat”, sőt gyakran nevezték az egész szigetet Kitonnak. A Küprosz (Ciprus) név csak később lesz általános. Uralták assszírok, főniciaiak és még egy csomó nép, hisz Egyiptomtól a görög szárazföldig olyan területek veszik körül, ahol ősi kultúrák voltak, és ezekből már a korai ókori hajózási technikákkal is el lehetett ide jutni.

Épp perzsa uralom alatt volt, amikor a világ felfigyelt Kiton városára. Az Athéniek elhatározták, hogy biztos, ami biztos, a perzsákat, miután csúnyán megjárták velük, igyekeztek minél távolabb tartani Hellasztól. Még Egyiptomig is elmentek az egyesült görög hadak, hogy gyengítsék a veszélyes birodalmat. Ciprusról is kiűzték őket egy időre legalábbis Kr. e. 450-ben. A görögök vezére Kimon volt, Miltiadész, a marathoni csata hőse és egy trák királylány gyermeke. Rossz nyelvek szerint azért ő lett a fővezér, hogy minél távolabb tudják Athéntől, ahol mindenféle reformokat akart bevezetni. Valójában szinte legyőzhetetlen stratéga volt. A döntő ütközet Kitionban volt. Kimon halálos sérülést kapott, bár egyes források szerint valami fertőző betegséget kapott el. A csatát a halálos ágyából irányította. Megparancsolta, hogy ha meghal, tartsák titokban, folytatódjon a csata, mintha Kimon is ott harcolna. A perzsák ugyanis ha nem tartanak Kimontól, simán győztek volna. Így hősünk halálában is tudott csatát nyerni.

.

Athéni Kimon modernkori szobra Larnakában

.

Aztán mégis a perzsáké lett a sziget, pedig a rézérc miatt fontos athéni gyarmat lehetett volna. Csak Nagy Sándor szerezte vissza. Utódjai közül az Antigonidák a Szeleukidák és a Ptolemaidák is uralták. A rómaiak az utóbbiaktól, tehát gyakorlatilag Egyiptomtól hódították vissza.

A hellenista időkben Larnaka azért több neves szülöttjével büszkélkedhetett. Csak a két leghíresebbet említem: Apollonioszt, az orvost és Zénon a filozófist. Kitioni Zénon negyvenkét éves koráig kereskedő volt, mígnem Athén partjainál egy zátonyon hajója megfeneklett, az árúja tönkrement, és annyi vagyona nem maradt, hogy hazahajózzon Ciprusra. Beállt hát filozófusnak,a cinikus mesterek mellé. Annyira népszerű lett, hogy saját iskolát alapított. Tanítványaival az athéni piac oszlopos tornácán találkozott. Az oszlopcsarnok neve görögül sztoa, ezért e filozófiai irányzat követőit sztoikusoknak nevezzük. Napjainkban többször átértelmezték Zénon és követőinek gondolatait, ezért itt nem megyek bele, mi is a sztoicizmus. A sztoáról sem rakok be képeket ide. Nem digitális géppel készítettem annak idején, amikor ott jártam csak filmes gépem volt. Majdnem nekiálltam szkennelni a képeket, amikor eszembe jutott: ez a blogbejegyzés nem Athénról, hanem Larnakéról szól.

Szólj hozzá!

Címkék: UT Larnaka

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr246012345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása