HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

politeizmus

2007.06.18. 14:40 Hökkentő

 

A politeizmus veszélye a kereszténységben V.

Most a heroizációs politeizmus következik. Ennek a veszélye a katolicizmusban nagyobb, mint a kálvinizmusban. Emiatt tekintek református őseim hitére úgy, mint a túlélés zálogára a török időkben. Ahogy a biztonsági háromszáz év a veszély után eltelt, vissza is tértem a Katolikus Egyházhoz. Azért a protestánsok is barátaim, nekem nincs velük bajom, viszont ha megtudják, hogy áttért vagyok, sokszor furcsán néznem rám.

A szentek tisztelete miatt tartotta a török pogányoknak a katolikusokat. Kik is azok a szentek? Eredetileg a Krisztusért vértanúhalált haltak tisztelete terjedt el az egyházban. Szent István diakónus, az apostoluk, a Római Birodalmon belül és kívül a hatalmi önkény és a vallási türelmetlenség áldozatai a nép emlékezetében megmaradtak, sírjukat, maradványaikat ápolták, őrizték az enyészettől. Ők az egyház fundamentuma, az ő haláluk nélkül nem épül ki a kereszténység.

Tulajdonkép Szent János apostol volt az első, aki természetes halállal halt meg, de ugyanazt a tiszteletet megkapta, mint a mártírok. Az első nem vértanú szent valójában Szombathely szülötte, Toursi Szent Márton volt. Ezzel átalakult a szent fogalma. Egyszerűen azt jelenti, hogy különb, mint a többi. Szigorú eljárás során megvizsgálják a „gyanús" ember életét, ha megfelel a kritériumoknak az eljárás végén kanonizálják, hivatalosan kihirdetik, hogy nyilvánosan szentként tisztelhető. Első lépésben boldoggá avatják, majd aztán szentté a második fokozatban. Mindszenty József tiszteletreméltó jelenleg, mert a kanonizációs eljárás nem zárult le. Apor Vilmos boldog, talán egyszer még szentté is avatják. Árpádházi Erzsébet már szent. Van olyan boldog is, aki helyileg szentként tisztelhető. Itt a Pécsi Egyházmegyében első magyar püspökünket Szent Mórnak nevezzük. Az egyházmegyén kívül csak Boldog Mórként említik.

Azt hiszem, sejthető, hol itt a politeizációs veszély. Következő cikkemben azért kicsit részletesebben írok róla. A két szélsőség között - hogy egyáltalán ne tiszteljünk senki embert, meg hogy, a szentektől a Jóistent se lássuk - megpróbálok elevickélni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr366012831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása