HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.06.24. 12:55 Hökkentő

Egy kis valláskritika

 

A kereszténység „hivatalos”, de leginkább hivataloskodó képviselői egyre távolabb kerültek a misztikumtól, helyette a racionalitás került előtérbe. A mi hitünk a kettő érzékeny egyensúlyán alapszik. A ráció a Szentlélek ajándéka, segít megkülönböztetni a túltengő fantáziát a valódi misztikumtól. Viszont Istent önmagában a ráció képtelen megismerni.

A ráció túltengése abban is látszik, hogy a tudományos fokozatoknak egyházi tisztségek betöltésekor milyen nagy szerepe van. Ez önmagában nem baj, ha nem szorul ki emiatt az, akinek mélyebb a hite. A legnagyobb bajt a hívek elfordulásában, vagy az ide se találásában látom. Mi mást keresne valaki a vallásban, mint a misztika élményét. A rációt a tudományban találja, kinek az kell. Ha a vallásban is csak azt kapja, akkor mi értelme az egésznek. Keresi akkor a valláspótlékokat az ezoterikus és hasonló elfajzásokban. Igen, azokban, mert ott meg a másik szélsőség, a ráció hiánya, kisiklása a jellemző. Még ilyen vallások is vannak, nem véletlen népszerűségük.

Pedig mi az, ami nincs meg a kereszténységben, de ezekben az elfajzott és pótvallásokban megvan? Csak éppen most a misztikum és a ráció helyes egyensúly csak egyes karizmatikusok sajátja. Hát nem egy nagy karizmatikus közösség az egész Egyház?

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr536012824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charma 2007.06.24. 19:32:58

valóban mindenki a misztika élményét keresi a vallásban, csak nem mindenki ugyanabban a vallásban, a kereszténységben találja meg. a keleti vallások is éppen úgy misztikus élményt nyújtanak és mai emberek racionális gondolkodásához valamiért közelebb állnak a keleti vallások, nem is beszélve arról, hogy sokan a kersztény egyhátzból kiábrándultak. de ez egy nagyon bonyolult kérdés, hogy ki miért és hogyan, erről még sokat lehetne beszélni, de szerintem nem szabad túl merevnek és dogmatikusnak lennünk ebben a kérdésben.

S (Antal) 2007.06.24. 19:59:01

Egy látszólag más téma: van aki szerint az a jó, ha étkezésünk javát az adott helyen megteremni képes alapanyagok teszik ki. Én nagyon kiaakadok, ha mondjuk Indiában az európai kereszténységet akarják terjeszteni. Szerencsére nem nagyon megy. Az eszkimók mohamedán hitre térítése egyenlő a népírtással, a fókazsír ugyanis tiltott étel lenne. A keleti vallások gyönyörőek, biztos követed politeista sorozatomat, abból kiderül, hogy mennyire csodálom őket. Kulönösen a buddhizmust, azon belül is a lamaizmust. Viszont a keletinek tűnő vallások egy része nem keletről, hanem Amerikából jön, mint az állítólag olasz pizza. Érdekes ez a téma, megér egy posztot. Köszi!

xD 2007.06.27. 08:25:49

hát ez annyira érdekes hogy lefosom a bokámat...

S (Antal) 2007.06.27. 16:26:46

OK! Mehet, de csak a saját bokádat! Körülbelül odáig ér a színvonalad szellemi téren!

Ákos 2007.06.28. 21:00:22

Inkább figyelj és tanulj hogy a szaron kívül más is ragadjon rád.Ha félsz szeretni másokat az a te bajod.Nyugodtan mutasd meg mennyi szeretet van benned.Mutasd meg milyen erős vagy.Vagy inkább csak fosol?
süti beállítások módosítása