HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.07.25. 23:19 Hökkentő

 

Lélekvándorlás

 

Ez egy izgalmas téma, nem is tudom, hogyan kezdjem. Talán ott, hogy mi a lélek? Nem, ezt későbbre hagyom. Fogadjuk el a közkeletű meghatározást: az ember halhatatlan része.

A vándorlás szó már triviálisabb. Együtt meg azt jelenti, hogy a lélek vándorol, de nem csak úgy, mint kísértet, hanem testből testbe. A legismertebb változatban egy test csak egy lélekhez tartozhat, nem cseréli élete során, de a lélek a test halálakor újra kezdheti egy újszülöttben. Az első kérdés az, hogy születéskor vagy fogantatáskor költözik a testbe?

Aztán azt sem értem, mikor hagyja el a testet? Az agyhalál pillanatában? Hogyan megy át? Mi történik az átmenetkor, hogy minden, amitől azonosnak érzi magát eltűnik? Egyáltalán beszélhetünk akkor már azonosságról?

Egy csomó kérdés. Van vajon válasz?

 

4 komment

Címkék: incarnatio

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr966012791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alessia 2007.07.25. 23:31:21

Na, ezt csak írjad tovább, mert nagyon érdekel. (Lécci...) :)

-sbe- 2007.07.25. 23:45:18

Lehet, hogy egy test egy lélekhez kapcsolódik, de nem tartom valószínűnek. Illetve.. nem tudom, mit gondoljak e témában.. hiszen akármennyire is kapcsolódik a lélek a tesathez, képes elválni tőle, akár részben, akár teljes egészében, csak akkor áll a kérdés, hogy hogyan talál vissza az őt megillető testbe a lélek? Nem, nem is inkább a lélek, hanem a szellem, ami képes elválni... Nannézzük.. Pallas nagy lexikona: Lélek: Minthogy a test egy ideig a halál után is fenmarad, de mozdulatlanul, az érzés, beszéd stb. képessége nélkül, egy szóval élettelenül, már korán, a legprimitivebb népeknél, keletkezett az a felfogás, hogy az élet jelenségeinek a testtől külön való oka van: a L., mely amig az ember (állat) él, a testben lakik, a halál után pedig mint külön való (lehellet, szél, szellem) elválik tőle s elhagyja. Ez alapján a lélek egyenlő a szellemmel, csak a lélek, ami a testben van, a szellem, ami a testen kívül. Mi filozófiaórán.. amikor kísérletet tettünk a dolgok felosztására, különbséget tettünk közöttük annyiban, hogy a léleknek adtuk az érzelmeket, míg a szellemnek a puszta értelmet. De ha "lélekvándorlásról" beszélünk, bizonyára a kettőt együtt kell vennünk, hiszen az "új" "testnek" ismernie kell az érzelmeket ÉS az értelmet is. (pontosabban emlékeznie rá) Exem mindig azt mondta, hogy ő előző életében bent égett egy tankban az egyik azt megelőzőben pedig datolyamérgezésben halt meg. a mostani életében nem eszik datolyát és imádja a tankokat. Mindkettő, amire emlékezni vél, erőszakos halál, s semmi nem maradt meg belől úgymond az előző "élet"ének az érzelmei közül, csak ez az erős "emlék". Eme tényt azt is alátámasztja, h aki állítása szeritn felrobbantotta, most az egyik legjobb barátja. (És mindketten emlékezni vélnek arra a tankesetre, ami ez esetben a havernál egy pozitív élmény, tehát érzelem)... én a magam részéről semmire nem emlékszem, bár sokszor álmodom azzal, h elgázosítanak, mindez jelentheti azt is, hogy azzal akarok álmodni, mert nem akarom, hogy ők ketten lenézzenek, amiért nem rendelkezem hozzájuk hasonló emlékkel. Mindez persze nem válasz egyik kérdésedre sem, csak a lélek apró boncolgatása. hogyha a tudományos kísérleteket veszsük, és a léleknek tudjuk be az emlékeket is, akkor a fogantatáskor költözik a testbe (eme kijelentésemet a zenés kísérletre alapozom, mikor kipróbálták, hogy a magzatkorban hallott zenét felismeri-e a gyerek születése után is). Hogy mikor hagyja el.. nos, ez egy érdekes kérdés... én.. nem tudom, mennyire fog idiótának hangzani, de képes vagyok elhagyni a testemet.. egy bizonyos fokig, hiszen mindig tudatában vagyok annak, hogy lélegzem (ha nem felejt el a fizikai testem levegőt venni), annak, hogy hol vagyok, annak nem, de hogy van valami, amihez kötve vagyok, annak igen. Sokszor nem is megy, mert mintha le lennék bilincselve. Úgy vélem, akkor hagyja el a testet, amikor ezek a bilincsek feloldódnak, s már nem rántja vissza semmi. a fentiek persze feltételezések, s ki-ki értse úgy, ahogy akarja.

ametiszt 2007.07.26. 00:37:43

a testet a lélek minden alvás során elhagyja,ezért hívják a tibetiek az alvást kishalálnak... hogy végleg mikor hagyja el,az nem a fizikai test függvénye,az a lélek fejlettségének függvénye... a lélek a testbe születés után költözik...amikor már biztos,hogy a baba életképes

Ákos 2007.07.26. 22:26:08

Ha lenne válasz nem lenne ennyi kérdés :)
süti beállítások módosítása