HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.07.26. 08:28 Hökkentő

 

Lélekvándorlás – szellemvándorlás?

 

Tessék, nem kerülhető meg a lélek fogalma. Sbe a pszicológia lélekfogalmát akarja használni, de átcsúszik a gnosztikusok test-lélek szellem hármasságába. Ezzel a magyar nyelvnek első megközelítésben problémái vannak, mert a lélek és a szellem szó nem egyértelműen szétválasztott jelentésű. Ezt már leírtam, ha ide kattintasz, megnyílik. Mindenesetre, a szellemvándorlás szóról inkább egy skót kastély jutna az eszünkbe.

Ametiszt a tibeti hagyományra hivatkozik, ami szerint akkor költözik a lélek a testbe, mikor már elválik születés után, hogy életképes-e. Ez viszont nem ugyanaz a lélek, mint ami a pszichológia tárgya, mert tudományos tény a magzat lelki tevékenysége. Akkor ez nem a psziché, hanem a pneuma lenne? Egyáltalán szabad az eltérő hagyományokat így keverni, a gnoszticizmust a tibebetivel?

Nekem ugyanaz az ok ugrik be a születés utáni lélekkapásról, mint ami a gyermekkeresztségé. A mainál nagyobb volt a csecsemőhalandóság, igaz sokkal több gyerek is született. Az anyának kellett valami vigaszt nyújtani. Nyugaton gyorsan a mennyországba juttatták a keresztség által, Tibetben meg azzal nyugtatták a szülőket, hogy szegénykének még nem is volt lelke.

Még várom, mi lesz ebből a sorozatból, mert kezd izgalmas lenni!

 

8 komment

Címkék: incarnatio

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr926012790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-sbe- 2007.07.26. 08:44:11

Egyes törzseknél a gyermeket a 10. napig vagy későbbig is akár, nem is tekintik embernek. Akkor annak addig nicns lelke, míg más emberek el nem fogadják azt, hogy létezik? Amíg az anya a kezébe nem veheti és ki nem derül, hogy igen, van egy gyereke?

S (Antal) 2007.07.26. 09:00:14

Sok keleti nép, pl. a kínai is a gyermek életkorát a fogantatástól számolja, pontosabban egy évesnek születnek. A katolikus egyház többek közt az abortusz vita során is kifejtette, hogy a fogantatás pillanatától teljes emberi méltóság jár mindenkinek, azaz test és szellemegységét kell benne tisztelni.

ametiszt 2007.07.26. 18:05:06

valamit félreértettél...nem mondtam,hogy akkor ,,kap" lelket a baba...a lélek ott van már a fogantatástól,csak akkor ,,bújik" be,amikor életképes az új test...abban a pillanatban sír fel... és Tibetben nem nyugtatnak senkit azzal,hogy ,,szegénykének nem volt lelke" erre megvannak a karma törvényei...annak a gyereknek,aki csecsemő korában meghalt,éppen ez volt a dolga,a feladata,hogy gyakorolja a születést és a halált, a szülőpárnak pedig az a dolga,hogy gyakorolja az elengedést...a karmában semmi sem történik csak úgy,véletlenül...és a tibetiek minden magyarázatában benne van a karma logikája... nagyon jól teszi a katolikus egyház,hogy a fogantatástól számolja az emberi méltóságot...a magzat tökéletesen érzékel és ,,tud" mindent,ami a külvilágban történik,és emlékszik is mindenre... a későbbi viselkedése egész életében ezektől az impulzusoktól függ... ...és azt is pontosan tudja,ha halál vár rá...sőt...ezt az emléket az anyaméh is megőrzi...egy abortusz után fogant magzat érzi,tudja,hogy mi történt és őt is félelemmel tölti el mindez.... tehát az ember a fogantatástól ember...

S (Antal) 2007.07.26. 19:25:33

Kezd érdekessé és izgalmassá válni mindez. Így van igazán értelme egy blogban levő komolyabb témának! Köszi Ametiszt, Sbe, Alessia, és még, aki jön. Tibet vallási rendszere eléggé érdekes európai szemmel. Igazán csak a monostorok lakói követik a mahajána buddhizmust, annak is un. vonalanként más-más ágát. Eltérő pl. gelupa vagy a kagyüpa szerzetesek hitrendszere, bár nem alapjaiban. Viszont nem különülnek el, mint a keresztény felekezetek, mégha nagyobbak is a különbségek. A nép vallása meg ami a monostorokból lecsöppen, meg a buddhizmust megelőző sámanizmus, persze nem úgy, mint mondjuk Szibériában. Az anyák megnyugtatása ennél sokkal nehezebb kérdés, és mindig egyedi, és nekik kell meghagyni, mi is ad nyugalmat. Az is segít, hogy csak "gyakorolja az elengedést". Ez a kérdés már jóval túlmutat az inkarnáción.

csorbóka 2007.07.26. 20:59:19

mindenki arról beszél, amit tanult, vajon melyik az igazi?

Ákos 2007.07.26. 22:42:05

Itt semmi sem igaz és minden az.A lényeg hogy nem tudjuk.Szerintem a lélek egy tudati forma.A tudatunkal "eszünkel" fordítjuk le az érzelmi tudatunkat hogy beilleszthető legyen a fizikai világba az a dolog amit éppen érzünk. Vegyünk példának egy szellemi fogyatékost.Az érzelmei nem mennek át a szűrőn,hanem egy az egybe kapcsolódik a fizikai világhoz.Míg a többi embernek átételesen.A lélek az agyunkban van de nem mindig kapcsolódik össze vele.Igaz anyagi kapcsolódás nélkül meg semmi értelme itt a földön.

SzB 2007.07.26. 23:10:49

Igen, nekem is pont a szellemi fogyatékosok jutottak eszebe... édesanyám dolgozott ott, amíg rokkantnyugdíjba nem küldték, és én is sokat voltam bennt, szóval nekem magtól értetődik a dolog.. meg hogy keleten őket jobban megbecsülik és tisztelik, int nálunk, hiszen ott nem hülye a gyerek, hanem most valamiért ebbe a testbe született, s támogatni kell mindenben, hogy aztán a következő élete szebb legyen. meg aztán így is fejlődnek, és nagyon szép a világuk.. egyszerű, de szép. annak az embernek vajon mi a feladata... najó konkretizáljunk.. a családomnak, akik egy öröklött génhibával küszködünk? (tudom ,h ez nem témába vág, de.. de érdekelne, mit gondoltok)

Charma 2007.07.27. 09:12:24

még egyelőre nem tudok hozzászólni, csak figyelek. nagyon érdekes téma.
süti beállítások módosítása