HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.08.24. 23:45 Hökkentő

1572

Natanael, mit láttál lenyúzott bőröddel kezedben égi lakhelyedről? Tízezrével hulltak egymás kezétől kölcsönösen a király hívei és lázongói.

Kevesen tudják, hogy mindig akadtak a keresztény világban olyan csoportok, akik fanatizmusukban nem riadtak vissza a keresztyénnek hazudott erőszaktól sem. Ilyenek voltak egyes hugenotta közösségek Franciaországban. Szabályos írtóhadjáratokat rendeztek a szomszéd falvak lakossága ellen, csak mert katolikusok voltak. Különösen szerették szentmiseáldozat közben meglepni az embereket, és ott a templomban vérfürdőt rendezni.

A király ellenfelei közt sok hugenotta volt, köztük olyanok is, akik elítélték társaik kegyetlenkedéseit. Ennek ellenére jó ürügy volt a leszámolásra. A Párizsban a királyi esküvőre összegyült tízezres tömeget egyszerűen leölette. Ehhez sem az egyháznak, sem a vallásnak semmi köze, csak annyiban, hogy Róma erősen megróta a királyt.

Mondhatja valaki, hogy az egy sötét korszak volt. Igen, az volt, de azóta se gyúltak fel több lélekben a fények. Tarkovszkij Anbrej Rjublovjában hangzik el a mondat: "Az emberiség már minden szörnyüséget elkövetett, azóta csak ismétli önmgát." Hát, kedves Andrij, elfelejtetted, hogy azóta lett az atombomba, az ideggáz, az angol, szovlet és német lágerek, Pol Pot, Maó, Lenin, Stalin, Hitler és társaik újításai. Az emberi kreativitás határtalan, Andrij!

Szent Bertalan Apostol! Dermett Michelangelo tekinteteddel kezedbe vett bőrödön nézz le ránk! Bőrtelen testedre ragadt por és piszok mögül szólj értünk a mi Urunknak, fogadja el a Te véred mellé tett adomámyként, minden ártatlan legyilkolt ember vérét, bocsánatodért!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr546012765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drc 2007.08.28. 19:28:09

engem mondjuk a kereszténységben leginkább a pokol képzete zavar. milyen szeretvallás az olyan, amelyik szerint az emberek egy részének örök szenvedés lesz az osztályrésze?!

drc 2007.08.28. 19:29:06

(ez ugye a Sixtus kápolna freskója?)

S (Antal) 2007.08.28. 22:22:26

Már nem tudok kiigazodni a kommentjeiden. Erre ugye egyszer már írtam valamit egy másik posztban? Ez Szent Bertalan éjszakáján írodott ama párizsi eseményekre emlékezve. Sixtusi kápolna keleti fala. Kik festették a falakat?
süti beállítások módosítása