HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

Tenigl-Takács László írta

2007.09.01. 21:13 Hökkentő

Eckhart Mester írja egy helyen, hogy a tökéletes szegénység állapotában már „üres hely” sem maradhat Isten számára az Isten felé törekvőben, mivel ha maradna, afféle Istennek fenntartott parcella lenne, s éppen ez a féltve őrzött magántulajdon venné el a helyet Istentől, hogy az a valódi megüresedésben saját magaként munkálkodjon. Isten ugyanis „magára vállalja a felelősséget saját munkálko­dá­sáért, és ő maga a munkálkodás színtere, mert Isten olyan, hogy önmagán belül munkálkodik.” Helyet fenntartani a számára pedig azt jelenti, hogy az Isten-porta csökönyös birtokosa kitart a különbségtétel, jelesül az önmaga és Isten között megvont különbségtétel mellett. Ekchart Mester ezzel Isten munkálkodásának színterét az „a már üres hellyel” sem bírók szűk elitjének sajátítja ki, vagyis nagybirtokossá lesz – önnön rendszere szerint.

Van rá eset, hogy mentőorvosok el-eltörik a télen utcáról felszedett, fagyhalálra szánt hajléktalanok kezét, mégpedig az okból, hogy tovább a kórházban maradhassanak, így tán nagyobb eséllyel élik túl a telet. Egyik-másikuk száján olykor kicsúszik, egy-egy „Isten bassza meg!” káromlás a mentőkocsiban, mikor hallják, hogy a félretekert csukló csontja reccsen. Isten őbennük éppoly nyilvánvalóan munkálkodik, mint Eckhart Mester elmélyüléseiben, legfeljebb náluk némán és magától értetődő-alázatosan, mint ahogy az száraz levél lehull, míg Eckahrt esetében csak kicsúszik néha a száján: „De nagy marhaságot mondtál most, fiam!”
.

4 komment

Címkék: Buddhista

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr956012755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tenigl 2007.09.01. 21:57:29

Antikám, a tipográfiát egy kicsit elcseszerintetted, ga van időd, pofozd már helyére a képet s a szöveget. Tenigé

S (Antal) 2007.09.01. 23:13:02

Nem megy. Ennyit tudtam csak csinálni.

tenigl 2007.09.02. 07:49:58

miért, a szöveget nem lehetne leglább egy margósíkba behozni? a két szövegblokk közé megy egy space-t tenni? A kép mellesleg kurva jó. A társadalmi távolságtartás tökéletes szimbóluma.

S (Antal) 2007.09.02. 08:19:28

A blogol.hu-n egy speciális szövegszerkesztő van, ami sokkal korlátozottabb, mint pl. a Word. Nincs margóállítás. A második bekezdést automatice a képhez igazította. Valami miatt a sorközöket eltünteti, akárhányat is nyomtam be. A kép is csak úgy került lejjebb, hogy beraktam egy pontot új sorba. Ilyen. Ez van, már sokat kinlódtam vele, de nem ez az életem legnagyobb problémája, ezért így marad.
süti beállítások módosítása