HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.12.13. 20:03 Hökkentő

Törékeny a vallási tolerancia Magyarországon - Csepregi András

2007. december 6.
A vallási tolerancia Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is törékeny, ami ellen küzdeni kell a politika eszközeivel is - mondta Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője szerdán Budapesten az Egyházak és tolerancia Magyarországon című konferencián.
Az észak-atlanti övezetben ugyan vallásszabadság van, de nem szabad elfelejteni, hogy a monoteista vallások természetükből fakadóan intoleránsak. A vallási türelmetlenséget a törvényhozás eszközével, illetve a jogszabályok betartatásával lehet háttérbe szorítani, ahogy azt az 1947. évi XXXIII. törvény is megfogalmazta, amikor eltörölte a bevett és az elismert egyházak közötti különbséget, egyenlővé téve a történelmi és a kisegyházak közéleti mozgásterét.
Ez a törvény a mai napig meghatározza bizonyos értelemben az állam különböző felekezetekhez való viszonyát - tette hozzá.
Emellett teológiai értelemben tudatosítani kell a hívőkben, hogy az egyistenhívő vallások kinyilatkoztatásai a türelmet hirdetik, ennek a csúcsán a kereszténység esetében Jézus áll. A buddhista és zsidó vallás más hitek iránti viszonyában is vannak ehhez fogható alapelvek - mondta Csepregi András
Fedor Tibor, az OKM Egyházi Kapcsolatok Titkárságának helyettes vezetője rámutatott, hogy az állam anyagi hozzájárulását a vatikáni 1997-es szerződés határozza meg, amely útmutatást ad minden magyarországi egyház kormányzati finanszírozásához.
Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy egyenlők azok a vallások és felekezetek, amelyek nem ellentétesek a magyarországi törvényekkel, tehát a kisegyházak is kaphatnak állami támogatást, ha tartanak fenn közhasznú intézményeket.
Fedor Tibor hozzátette: alkotmánybírósági határozatok is megállapították már, hogy a kisegyházak kaphatnak állami pénzt, tehát ebből a szempontból egyenrangúak a történelmi egyházakkal. Ugyanakkor az állam tehet különbséget az egyházak között annak alapján, hogy mennyi közoktatási, egészségügyi, szociális intézményt tartanak fenn - állapította meg.
(MTI)

Eddig az MTI.

Hát igen! És sem a keresztény, sem a zsidó sem a muszlim egyházak nem tiltakoznak. (Meg a mormonok, szikhek és egyéb monoteisták sem)

És kedves politeista, de nagyon helyesen az ilyesmire érzékeny barátom, Te tiltakozol?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr606012706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

todella kaunis 2007.12.15. 21:18:37

A buddhizmus mióta vallás? Igen, főleg a katolikusokra jellemző, de már összefutottam pár protestáns vallással is, akik szerint csak ők az igaz hívők, csak ők kapnak örök életet... Sajnos vannak alapvető nézeteltérések, amik ítélkezésre kényszerítik a kortársat.

S (Antal) 2007.12.16. 21:09:32

Kedves Todella! A buddhizmus bizonyos értelemben 2600 éve vallás. A katolikusokra pont nem jellemző. A következő bejegyzésemet e blogban feltétlen olvasd el, mert erről szól!
süti beállítások módosítása