HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2008.09.14. 10:30 Hökkentő

Krisztus keresztjét Szent Ilona társcsászár valamikor március-május körül találhatta meg. Az csak későbbi hagyomány, hogy szeptember 13.-án találták meg, és minden vele kapcsolatos esemény a felmagasztalásáig két nap alatt történt. A görög egyház még ünnepli márciusban a Szent Kereszt megtalálását, a latin egyház 1960-ban eltörölte a május 3.-ai ünnepet.

A felmagasztalás ünnepe két történelmi eseményre emlékezik. 335. szeptember 13.-án Jeruzsálemben a Szent Sír felett, Hadriánusz Vénusz temloma helyén felszentelték a Feltámadás Bazilikát Nagy Konstantin császár és édesanyja Szent Ilona császárnő jelenlétében. Másnap a bazilikában tartották a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepét, amikor is a papság felemelte a keresztet Kyrie eleison éneklése közben a bazilikában.

A másik esemény 628-ban történt. Herakleiosz császár visszaszerezte a szaszanidák által elrabolt keresztet, és ünnepélyesen Jeruzsálembe vitte. A legenda szerint mezitláb gyalog kísérte az ereklyét egyszerű ruhában, miután egy angyal figyelmeztette. Más változatban csak a lovát cserélte egy szamárra, úgy követte a keresztet.

Krisztus keresztjéről sok legenda szól. A szír hagyományban a paradicsomi Tudás Fájának törzséből faragták. A hatalmas fa ugyanis hídként szolgált a Kedron patak felett, és mikor elrohadt, ép részeit még felhasználták. Népi hagyomány szerint Jézus nevelőapja, Szent József ácsolta a keresztet, amiről tudta, hogy évekkel később fia kivégzőeszköze lesz. Tudta, de azt is tudta, hogy halála megváltásunkra lesz. Ezért ábrázolják Józsefet szomorú arccal a régi képeken.

A kivégzés után elásták a kereszteket. Szent Ilona archeológiai kutatásai során nem messze a Golgota hegyétől talált három keresztet és kicsit távolabb egy táblát a híres INRI felirattal. Valójában öt nyelven a teljes szöveg volt rajta, hogy Iesus Nasarenus Rex Iudeorum (Názáreti Jézus a Zsidók Királya). A három kereszt közül úgy választották ki Jézusét, hogy Makariosz jeruzsálemi püspök egy beteghez érintette őket. Amelyik hatására meggyógyult, azon halt meg a Megváltónk.

Később szétdarabolták a Szent Keresztet szálkányitól öles darabokig, hogy a világ minden részébe jusson belőle. Az a szkeptikus propaganda, hogy a Szent Kereszt darabok több vagont tennének ki nem igaz, az össze ismert része nem tesz ki egy kisebb római kori kivégzőgerendát. Egy kis darab a Pécs melletti Pellérd külterületén levő Keresztes puszta helyén volt templomba is jutott. Emlékét a puszta neve és a faluban a Szent Kereszt Kápolna őrzi. Általában a Keresztúr, Keresztes és hasonló nevű helynevek a Szentkeresztre utalnak, bár utóbbi a keresztes lovagok jelenlétét is jelezheti, mint a Szentlőrinc melletti Keresztes puszta, ahol a templomosok monostora állt.

Érdekes, hogy a magyar történelemben, sőt a világ eseményei sorában is általában augusztus vége, szeptember eleje baljós eseményekkel teli. Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe után viszont inkább jó események történnek.

Kyrie eleison! Kyrie eleison! Kryste eleison! Uram, ki Szent Kerszteden értünk kínokat szenvedtél, meghaltál, hogy harmadnapon, miután a pokol kapuit ledöntötted, feltámadásoddal bizonyságot adj, hogy Te vagy az Élő Isten Fia, irgalmazz nekünk bűnösöknek! Háríts el felőlünk minden rosszat, csapást, kárt és értelmetlen kínt, csak azt hagyd meg, minek árán majd színed elé léphetünk! Fordítsd nemzetünk és minden nemzet sorsát abba az irányba, amely a Te utadat keresi! Ámen! Kyrie eleison!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr146012648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása