HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.08.31. 21:58 Hökkentő

Az első külső helyszín Eszék. Hogy miért, ahhoz a kegyszobor történetét kell ismerni.

1006-ban az itt térítő pécsváradi bencések nagy meglepetésükre egy fábol készített Mária szobrot találtak egy forrás mellett. A hely gondozását átvették, és egy kis kápolnát építettek a szobornak. Ezekre még visszatérek, itt csak annyi a lényeges, hogy a szobrot a török időkig Gyűdön találjuk, majd Kaproncára menekítik. Amikor konszolidálódott a katolikusok helyzete Gyűdön és Siklós környékén, elérkezett az ideje, hogy a szobrot visszaszállítsák. 1698-ban Králycsevics Tamás ferences atya Kaproncáról hoz egy Mária szobrot Gyűdre. Hogy ez lehetett-e az eredeti Gyűdi Madonna? Nézzünk a képre, az oltár középpontjában ez a szobor látszik. Tipikus barokk alkotás, a XI. században ez nem vaószínú, hogy már létezett volna.

1704-ben református kurucoktól féltve a Siklósi várba viszik, de ott sincs biztonságban, mert a fosztogató szerb hadak ott is megtalálják, és karddal meg is vágják.

Ilyen híres karddal megsebzett a Chenstohovai Madonna Lengyelországban. Azt is menekítés közben vágta meg egy tatár katona. A sebhelyet mai napig őrzi. Másolatának tiszteletére alakult ki a pálosok Márianosztrai kegyhelye.

A legbiztonságosabb hely ebben az időben az eszéki erőd volt. A hagyományos várak, mint a Siklósi elvesztették stratégiai jelentőségüket. Eszéken a komáromihoz hasonló erődrendszert építettek ki a kor hadászati igényeinek megfelelően, akárcsak Komáromban a folyó, mindkét oldalán védve a Drávahidat. A Madonnát kézenfekvő volt ott elhelyezni, amíg biztonságosab idők nem jönnek. Egy Benua nevű nemesember ügyesen át is szállította.

A szobor a mai napig Eszéken van a ferencesek Szent Antal templomában. Ott ugyan egyetlen csodás eset nem történt, pedig gyűdi tartózkodása idején számtalant jegyeztek fel, az eszékiek nem adták vissza a gyűdieknek, hiába is követelték. Az ügy és a per a pápáig jutott, aki az eszékiek javára döntött. Indoka az volt, nehogy zavargások törjenek ki a városban.

El kellet hát menni Eszékre a szobor látására. Itt folytatom tehát eszéki utam leírásával.

Szólj hozzá!

Címkék: UT Gyűd

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr396012576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása