HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.09.01. 12:19 Hökkentő

Mint írtam a nagy Útra úgy készültem, hogy többször is lementem Gyűdbe. Az eszéki út előtt is ezt tettem, hogy a gyűdi szobrot megfigyeljem, össze tudjam hasonlítani az eszékivel. Gyűdön a templomban tilos fényképezni. Bősz kamerák figyelik is az embert, de azért megpróbáltam egy képet készíteni az igéző szemű Madonnáról. Már amilyen képet lehet lopva vaku nélkül készíteni.

Ez a szobor 1713-ban Nesselrode Ferenc, mások szerint előtte Radonai Máyás pécsi püspök ajándéka a siklósi ferences barátoknak, akik ekkor a kegyhely őrzői. Két nagyszabású barokk püspök, akik a török idők után az egyházmegye, sőt a két vármegye Baranya és Tolna talpra állításán sokat dolgoztak. Komoly ellenállásba ütközött munkájuk.

Az országot leginkább Bécsből kormányozták, és hadmérnökök szinte mindent átszerveztek, nehogy a török uralom előtti állapotok álljanak vissza. A városokat, falvakat áthelyezték stratégiai szempontok szerint, egész tartományokat mértek ki más helyen A déli határvidéket nem csatolták Magyarországhoz, sajátos katonai kormányzást vezettek be, így Horvátország gyakorlatilag megszűnt, jobban mondva áthelyezték északabbra Zágráb köré, a hajdani Szlavónia területére. Szlavóniát pedig Keletebbre nyomták a Dráva-Száva közére. Az egyházmegye elvesztette a Dráván túli területeit, sőt az egész egyházmegye-rendszert át akarták szervezi. Pécs helyett a stratégiailag jelentősebb Eszéket megtéve központtá. E két püspök kemény ellenállása és építőmunkája nélkül az Egyházmegye nem ünnepelhetné ezer éves fennállását, és talán Pécs is csak egy olyan nagyközséggé vált volna, amelyek csak valamikor a kilencszázhetvenes években nyerik vissza városi rangjukat, mint Siklós, Szigetvár, Dombóvár.

Eszék számára a kegyszobor önbizalmat is adott. Az egyházmegye tekintélyét tehát vissza kellet állítani, ezért készítetett a pécsi püspök egy másolatot, amit nagy pompával elhelyezett a siklósi barátok nagy örömére a gyűdi templomban.

Milyen érdekes, hogy több olyan búcsújáró hely van, ahol nem az eredeti kegyképet találjuk, de ez semmit nem változtat a hely lelkiségén. Bécsben a Stefansdmban eléggé méltatlan helyen láttam a Máriapócsi kegyikont. Hiába vitette el a császár, ott nem folytatódtak a hozzá fűződő csodás jelenségek, Pócson viszont a másolattal ugyanaz megtörtént, mint az elhurcolt eredetivel. Tulajdonképpen ezek a szobrok is csak élettelen fadarabok. A hit, amely beléjük helyeztetett nem nekik szól, nem is a művészi értéknek, amit képviselnek. A boldogságos Szent Szűz maga, akivel kapcsolatosak a csodák, a tárgyak csak kapaszkodók az anyag vonzásában élő embereknek.

10 komment

Címkék: UT Gyűd

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr556012573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skyppy 2009.09.01. 12:50:56

..valóban igéző szemű?...honnan ered ez?...de tényleg szép szobor...és egész jó felvétel....:-)))

SA 2009.09.01. 13:03:14

Én neveztem el így. Ha közvetlen előtte állok, egészen különleges a nézése, olyan igéző. A felvétel meg pocsék. Kicsit javítgattam digitálisan, de csak ilyen lett. Sötét templom, rejtett fényképezőgép, örülök, hogy ilyen is sikerült, miközben kamerákkal figyelnek, nehogy valami tilosat tegyek, mint a fotózás.

skyppy 2009.09.01. 13:05:29

..áá értem, :-))))...........tény,hogy nem a legélesebb a kép ,de tekintve a körülményeket tényleg jók....

Walburga 2009.09.01. 18:00:54

Érdekes a Madonna arca ,és igazad van főleg a tekintete,majdnem érzéki.....

Mirjam 2009.09.01. 23:17:02

Egyetértek azzal, amit a zarándokhelyekről írtál. Pócson a másolat is könnyezett.

SA 2009.09.01. 23:27:52

És Bécsben nem.

Mirjam 2009.09.01. 23:32:32

Olyan jó, hogy annyi szép zarándokhely van nálunk. És milyen ajándék, hogy a Szűzanya Pócsot választotta. Most Hajdúdorogon van a kegykép. És olyan boldogok a dorogiak, azt mondják az egész város megváltozott, már nem lesz olyan mint régen.

SA 2009.09.01. 23:39:52

Fülöp atya utaztatja. De biztos visszaviszik,, nem marad ott, mint Eszéken a gyűdi.

Mirjam 2009.09.02. 10:27:55

Persze, most szombaton kerül haza. Egyszer volt egy körútja, de akkor kimaradt Hajdúdorog.(meg is voltak sértődve emiatt). Most viszont több hónapig náluk volt, a Pócsi felújítások miatt. Bár a templom még mindig nem kész, (új ikonosztáz lesz stb.) de a kegykép már visszakerülhet a helyére.

SA 2009.09.02. 10:48:50

Pécsett is van új (illetve az első) ikonosztáz. Latin templom volt, mégpedig egy elfelejtett kegyhelyhez tartozott a pestisjárvánnyal kapcsolatos fogadalomból. Ezért volt egy Szent Rókus és egy Palermói Rozália szobor. Nem fértek, az ikonosztáztól ezért kitették őket. Legalább a helyi jelleg miatt kerülhetett volna e két szentről egy-egy ikon az fősorba. A titulusszent (Xavér Ferenc) és Szent Miklós elfért, akkor e két szentnek is lett volna hely. Egyébként ikonon Xavéri Ferencet ott láttam csak. - Aztszem, eről is posztolok, az elfeledett pécsi Kisgyűdről (nagy)Gyűddel, ha végzek.
süti beállítások módosítása