HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.09.02. 21:55 Hökkentő

Ha Eszék, akkor legyen egy komplettebb kelet-szlavóniai kirándulás. Nekcse, Raholca, Atyina és még egy csomó érdekes hely, amennyi belefér. Ha Horvátországi nyaralás, akkor mindenki Dalmáciára gondol, pedig Szlavónia is csodálatos hely.

Ez a vidék a XVIII. Századtól nem belső Magyarország része, hanem, mint írtam, a tartományt a hadmérnök térképészek keletebbre tolták. Ekkor indult meg az elhorvátosodás, ami mára már a négy református falut kivéve száz százalékos. Dédapám korában 40 % magyar élt erre, a városokban több is. Sőt, az olcsóbb föld vonzotta is a magyar gazdákat. A dédapán is ezért költözött Zdencibe, amikor a kisebb folyókat is gátak közé terelték, így vizimolnárként már nem dolgozhatott. Mit tehet a molnár, aki a faszerkezetű malmokat maga javította, ha nincs malomtó? Elmegy bognárnak, és vásárol pár tíz holdat a Dráván túl. Az ottmaradt rokonok el is felejtik, hogy magyarok voltak az őseik, csak néha rácsodálkoznak, miért nem hangzik horvátosan a nevük, hogy Somođi.

Pécsi házunkban iskolába indulva minden reggel, hacsak nem volt köd vagy a szokottnál nagyobb szmog, két hegyláncot láttam. A sötétebb Villányi hegységet pont szemben a Máriagyűdöt ölelő Tenkessel, és a Papuk halványabb gerincét, amit mi Fekete hegyeknek mondtunk. Európa egyik leghosszabb hegylánca. A Majdnem Belgrádig tart a Fruska Góra, majd Pozsega, Verőce havasai, mai nevén a Papuk, Biló, Kalnik, Ivaneci-hegység, és még ki tudja hány hegység egészen Szlovéniáig. El is ágazik, amint Pozsegát medencébe zárja a Bródi-hegység, a Gyűdöt északról védő Villányi-hegység is ez óriás láncról ágazódott le a Vörösmarti-hegységen keresztül.

És akkor ott van az a hatalmas termékeny síkság. A Nagyalföld tájának tartják a geográfusok, mégsem olyan kilátástalan, életunó vidék. Nincs olyan pontja, ahonnan ne látszanának a hegyek. Szinte teljes körben, mert a Mecsek a TV toronnyal az északpont. Pécs fényei földre hullot csillagok az éjszakában. Nekem otthonos táj, az én Ormánságom túlsó fele. Meg is volt minden falunak a párja szimmetrikusan a Drávára.

A folyó kulturálisan mindig összeköt, sohasem természetes határ két etnikum közt. Az csak széles tenger és magas hegyek gerince választ el. Nem is volt a Dráva két partja eltérő kultúrájú, még a török és az osztrák fel nem zavarta, Titó partizánjai be nem végezték a nagy etnikai átrendezést. Most Európa egyik legpéldásabb országának része. Nem kis áldozattal, vérrel, de ledobták a szerb vezetésű Jugoszlávia igáját. A horvát az egyetlen szomszédos nemzet, amelyik se le nem nézi, se ellenségnek nem tekinti a magyarokat. Jó érzés köztük lenni.

Szóval négyen elindultunk. Nem a teljes család, mert a nagyokat már nehéz összeszedni, mióta nem buszunk van, két autóval kell menni, ha mindenki jön, a Trabant meg a hosszabb utakat nem bírja, maradtunk négyen egy Suzukiba.

6 komment

Címkék: UT Gyűd

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr786012570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skyppy 2009.09.02. 21:59:24

szép helyeken jártatok...:-))) ..nálunk a gyerekeket - akik ugye nagyok - rövidebb távra is nehéz összeszedni:-)))

SA 2009.09.02. 23:15:10

Tényleg szép, és nekem otthonos. Ugyanaz a táj, ugyanaz a növényzet, a levegő szaga, a közetek, a talaj színe, tapintása, illata a látvány a távolban, csak fordítva, az észak és a dél felcserélve, mert innen délre nézzük Szlavóniát, onnan északra nézünk ide.

amerika24 2009.09.02. 23:35:34

....hogy te milyen okos vagy...:)...no , ezek után tényleg műveletlennek érzem magam... ..ennyi várost, falut nem birok a fejemben tartani...:) ...a képek gyönyörűk...szép vidék lehet...szeretem a hegyeket, lehet azért, mert én sosem laktam hegyek között...???

SA 2009.09.02. 23:44:22

Nem is kell ezt a sok helynevet megjegyezni. Vannak segítő versikék, mint: Gúta maga egy város, Van abba' egy mészáros, Van két lova, jó hámos, Bagariaszerszámos. Alsógellér bóhasár, Fölsőgellér mind takács, Bogya mellett megállhatsz, Tetűt, bóhát találhatsz. Alista és Felista, Tőnye jó kis falucska. Jó pogácsát, réteskét Sütnek ott a menyecskék. Ekel és Nemesócsa Híres vót ez valaha, Sok krumpli termett benne, Csallóközbe tőtötte. Aranyos és Nagy-Kisbér Van ottan egy himpellér, Van ott jó fehér kenyér, Nagy bélünkbe belefér Csakhogy ez másik vidék, nem Szlavónia, mert arról ilyet nem ismerek, de biztos van. Ha elfelejtették a magyar nyelvvel együtt,majd költünk. Egyébként Szlavónia elszlávosodása az egyik mintája a szlovák politikusoknak. Csak elfelejtik, hogy itt spontán folyamatok is közrejátszottak, inkább csak a titói módszereket követnék.

amerika24 2009.09.03. 00:02:30

...no jól van...:):):)...ezeket meg én ismerem...:):):)

amerika24 2009.09.03. 00:03:40

...de a történetüket már nem annyira...ehhez nekem tényleg lexikon kell...:)
süti beállítások módosítása