HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.09.16. 08:59 Hökkentő


Amióta ember él a vidéken, a Rókus domb bizonyosan kedvelt helye. Jó a klímája, belátható a környék, a patakok és a forrás vizet ad, minden együtt van, ami a biztonságos élethez szükséges. Talán már 6000 éve is szent hely volt, amikor a Szent Jakab hegyen várost emeltek letűnt népek.

A hely titka is a Szent Jakab hegyében rejlik. Annyira fontos ez a hegy, hogy egy külön sorozatot érdemel a blogomban. Most csak annyit elég tudni róla, hogy amikor Szent Jakab apostol földi maradványait Santiago de Compostelába vitték, egy darab az ereklyéből ide is jutott. A Nagy el Camino az apostol Compostelai sírjához vezet. A kis Szent Jakab út a nagy mintájára Pécsről a Jakab hegyi zarándokhelyig vezethetett.

Az útnak állomásai, elmélkedő és pihenőhelyei vannak. Nézzünk egy lehetséges útvonalat, olyat, amit a mai turista is gyakran választ, ha a kedvelt Jakab hegyi kirándulóhelyre indul:

Indulás a város közepén, a Belvárosi templomtól, ami ugye, 300 éve a jezsuitáké volt. A ferencesek temoplománál a Szigeti kapun hagyjuk el a belvárost. A Kórház téren az ispita mellől ránk köszön a Nepomuki Szent János kápolna minaretje, és a fogadó mellett elindulunk a Makár, ma Alkotmány utcán. A Xavéri Szent Ferenc templomnál a Xavér utcán át a Rókus dombra jutunk. Innen Bálicson át a donátusi Szent Donát kápolnához. Csurgón keresztül máris Szentkúton vagyunk. Nem kell az Égervölgyig lemenni, mert a Remeterétről is szép lankás úton juthatunk a Szent Jakab pálos kolostorig, de akár érinthetjük mégis az Égervölgyet Magyarürög ősi templomát is útba ejtve.

Ez lehetett a pécsi kis el Camino már a középkorban is, Az úton állomások a pihenésnek, imádságnak, elmélkedésnek. Templomok, kápolnák, szent szobrok, feszületek, oszlopok. Térjünk vissza ennek tudatában a Rókus dombra. arra a helyre, aminél távolabb ezen az Úton kuruc, labanc, rác dúlásainak idején, a pestis pusztításakor nem ajánlott menni.


7 komment

Címkék: Pécs UT Szentkút Gyűd Rókusdomb Jakabhegy

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr256012548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skyppy 2009.09.16. 20:25:33

kis el Camino...szép út..:-)) lesz új sorozat a Szent Jakab hegyről?..az is érdekelne:-)))

amerika24 2009.09.16. 21:58:20

...nagyon tetszik a Rókus domb...és ha igy képről ilyen csodásan néz ki, milyen is lehet élőben...:):):)...sokkal szebb...

Mirjam 2009.09.16. 23:51:08

A feszület nagyon szép!

varnyu 2009.09.17. 00:00:08

döbbenet ez a kereszt. most valami nagyon megfogott benne

SA 2009.09.17. 01:07:57

Örülök, hogy tetszik. A fényképek szépítenek, kicsit javítottam is rajtuk. Varnyú, neked különösen örülök. Ez a kereszt Kiss György alkotása. Ha a Havihegyre ér a blogom, teszek be róla még képeket. Gyűdön is van egy a szobrásztól, azt is beteszem, ha odaérek. EGy harmadik is van Szászváron, a művész szülőfalujában. Azt is tervezem, de elég sokára.

2009.09.17. 01:12:36

SA: tuningolni és is szoktam kicsit a fotókat ;) de ez a kereszt nem attól jó. van a városunk határában kinn egy, a puszta szélén ... arra emlékeztet ... sokat jártam ki oda. ott tényleg kettesben lehet az ember Istennel ... a templomokban is szép a kereszt. de - legalábbis nekem - ott nincs meg az a mély intimitás, mint a természetben. bár a természet is szerintem templom. csak azt nem az emberek épitették ;)

varnyu 2009.09.17. 01:13:43

SA: tuningolni és is szoktam kicsit a fotókat ;) de ez a kereszt nem attól jó. van a városunk határában kinn egy, a puszta szélén ... arra emlékeztet ... sokat jártam ki oda. ott tényleg kettesben lehet az ember Istennel ... a templomokban is szép a kereszt. de - legalábbis nekem - ott nincs meg az a mély intimitás, mint a természetben. bár a természet is szerintem templom. csak azt nem az emberek épitették ;) /bocs, az előbb kellett Ccleanerrel takaritanom a gépet, és nem maradt benne a nick/
süti beállítások módosítása