HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.11.02. 22:48 Hökkentő

A Réi Madonna eredetileg egy Szoptató Mária (görögül Galaktotrophusza, latinul Maria lactans). Ez az ábrázolási típus keleten és nyugaton is elterjedt, ikonokon, középkori és reneszánsz festményeken találkozhatunk vele. Rében egy naivabb változata került a templom külső falára. Ezen a képen a Kisjézus a szoptatás mellett még három ujjával áldást is oszt. A szemérmesebb másolatokon le is marad a szoptató motívum, viszont Mária homloksebe megjelenik.

Elég gyakoriak a sérült kegyképek, különösen azok, amelyek kegyképpé válásukhoz hozzájárult a sérülés. A leghresebb közülük a réi mellett a Csensztohovai, akit karddal sebesítettek meg a tatárok. A Gyűdi Madonna is elszenvedte a szerb martalócok kardcsapásit, de ennek nyomát gondosan eltüntették. Kíváncsi lennék, hogy a zágrábi restaurátorok mit látnak belőle a festékrétegek alatt.

Réből, mint említettem a léghuzat mesterei rajzottak szerteszét. Ma a kéményseprő és a kályhás szakma fogja össze, amit tudtak. Nem kis szerepük volt a tűzvészek megakadályozásában, mivel a kémények és a tüzelőberendezések hibája okozta a legtöbb tűzesetet. Ezért a kéményseprők a városok legtekintélyesebb polgárai közé tartoztak. Történetünk hőse is a budai várban a mai Dísz tér 9, szám alatti palotát bírta,

De mielőtt rátérnék a történetre, egy másik rébeli füstmestert is meg kell említenem. A Česke Budejovicei egyházmegyében (ennek a központja a söréről híres Budweiss) egy Klatovy (németül Klattau) nevű város Réből fogad 1650-ben kéményseprőt, bizonyos Rizzolti Bertalant, A mester hoz magával egy másolatot a kegyképről, hogy az a szülőfalujára emlékeztesse. Saját gyermekük nem volt, a kép fogadott lányukra és vejükre Vorlova Annára és Hirsperger Jánosra maradt. A csoda 1685 június 8.-án történt, amikor a képen ábrázolt homloksebből vér folyt. A csodás képet a házaspár a városnak adományozta, azt a jezsuiták templomának főoltárára helyezték. A templom búcsúkiváltságot kapott, zarándokhellyé vált.

A klatovyi kegytemplom a városka főterén. Ma Csehország lakosságának 70 %-a (!) vallja magát ateistának. Ennek fényében nem csodálkozom rajta, hogy az interneten a klatovy csodának nincs nyoma.

4 komment

Címkék: re UT Görcsöny Klatovy

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr386012526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apulchra 2009.11.14. 00:42:56

A meghökkentő "Galaktotrophusza" kifejezés idehozott:))) Most már értem, mit jelent. Egyúttal szeretnélek egy kis nyomozásra megkérni, vagyis képet szeretnék látbi:))) Olvastam, hogy a zirci apátságnak van két kincset érő gobelinje. A szőnyegképek Szent Bernát életének egyes kiválóbb jeleneteit ábrázolják. Többek között ott van egyik látomása, melyben a Szűzanya saját tejét csurgatja a szentnek a szájába. Ez a látomás nemcsak költői szemléltetése annak a hitigazságnak, hogy Mária a mi lelki életünknek, hogy úgy mondjuk, szoptató dajkája, amennyiben őbelőle, - illetve Jézusból őrajta át - árad belénk minden a kegyelem. Ha már erről van fotód a blogodban, elnézést.

SA 2009.11.14. 19:51:09

Csak a modern embernek meghökkentő. A premodernben természetes és meghitt volt, az isteni természet csorbítása nélkül erősíti az emberi természetről való képünket. Szeretnék hamarosan a Mária ábrázolásokról is írni.

Apulchra 2009.11.16. 09:53:53

Hajaj, félreérthető voltam: ezt a kifejezést most kostolgattam először, nem a "lakto" (tej), hanem a galaktika kattant be nekem, a "trophus" meg amolyan harci kiáltásnak csengett. Nem vagyok otthonos a bizánci kifejezésekben. Nekem természetes, hogy Mária szoptatta a Fiát, én is a fiamat annak idején. Mária egészen egyszerű, átlátszó és tiszta.

SA 2009.11.16. 12:18:06

Igen, a görög γάλα, tej szóból ered. A galakszis szü is ebból ered, mert a Tejutrendszer Γαλαξίας nevét terjesztették ki a csillaghalmazokra.
süti beállítások módosítása