HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.11.27. 23:08 Hökkentő

Nézzük csak meg jobban a budakeszi plébániatemplom főoltárát! Ugye ismerős! Nagyon hasonlít a makkosmáriai kegyoltárra, sőt a kép és a képet keretező díszítés teljesen ugyanaz.

Budakeszin a XVIII. században betelepülő németek a romos templomot inkább hagyták összedőlni, építettek egy nagyobb, impozánsabb barokkot. Hoztak magukkal Németországból, pontosabban Würtenberg tartományból kegytárgyakat, szentképeket. Az egyik ilyen képet az un. Mariaschnee-t helyezték a főoltárra.


Máriaschnee magyarul Havas Boldogasszonynak fordítható. A kép ma is megtalálható az egyik mellékoltáron egy ugyancsak Németországból hozott Szenvedő Jézus szobortorzóval együtt. Ha a képet megnézzük, nem a megszokott Havas Boldogasszonyt látjuk. Az ugyanis a római Santa Maria Maggiorében őrzött képről készült másolat szokott lenni, amit a hagyomány szerint Szent Lukács evangelista festett. Itt viszont egy öltöztetett. aranypártával koronázott szobrot látunk, ami jobban hasonlít a Máriagyűdi kegyszoborra, mint a Havi Boldogasszonyokra. Svábföld valamelyik búcsújáró helyének a kegyszobra a kép modellje. A búcsúkiváltsággal együtt búcsúnapot, néha többet is kapnak a kegyhelyek. Ez a német templom augusztus 5.-ét kaphatta, Havas Boldogasszony napját. Az ünnepek számát sem akarták szaporítani, meg nem is biztos, hogy volt ott olyan neves nap. mint pl. Rében a kép vérhullatásának napja, április 29.

Érdekes, hogy Krisztinavárosban is a Havi Boldogasszony napja a búcsúnap, és nem az eredeti Réi nap. Makkosmárián, meg tudjuk, hogy a trinitáriusok miatt lett Fogolykiváltó Boldogasszony napján a nagybúcsú.

Nem sokkal a templom befejezése után a közeli Makkosmária kegyhelyet bezáratja II. József. A berendezést árverésre bocsájtják a királyi kincstár javára. A falut is birtokló Zichy grófok gondoskodnak róla, hogy a kegyúrságuk alá tartozó kegyhely legféltettebb kincse, a kegykép és annak aranyozott ezüstkerete ne kerüljön idegen kézbe, ezért a budakeszi plébánia részére megvették az oltárral és a nevezetes tölgyfa törzsével együtt. A búcsúkiváltságok is a képhez kapcsolódnak, így Budakeszi temploma kegytemplom lett. Máriaschnee ekkor adta át a helyét Mariaeichel-nek (a makkos Máriának) vette át, de búcsúja megmaradt augusztus 5.-ének.

Közben a templomromhoz is sokan zarándokolnak. Pestről jövet a falu temploma felé útba is esik a kolostor helye. A XX. század nagy háborúi során a hadifoglyok hozzátartozói nagy számban keresik fel a Máriamakki erdőt a Fogolykiváltó Boldogasszony közbenjárását kérve. Budakeszi szorgalmazza is a kegyhely felélesztését, a plébánia meg is veszi a volt rendház telkét a szervita rend számára.

A kegytemplom építésekor mégis összeütközésbe kerülnek. A kegyoltárt ugyanis minden tartozékával együtt visszakérik. Swoy Lajos fehérvári püspök igen bölcsen dönt. A kegykép és a tölgyfatörzs a szervitáké lett, minden más maradt a helyén. gy most Makkosmárián a kép eredeti, a keret másolat, a Budakeszi plébánián a keret eredeti és a kép másolat. Így lett néhány kilométeren belül két egyforma kegykép egyforma keretben.

Egy kicsit még nézzünk szét a templomban!

A templomhajó és a szentély
(Balra a latinok, jobbra a görögök gyülekeznek)
Különösen megragadott a Szent Kereszt vagy Passió oltár
A Szent Sebéstyén oltár a pestisjárványok emlékét őrzi.

Szólj hozzá!

Címkék: re UT Budakeszi Máriamakk

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr256012507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása