HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2010.08.25. 11:41 Hökkentő

Az alsószentmártoni csoda III.

Miru a fényes kereszt láttán közelebb került Istenhez. Ez valóban csoda. Elsősorban Miru számára. Ő ezt nagyon jól tudta, kérte is a társait, ne beszéljenek róla senkinek. A másik Miroszláv is csak két év elteltével mondta el akaratlanul olyan helyen, ahol felkapták az esemény hírét.

Mi is az, hogy csoda? Természetük szerint a csodák kétfélék lehetnek. Az első típus, az, amikor a természeti törvényeknek ellentmondó dolog történik. Esetünkben Miroszlávval ilyen nem esett meg. A fényes keresztet csak ő látta, bár társai nem is nézték olyan hosszan a lenyugvó Nap fényével szemben a feszületet. Ami vele történt, viszont, amennyire elmondása alapján vélhető, semmi más, mint a szemidegek természetes viselkedése. Ha sokáig nézünk egy erősen kontrasztos képet, akkor a negatívja, mint érzet megmarad a szemünkben. Ki is próbálhatjuk, sok ilyen ábra található optikai csalódások gyűjteményeiben. Ilyen értelemben nem történt csoda.

A csodák másik típusa, a tágabb értelmezés szerint nem történik semmi, ami a természet rendjével ellentétes lenne. Egyszerűen csodálkozást vált ki valami. Esetünkben egy jelenség, ami a szem fiziológiájának természetes következménye. A vallás valójában nem más ebben az értelemben, mint csodálkozás. rácsodálkozások sorozata. A világ dolgai elveszítik maguktól értetődőségüket, a hívő ember számára minden Isten különös ajándékává válik. Ebben az értelemben csoda minden levegővétel, a napfényben táncoló porszemek, gyermekeink mosolya, az, hogy eljutunk céljainhoz, megkapjuk a mindennapi kenyerünket, minden csoda. A jóleső fáradtság is, de az értelmes szenvedés is. Mert a hívő ember a szenvedés értelmét túl képes tenni a fizikai világon, hisz ezt Krisztus feltámadása által megmutatta. A kis rácsodálkozás-csodák így állnak össze olyan csodává, ami már a természet törvényei fölött áll.

Miru ebben a kegyelmi állapotban állt a Livoda-kereszt előtt. Ez neki szóló ajándék volt. Szenvedéseiért jutalom? Bűneire bocsánat? Egyik sem, ez ok és viszonzási vágy nélkül kapott kegyelem a Jóistentől. Folyamatosan érkezik tőle, csak nem mindig vagyunk abban az állapotban, hogy képesek legyünk rácsodálkozni.

(Folytatom.)

3 komment

Címkék: Szentmártonicsoda

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr376012405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amerika24 2010.08.25. 13:10:42

...igen, a valódi csodák a kis dolgokban rejlenek...egyáltalán nem valami eget rengető, borzasztó nagy dolgok...azokra nem is emlékszünk tisztán, de ki tudja elfelejteni pl. azt az apróságot, mikor a gyermeke megtette az első lépést, hogy milyen volt , mikor elindult az iskolába...ezeket nem közölte le az újság, nem mondták be a napi hírkeben, viszont nekünk olyan apró, örökre megmaradó csodák lesznek...:)

M 2010.08.25. 21:07:49

A rácsodálkozási képesség valóban nagyszerű állapot. Tényleg csoda. Nyilván vannak fokozatok. Mert a csodák itt vannak, csak ritkán vagyunk olyan állapotban, hogy érzékeljük... Vagy nem tudom, ezen most nem gondolkoztam, csak írtam...

SA 2010.08.25. 21:35:41

:D:D Ha nem gondolkodol, milyen jól írsz, milyet írsz, ha gondolkodol? :D:D:D:D:D:D Ame, igen, legapróbban is benne van a legnagyobb. Ezért csodálatos, csodás, csodálni való, vagyis csoda. Végső soron mindig Istenre csodálkozunk, ha ezt nem is mindig tudatosítjuk.
süti beállítások módosítása