HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2011.10.13. 15:54 Hökkentő

 
 

Az imádság egyre fontosabb számomra. Mindig is imádkoztam, de ahogy haladok előre a korban, mélyebb és mélyebb értelmei tárulnak fel ugyanannak a kapcsolatnak, amit Istennel kialakítottam. Ebből a blogból úgy tűnhet, mintha ez valami kultúrtörténeti alapú viszony lenne  ez a Teremtővel. Igen, van ilyen aspektusa is, de igazán ez a lélek mélyén van, egészen mélyen, ahol már nincsenek szavak sem. És lehet szavak nélkül is imádkozni. Sőt talán az igazi imádság szavak nélküli.

Még iskolás koromban hallottam először Aranyszájú Szent János liturgiájából a kerubéneket. Nem is igazi imádság, hanem egy imádság felajánlása: ”háromszor szent éneket ajánlunk.” De ezt nem akárhogy tesszük, hanem titkosan. Titkosan angyalokká válunk. Ez nem igazi átváltozás, csak amolyan átélés, talán szerep. A szövegben az van, hogy ”kik a kerubokat titkosan ábrázoljuk”. A titok latinul misztérium. És innen elfogynak tényleg a szavak, csak annyit tud az ember szólni az Úr színe előtt, hogy Szent, Szent, Szent. De képes erre az ember? Nem, de kerubokat ábrázolva igen.

Ha szláv nyelvű liturgián veszek részt, érdekes módon, nem a heruvim (kerubok) szó ragad meg bennem, hanem a tájno, titkosan szó. Valahogy úgy van elhelyezve a szövegben, hogy az a magva. Az ismétlés is is csak ennyi: ”titkosan, titkosan ábrázoljuk.”

Az egész kereszténység semmi több, mint ennek a titoknak a megélése.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr546012377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SA 2011.10.14. 22:33:03

A tajno határozói igenév, a tajnij, tajnaja, tajnoje (Tajni, tajna, tajno) melléknévből. Titkosan a jelentése. - Tudom, ciki magamnak kommentelni, de ha valaki nem a blogon szól hozzá, hanem més péattformon, azért még megválaszolhatom itt :D
süti beállítások módosítása