HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.05.26. 15:59 Hökkentő

Van-e az angyaloknak szárnyuk?

Az elképzelés az angyalok szárnyairól a Szentírásból ered. Mózes olyan frigyládát készít, melynek tetejére szárnyas kerubszobrokat helyez vertaranyból. Izajás szeráfokat lát Isten trónusa körül hat szárnnyal. A kétféle angyal többször felbukkan az Ószövetségben, többnyire szárnyakkal, de csak nekik van szárnyuk. Az apokrif ótestamentumi iratokban már más angyaloknak is jár ez a repülésre alkalmas szerv.

Ha az angyaloknak nincs testük, hogyan lehet szárnyuk? Mózes angyalai nem igaziak, hanem szobrok. Azért készültek, hogy a láthatatlan láthatóvá tételével a felfoghatatlan dolgokhoz közelebb vigyenek. Izajás és Ezekiel látomásai is hasonlóak. Amit átéltek, nem lehet emberi szavakkal elmondani. Költői képeket hívnak segítségül. Az ilyen képek viszont kulturálisan meghatározottak, kapcsolódnak előzményeikhez, amiket a pogányságban kell keresnünk.

Ahura Mazda, a perzsa jó isten szárnyas lény, hogy repülve mindenhová eljusson. Az egyiptomi szárnyas napkorong, Aton naponta repüli végig égi pályáját. Mezopotámia népeinek mitológiájában is se szeri, se száma a szárnyas istenségeknek. Kerubnak nevezik azt az oroszlántestű, emberfejű, szárnyas szörnyeteget, aki a kapukat őrzi, akárcsak zsidó névrokonai a paradicsomba visszavezető utat. Vég nélkül lehetne sorolni az előképeket azokból a kultúrákból, amelyekkel a zsidóság kapcsolatba lépett.

A keresztény kultúrkörbe csak a kerubok repültek át hat szárnyukkal. Az angyalok megszokott ábrázolása nem a zsidó, hanem a görög, hellenista hagyományokból szüremkedett át. A madárszárnyú, de egyébként teljesen emberforma lények őse Hypnosz, az álomisten, őt ábrázolták először így, amint egyik kezében egy fejre állított fáklyát tart, a másikban az álomnyilakat lövő íjat. Később, inkább a hellenista időkben Kupidó is megkapta, vagy inkább ellopta a szárnyakat. Igazán ő tette ismerté ezt az ábrázolást.

Kupidó, más néven Érosz, latinul Ámor származása nem egyértelmű. Eredetileg az istenek első nemzedékéhez tartozott, tevékeny része volt az őskáosz világgá rendezésében. Aztán a hálátlan utókor Afrodité és Árész gyermekévé teszi. Kis puttók társaságában repdes, nyilával - ami a szerelem mérgével van átitatva - mindenkit szíven talál, még az isteneket sem kíméli.

A keresztény angyalábrázolások egyértelműen Kupidó és kíséretének képére vezethetőek vissza. Egyfajta inkulturáció volt ez, pogány formákat töltöttek meg keresztény tartalommal, hogy az a pogányok számára elfogadhatóbb legyen. Nem volt ez egyedülálló jelenség, gondoljunk csak arra, hogy karácsony eredetileg Sol Invictus, a legyőzhetetlen Nap születésének napja volt, majd Krisztus születésnapjává keresztényesedett.

 

A reneszánsz újból előszedte a görög-római mintákat, ezzel a Kupidó-angyalok is újjászületésüket élték, de igazán a barokkban szaporodtak el, röpdösték tele a templomokat.

 

Tehát az angyaloknak nincs szárnyuk. Az angyalok ábrázolásán többnyire szárnyakat látunk, amit zsidó-görög-római kulturális örökség. Szemléltet, elindítja a képzeletet, közelebb visz, de nem maga a valóság.

Később a bukott angyalok is kaptak szárnyakat, bár maga Lucifer kerub - eleve hatszárnyú. A denevérszárnyak az „ellenkupidókon” a hattyúszárnyak ellentéteként a kora középkorban jelennek meg, bár itt is vannak ókori előképek. A new age, majd a posztmodern jót rosszal összemosni akaró törekvései megjelenítették a fehérszárnyú, szexbomba alkatú angyalokat, akik – vigyázat! – Istentől elszakadt létükben bukott angyalok, démonok.

 

(Képek:

A frigyláda talán ilyen lehetett tetején a két angyallal

Caravaggio Kupidója

Boris Vallejo démonja) 

5 komment

Címkék: angyalok

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr936012872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silverwolf 2009.06.22. 22:49:13

Nem vagyok túl jártas a témában, csupán érdeklődök iránta, de tudomásom szerint csak a szeráfoknak van hat szárnyuk, a keruboknak kettő, esetleg négy. A cikk önmagában nekem tetszett, sokmindent megtudtam belőle és elnézést kérek, ha netán az én információim tévesek(ha így van,legalább már ezt is tudom :))

SA 2009.06.23. 18:22:27

Ezekiel négy, Jelenések könyvében hat szárnyúak a kerubok, a szeráfokkal ezért solkan azonosnak tekintik. Szerintem teljesen mindegy, illetve, mivel nincs szárnyuk, csak szimbolikusan ábrázolhatjuk őket szánnyal, így a szimbólum része a szárnyak száma. Más-más kontextusban tehát nyugodtan lehet más mennyiségű szárnyuk. Akár ezer is, ahogy négy arcuk is van, meg rengeteg szemük.

miles 2009.06.24. 14:03:10

Lucifernek a blogomban hat van .:)

Norbert 2009.11.26. 15:54:53

Nem lehet a Bibliával kapcsolatban bármit is konkretizálni. A Biblia mindenről szimbolikusan fogalmaz. Pontosabban minden szimbolikus. A szárnyak is. Azt szimbolizálják, hogy az angyalok képesek eljutni Istenhez. -Szerintem- Semmiképeen sem, hogy valóban szárnyuk lenne. Einstein is megmondta, hogy az ember a teljes tudás kevesebb, mint 1%-ával bír. Tehát nem lehet, nem szabad mindent szó szerint venni.

SA 2009.11.26. 19:59:35

Igen Norbi, egyetértek, illetve egy dologgal nem: az az 1 % nagyon felülbecsült.
süti beállítások módosítása