HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.05.20. 14:20 Hökkentő

Nem léphetünk tovább! Sőt! Vissza kell lépni! Az angyalkommunikáció még ráér.

Itt a probléma még mindig a dualizmus. Isten jó, a mindenség jó. Ebben a végtelen és határtalan és időtlen, és minden fizikai valóságot meghaladó mindenségnek a jellemzője, hogy jó. Nincsenek etikai pólusai. Az egy jó, azaz az Egy, vagyis Isten nem pólus. Abszolútum. Nem kell ellentételezés a létéhez. Van, és csak ő van, amíg teremető szeretete által nem lett a teremtett világ. Ez nem időben lett, és nemcsak a mi világunk lett. A mi világunk a teremtés egy része. Behatárolt része. A fizikai törvények határolják be, az egyirányú és homogén idő, a három kiterjedésű és szintén homogén tér, a tömeg és a fizikai kölcsönhatások.

Egyszer csak megjelenik a rossz. Az erkölcsi rossz, ami nem azonos a másmilyen rosszal. Egy angyal, a Sátán megirigyelte Isten dicsőségét. Önmagát akarja dicsőítetni, Istennel azonos akar lenni, de ha ez nem megy, megelégszik Isten tagadásával is. Nem kaphatta meg, amire vágyott. Hogy is kaphatná, Isten szeretete nem engedi. Egy piciny részét tudta csak lefoglalni a teremtésnek, amennyit a hozzá csatlakozott angyalokkal elfoglalhatott. Nekik ez szenvedés, ezért hívjuk pokolnak. Az nem hely a mi fizikai értelmezésünk szerint, hanem állapot.

Szent Mihály és angyalai őrzik őket, hogy ne legyen nagyobb hatalmuk. Az eredendő bűnnel működési területük az emberi világra is kiterjedt. Olyan közel kerültünk hozzájuk, hogy nem látszik picinységük. Minket is őriz Szent Mihály. Sem a Sátánnak nem enged át minket csak saját akaratunkból, sem a fizikai világ határait nem engedi, hogy testileg átlépjük.

Ez az emberi lét nagy kihívása!

(A Sátán Istennel való harca kultúrtörténetileg is leképeződik. Istenné válásának fokozatai a dualizmus Zarathusztra óta, a politeizmus, amikor az angyalai is istenek, és a Sátánizmus ami vagy dualista, vagy a Sátán kizárólagos hatalmát hirdeti. A dualizmust oldja a Jin-Jang elmélet, amennyiben nem terjeszti ki értelmét az erkölcsi jóra és rosszra. Utóbbiak ugyanis nem minden értelemben alkotnak ellentétpárt.)

12 komment

Címkék: angyalok

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr96012895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solka 2007.05.21. 09:27:27

Isten kiszolgáltatta az embert a kísértésnek. Nem tudom, mi értelme van az egésznek. Lehet, nagyon buta vagyok, de csak úgy értelem nélkül versenyezni azon, hogy üdvözölünk vagy elkárhozunk? Persze, te azt mondod, írod, hogy nincs ellenpólus. Én azt mondom, hogy Isten megadta a jó és gonosz tudását, felismerését, és kiszolgáltatott minket, mikor kiűzte Ádámot, hogy a tudásunk birtokában éljünk. Valami mégsem jó. Hiszen, ha mindenki jól használná a tudását, nem lett volna szükség Jézus megváltására.

Antal 2007.05.21. 10:25:02

Igen, nem használjuk jól a tudásunkat. Szűkebb világunk valóban a jó és a rossz harcáról szól (helyesebben Jó és a Rossz, mert allegóriák). De ez csak itt is most szól nekünk. A teljes mindenség nem ilyen, az jó. Innen a siralomvölgy képe, ami túlzásnak hat a rossz felé. Mi értelme? Ha erre tudnék válaszolni! Sokszor megkérdeztem én is. Okosabbak, vagy annak hittek olyasmiket mondtak, hogy le kell dolgozni az eredendő bűnt, meg ez valami próbatétel nagyobb jutalomért, meg hogy így jobban értékeljük Isten szeretetét. Mind sántít. A jó és rossz tudása büntetés, mert a tudott rossz válik bűnné. Bűnben lenni meg maga a büntetés. Emiatt kell a megváltás. És ettől kezdve értelmetlen versenygörcsölés az üdvösségért. Nem lehet kielégítő választ adni a kérdésedre. Talán ha lehetne, nem lenne tétje az életünknek.

Antal 2007.05.21. 10:48:07

Nem kell görcsölni az üdvösségért, de kerülni kell a bűnt. Nem fog sikerülni, de amiatt nem kell túlzott bűntudat. J. S. Bach élete csak ez a görcsölés volt. Szegény, ha tudta volna, hogy most hol van!

Ákos 2007.05.21. 17:41:13

"A jó és rossz tudása büntetés"

Ákos 2007.05.21. 17:41:51

Többmindent írtam nem küldte el :(

Solka 2007.05.21. 18:09:30

Ergó, boldog az, aki nem tud különbséget tenni a jó és a rossz között???? Nem értem, mire gondolsz.

Ákos 2007.05.21. 19:35:15

Szerintem a baj azzal van hogy a döntéseinknek nem látjuk pontosan a végkimenetelét.Isten hoz egy döntést de már rég tudja hogy az az Ő örökké valóságában mivé alakul.De mi emberek nem látjuk ezt.Csak valamikor látjuk,és akkor is csak kis léptékben hogy a döntéseinknek mi lessz a következménye. A mi tudásunk kisebb az Istenénél és ezért döntünk a rossz mellett olyko olykor.Minden egyes tettünk minden egyes következményébe nem gondolunk bele."Mert a tudott rossz válik bűnné" Szerintem a gond az hogy a rosszat is csak hiányosan ismerjük ezért esünk bűnbe.

Ákos 2007.05.21. 19:37:31

De azt is értem te milyen formában értetted "Tudott rossz válik bűnné".Ha tudjuk hogy rosszat teszünk és mégis megtesszük akkor bűnt követünk el ésboldogtalanok leszünk.

Ákos 2007.05.21. 19:48:47

Más------ A Sátánban azért nincs értelme hinni mert a Sátán igen komoly keretek közé van szorítva.Aki benne hisz keret közé zárja magát.Van a határtalan Isten és a Sátán csak az ő munkályán belül tud mozogni és ott is csak bizonyos helyeken és formában.Az Isten tagadása meg egyenesen hülyeség mert avval ha tagadok valamit egyenes ágon ismerem el annak létezését.Akkor meg minek tagadni ááááááááááááá Hiszen csak azt tudom megtagadni ami van.A semmit nem tudom tagadni mert a semmi nem létezik ,épp ettől semmi.

Antal 2007.05.21. 21:07:35

Kedves Solka(ngyal) és Ákos ! Jól elvoltatok nélkülem, látom a termést. Én sajnos démonokkal voltam egy bunyómeccsen. Még nem volt eredményhirdetés, de nem KO sem volt. Komolyra fordítva a szót, a boldogság megint más. Annak van egy rövidtávú, ugyan múló formája, ami bűnben terem. Az igazi boldogság nem egy blogkomment témája, de inkább az értelmes léthez kapcsolható, mint a bűntelenséghez. A bűntelenség a tiszta lelkiismerettel áll kapcsolatban. Ki nem tud különbséget tenni a jó és a rossz között? Én még olyannal nem találkoztam. Persze a határ neveltetés, különféle hatások miatt eltolódhat, de alapvetően nem.

Antal 2007.05.21. 21:10:36

Mielőtt bárki, akivel ma szóbaálltam azt hinné, a démonos bunyómeccset rá értem, ezek nem emeberek voltak, és bennem folyt a meccs.

Antal 2007.05.21. 21:26:50

Ákos tanulj, mert megbuksz!
süti beállítások módosítása