HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.06.15. 00:35 Hökkentő

A politeizmus veszélye a kereszténységben I.

A kereszténység előtt ugyanúgy ott áll az istenek keletkezésének veszélye, mint ahogy a monoteista ősvallás is idővel elfajzott. A zsidó vallás volt hivatva megőrizni ezt az ősállapotot, bár vannak olyan kutatók, akik szerint ők is átestek politeizáción. Isten két nevében – Jahve-Elohim – is ezt látják. Az erős idegengyűlölő nacionalizmus is közrejátszott abban, hogy más népek isteneit előbb-utőbb elvetették.

De miért probléma, ha több Isten van? Mert Isten csak egy van. Ha bárki és bármi az Ő dicsőségére törekszik, akár csak el akarja takarni szemünk elől Isten dicsőségét a maga képével, az csak a Sátán szolgálatában lehet. Vagyis az istenek nem Isten másolatai, hanem démonok. Gondoljuk csak át, mit művelnek! Emberáldozat, értelmetlen rítusok. Elég csak Zeusz mítoszait megnézni. Ezt a parázna vénembert a földi erkölcsi rendben minden korban és kultúrában emberként igencsak elítélték volna. Hol tűrték volna azt, hogy csak úgy gyerekeket csináljon ide-oda más fészkébe, és még szórakozzon is a helyzeten. Nem is tudok olyan istenről, akiből ne bújna ki démoni természete. Krisnát tartják szeretet istennek. Hát tudok róla is egy-két szaftos sztorit.

Az, hogy a többistenhit istenei démonok, még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a velük kapcsolatba lépők el is kárhoznak. A kárhozat nem ilyen egyszerű dolog. A Jóisten ugyanis annyira szeret minket, hogy ezeknek a bajkeverő démonoknak a képén keresztül is át tudja sugározni az Ő megszentelő kegyelmét. Egyszerűen semmit sem tehetnek, amit a Mindenható ne engedne. Tehát a pogányok is Isten kedves gyermekei. Ők egy kicsit hosszabb utat kaptak feléje, mi viszont szigorúbb mércét, több akadályt a rövidebb úton. Egyik sem jobb vagy rosszabb.

Ami veszélyes, a kettő együtt. Egyszerre a Jóistent és az istendémonokat szolgálni. Hosszabb út több akadállyal. Miért választják sokan mégis ezt? Erről írok a sorozat következő részeiben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr726012841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása