HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.06.17. 22:46 Hökkentő

A politeizmus veszélye a kereszténységben IV.

Az emenációs politeizmussal kapcsolatban írtam az eonokról. Isten emanációi ők különböző gnosztikus irányzatokban. Tehát nem három isteni személy létezik szerintük, hanem több. A kilencedik, másutt tizenharmadik eon Szófia, a bölcsesség. Az ő neve nőnemű a többi hímneművel szemben. Nem a személyük kap szexust, hanem csak azt jelzik, hogy Zsófi eon polarizáltsága ellentétes a többivel. Így keletkezik egy bipoláris Isten, akinek belső feszültségéből indul meg a teremtés, vagyis minden, ami Szófia után lesz, elidegenül Istentől.

Kissé dualisztikus ez a kép, bár nem mond semmit arról, hogy Szófiával a rossz is megjelent volna, sőt a polorizációs feszültséget sem jelzi rossznak. Ezek a próbálkozások elsősorban egyes újkori gnosztikus irányzatok jellemzői, hogy a rosszat Istenből eredeztessék.

A Szentháromsággal kapcsolatban óvtam mindenkit, hogy elkülönülten gondolkodjunk személyeiről. A szentsokaságos eonokról lehetetlen nem úgy gondolni. Sokszor angyalokká változnak, saját életet élnek, sőt külön kultuszuk is van. A frazeológia ellenére szabályos politeizmus. Nem kell istennek nevezni, amit istenítenek attól még az.

 

A kereszténységben, különösen keleten elterjedt a Sophia tisztelete. Sokszor olyan, mint az Isten nőnemű aspektusa. Itt ez az ikon is úgy ábrázolja. Egyszerűen csak tudatlanságból ered ez az elképzelés. Miről is van szó? A pogány görögök bölcselete és a keleti ugyancsak pogány hiedelmek Alekszandriában egy sajátos bölcseleti iskolában egyesültek. Szokrátész, Hermész Triszmegisztosz meg Indiáig minden isten és guru egy fazékban főtt össze. A kereszténység ezt a szó fegyverével, a életszentség erejével, a szeretet hatalmával felszámolta. Megteremtette az új Bölcseletet (Sophiát), ami már Krisztus szerinti. Ezt ábrázolja az ikon, amint krisztianizálódik a bölcsesség. Érdekes és ritka ábrázolás, mert az allegorizálás nem jellemző az ikonfestészetre a politeizmus veszélye miatt.

„Bölcsesség, igazhívek!” hívja fel a pap a liturgiában többször is a hívek figyelmét. A bölcsesség egyébként a Szentlélek ajándéka. Az ő működése bennünk. Persze az Atyától és a Fiútól nem elválasztva.

 

Nem tudom, hogy az allegória elevenedett-e meg, vagy valódi történeti személy lehet Szent Zsófia vértanú. Az ókeresztény mártírok esetében általában valós mag köré sző az utókor mesés köntöst. A neve tehát Szófia, azaz bölcsesség. Hadriánusz császár idejében szenved vértanúhalált három lányával együtt. Itáliaiak voltak, mégis sok a keleties elem legendájukban. Görög nevük, a helytartó szintén görög Antiochosz neve keletebbre utal.

Az igazi meglepetés a három lány neve: Pisztisz, Elpisz, Agapé, magyarul: Hit, Remény, Szeretet, a három isteni erény. (latinul: Fides, Spes, Amor). Megfordított gnosztikus emanáció, ők itt a Bölcsesség gyermekei. Koruk is érdekes: kilenc, tíz, tizenkettő évesek. Eonikus számok.

A császár parancsára lefejezik a Hitet, a Reményt és a Szeretetet. Előtte megkínozzák őket, különösen a Szeretetet. Anyjuk, a Bölcsesség még eltemetheti őket, majd követi lányait Krisztus színe elé.

Valószínűleg valós személy Zsófia és három lánya, akárhogy is nevezték őket. Ha van közük az allegorikus Szophiához, akkor azt a célt szolgálhatta, hogy valódi emberben oszlódjon szét az absztrakt Bölcsesség esetleges önálló életre kelésének veszélye.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr926012835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása