HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.07.04. 23:22 Hökkentő

Ma nem az evangéliumból, hanem a mára rendelt ószövetségi helyről szólok. Sárának, Ábrahám feleségének száz éves korában fia születik, Izsák. Ezt három angyal ígérte meg nekik Mamrében, abban a híres jelenetben, amit Rjublov megfestett a Troica ikonban. Ábrahámnak volt már egy fia. Mivel Sára meddőnek tűnt, Hágár, az egyiptomi szolgáló szült egy gyermeket, Izmaelt nekik. A szokások szerint Sára ölébe szülte, ezért Sára a gyereket sajátjának tekintette. Az igazán vér szerinti gyermek születésekor mégis féltette tőle az örökséget. Addig fűzte Ábrahámot, még sikerült rávennie, hogy vigye őket a sivatagba, hagyja ott őket egy tömlő vízzel olyan messze a legközelebbi kúttól, hogy biztos halál várjon rájuk.

De az Úr irgalmas, még az az úr is, akit az Ószövetség ír le, ha megígérte, hogy a fiú nagy néppé lesz. Ott a sivatagban egy kút támadt akkor, amikor már Hágár lemondott az életről, olyan messze ment fiától, hogy ne lássa halálát. A csoda megmenekítette őket. Izmaelből híres nyilas lett, egyiptomi feleséget vett magához, mikor felnőtt.

Idáig a Biblia. Folytatom a Koránból. Mindez azon a helyen történt, ahol Ábrahám és Hágár egy fekete követ talált, a Kábát, ami mai napig ott van a kút közelében Mekkában. Minden muzulmán kötelessége életében egyszer ide elzarándokolni.

 Izmaelnek és egyiptomi feleségének tizenkét gyermeke született, a nabateusok tizenkét törzse. Az igazi arabok tudják is magukról, melyik törzshöz tartoznak. Meg kell különböztetni a törzsi arabokat az arab nyelven beszélő népektől, akik az iszlám terjedésével saját nyelvüket az arabra cserélték, mint pl. a berberek Líbiában, a mórok Nyugat-Afrikában.

Nagy nép fakadt valóban Izmael ágyékából. Féltestvére Izrael is nagy néppé lett. Sajnos a féltestvérség néha mélyebb gyűlöletre ad okot, mintha idegenek lennének.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr646012814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása