HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.07.15. 11:00 Hökkentő

El condor pasa – az Atiblogon

 

A történet a párizsi egyetemen indul, de nem ott kezdődik, hanem baszk földön. Ugyanis Párizsban jöttek össze azok a baszk és spanyol ifjak, akik elhatározták, hogy életüknek egyetlen célja van: mindent Isten nagyobb dicsőségére tenni. Ők alapították a Jézus társaságot (Societas Jesu), közkeletű elnevezéssel a Jezsuita rendet.

Igen hamar megjelentek minden olyan területen, ahol szükség volt rájuk. Ők jelentették a ferencesek mellett a lelki vigaszt a török által megszállt területeken, sőt a legzordabb időkben csak ők. Kevés emberrel egészen nagy területet el tudtak látni. A Dél-Dunántűlon pl. egyetlen házból, az Andocsiból laikus világiak, un. licenciátusok, szentes emberek segítségével szervezték az egyházat. A felszabadulás után átköltözhettek Pécsre, Andocsot a ferenceseknek adták, és munkájuk nyomán újjászerveződtek az egyházmegyék.

Az új helyzetben már nem a lakosság védelme és lelki vigasza volt az elsődleges feladat, hanem iskolát szerveztek, tudományokat műveltek. Ekkor alapítják Pécsett iskolámat, a ma Nagy Lajos királyról nevezett gimnáziumot, és olyan tudományos munkásságot fejtenek ki, ami maig napig közismert, csak elfelejtik Hell Miksa, Bél Mátyás, Pray György és a többiek neve után tenni, hogy jezsuiták voltak.

A sanyargatott nép lelki védelme már nem olyan kihívás, mint a török időkben. A rend viszont szent kötelességének érzi. Kerestek hát olyan vidéket, ahol akár életük kockáztatásával is megtehetik. Így jutottak Dél.Amerikába. Csakhogy ott fordított a helyzet: nem valami idegen nép nyomja el a keresztényeket, hanem a keresztények – legalábbis magukat annak mondók – a pogányokat. Ebben a helyzetben is megtalálták a krisztusi megoldást.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Reductio

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr626012799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása