HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.10.25. 17:38 Hökkentő

Roppantul közömbösen hat még a katolikus emberek többségére is, hogy Mór pécsi püspök boldog-e, vagy szent. A Pécsi Egyházmegyében kijár neki a szent jelző, azon kívül „csak” boldog. Szerencsére ezt nem mi döntjük el, mi emberek csak bizonyos jeleket kaphatunk valaki szentsége felöl. Mór szent voltát Imre herceg érezte meg, mikor a Szent Márton hegyen (a mai Pannonhalmán) meglátogatta édesapjával a monostort.

Szent meg boldog – zavarosnak tűnő, ma már kissé mást jelentő szavak. A boldog állapot mára elanyagiasodott jelentést kapott, még az a jobb eset, ha valami érzelmi dolgot jelent. Az ilyen apró értelemváltozások lassanként paradigmatikusan széthúznak gondolkodásmódokat. Ennek következtében sokan egyszerűen képtelenek egymást, még ha akarnák is, megérteni.

Számomra a legszörnyűbb az egészben, hogy azonos jószándék két paradigmarendszerben még ki is olthatja egymást. A manipulációnak is ez a melegágya. Ha valaki valamit másként fejez ki, csak ritkán törekszünk a megértésére, mondanivalójának átfordítására, inkább támadunk, mintha ellenség lenne. Az ilyen gondolkodás formájában szűk, koherens, szándékában előítéletes vagy manipulatív.

Pár poszttal lejjebb egy ilyen paradigma-átlépő kísérletet véltem felfedezni. Még megmarad a szemantika szintjén, de már a közös pontokat keresi. Mivel nem ismerem a gyakorlatukat, feltételezhetném, hogy a közös nyelv is csak manipuláció: egyszerűen közelebb akartak jutni más rendszerek érintettjeihez, hogy az ott megszántott talajon majd ők arassanak. Van valószínűsége, mégis az kiegészítő valószínűséget kell feltételezni mindaddig, amíg meg nem bizonyosodunk az ellenkezőjéről.

Eddig egyetlen ilyen kísérletet láttam: Hamvas Béla életművét. Ő próbálta keresztény alapra helyezni az univerzális tudás legjavát. Akkor is keresztény alapról kell beszélni, ha ebben nyugodtan kételkedhetünk is. A szent tudás univerzalitása eklekticizmus nélkül. Integrált hagyományok hamvasi rendszere.

Persze ehhez kissé ki kell lépnünk a mi szűken vett európai keresztény gondolkodásmódunkból. Minél keletebbre megyünk, ez annál sikeresebb. Az asszír egyház liturgikus, de főleg paraliturgikus gyakorlata már ezt megvalósítja: szigorúan keresztény a keleti hagyományokon. Hamvas az ellentéte: lazán keresztény keleti és nyugati hagyományokon. A kettő valahol összeér.

A Scientia elveszett tudása bizonyosan ilyen jellegű. Valami megtört Kr. Előtt hatszázban. Ez egyben paradigmatörés, azaz aprózódás, szétválás is. Magát Hamvast is utoléri, hisz sokan csak katyvasznak tartják. Még azt sem mondanám minden így nyilatkozóra, hogy fel kellene nőnie hozzá, elég lenne átérezni a másikba.

Na, mi is nektek Hamvas?

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr436012726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freeman 2007.10.25. 21:50:14

nekem is katyvasz hamvas bela.probálkoztam vele,valami felesleges túlbonyolítása a világnak.A paradigmatikus széthúzással egyetértek,itt se lennék a lapodon ha nem

Freeman és Kafa 2007.10.28. 08:25:58

Szia! Arra lennénk kiváncsiak, hogy a ciszterciták fasiszták-e? Tudjuk, ez a kérdés így hülyeség, de van-e tényleg kapcsolat a ciszetrecita rend, a Nagy Lajos Gimnázium és a szélsőjobb között? Kik is azok a ciszterciták?

Jai Ma James 2007.10.28. 15:28:54

Hamvas nekem a titkos értelmű Rózsa egyik értője. Nagyon sokat állnak mostanában a blogjaid! Posztolj! Mi van veled?

Jai Ma James 2007.10.28. 15:32:32

És mi ez a hülye kérdés, hogy a ciszterciták fasiszták-e? Azt a bromságot hallottam, hogy homokosok, mert a kereszten függő Jézust ölelgetik, de ez új. Grósz iszt dasz Tírpark desz Gottesz! Ugye megvéded a cisztereket!

Jai Ma James 2007.10.28. 17:22:39

Bocsánat Freeman és Kafa! Nem tudtam az előzményeket.

Gaál Imre 2007.11.10. 11:03:38

Igaza van! Nagy az Isten állatkertje Hivatkozás: 2007. október 28. 15:32:32 Jai Ma James

S (Antal) 2007.11.10. 12:45:09

Ennek a kommentsorozatnak egy ámokfutó blog a háttere, amit azért nem akarok itt megnevezni, mert nem akarom készítőjének önrontását reklámozni. A kommentezők itt annak ismeretében mind jószándékúak. Ha lesz időm, indítok egy sorozatot a ciszterciekről.
süti beállítások módosítása