HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.09.02. 23:05 Hökkentő

ESZÉK, horvátul Oszijek, helyesen írva Osijek, de úgy írták a német térképészek, hogy Essegg

Régen a Mohács melletti Udvarnál mentünk át a határom Eszék felé, de mióta a Drávaszabolcs-Alsómihojláci híd megépült, arra érdemes menni, bár az út itt a szlavón síkon át vezet, ami sokkal unalmasabb, mint Baranja, azaz a horvátországi Baranya.

Vittünk sajtot, dióbelet, hoztunk farmert, Beatles lemezt meg ilyesmit a félkapitalista titóista Jugóból. Nem is annyira a nyerészkedés miatt, hanem az itthoni választékot untuk. A ”jugók” meg ugyanilyen okból jöttek ide. Korlátozták is az utazást, mert ugyan szocialista „piros” útlevél kellett, de abba külön vízum-szerű pecsétet kellett kérni egy-egy alkalomra, és a személyi valutakeretünkből is viszonylag kevés dínárra jutott.

A horvátok elég nagy véráldozattal váltak le Jugoszláviáról. A háború idején hallotuk lövéseket. A legborzalmasabb Károlyváros bombázása volt, egész nap a zúgó bombákat hallgattuk. Hát igen, 800 évig jó volt Horvátország Magyarországgal közös államban, Szerbiával 80 éve sem bírtak ki. Strossmayer püspök úr lidérces álma bukott meg az ilyen általa alkotott kifejezésekkel együtt, mint Jugoszlávia, meg szerb-horvát nyelv.

Zrínyi Miklós, mint mindent, amit nem akart a török kezére juttatni, Eszéket is felégette hídjával együtt. Megmaradt török várfalak felhasználásával aztán osztrák hadmérnökök terveztek egy mesterséges erőd-várost. A titóista időkben egy részét lebontották, de még mindig áll a Tvrda, az óváros. Ami maradt, az érintetlen, még az utcakő is ugyanaz, mint amin Nesselrode lépdelt még kapitány korában, mielőtt papnak ment.

Én nem érzem azt a tervezettséget a Tvrdában, a modern művi városokhoz képest nagyon is meghitt. Sőt ez a barokk miliő számomra olyan kedvessé teszi, mint pl. Sopront, vagy a letűnő régi Pécset.

Itt fut össze Baranya és a Szerémség, a mai Szlavónia termékeny síkja, és hegyei. Itt városnak kell lennie, akárhányszor is elpusztul. A római Mursia már az andizeteszek idején is város volt, ahogy magyar városként is ugyanúgy megmaradt. Az osztrákok minden igyekezete ellenére szervesen beépült Magyarország testébe német, magyar és horvát lakossága. Modern városként is virágzik, ahogy a sötét titói időkben, úgy ma is Szlavónia-Baranya tartomány és Eszék-Baranya megye székhelyeként.

A katonai parancsnokság volt épülete a Szentháromság téren. Háttérben a plébániatemplom

A Szentháromság tér ágyui

A Szent Mihály plébániatemplom. Ez lett volna a székesegyház, ha nem sikerül a pécsi püspökség visszaállítása.

Hangulatos utcák

Ágyucsövek az utcán.

Pár éve itt még háború volt. Lövésnyomok egy házfalon.

Immaculata egy ház falában.

Ilyen kutakból jutottak vízhez az óvárosiak. A Dráva vizét a talaj alatti kavicsréteg megszűrte. A felső karon lánc volt, azt húzogatva működött a szivattyú.

Egy rőmai szarkofág az utcán. Mursia polgárának csontjait tartalmazta.

A vizikapu, amely a Drávára nyílik. Előtte az eredeti XVI, századi utcakó.

Ez az a hangulat, ami valahogy Pécsett elmúlt, pedig pontosan így nézett ki a rivális város is. Még a gyermekkoromat abban éltem.

Átjáró a ferences kolostor alatt a Vizikapuhoz.

A túlparti erőd lőpor-katakombái. Nemrég még téglabányának is használták.

A Tvrda katakombái.

A barokk víztorony. Háttérben a modern akvapark.

Tetők, tornyok

Az a híres többször felégetett Drávahíd ma

7 komment

Címkék: UT Gyűd

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr596012568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amerika24 2009.09.03. 20:07:13

Csodás képek...:) ...mondjuk a lövésnyomok a falba ...az nem annyira tetszik...eszembe juttatja, hogy itt egymást ölték az emberek...:( ...de ok,ez is történelem...és elmúlt már...

SA 2009.09.03. 20:21:10

Sajnos még nem történelem, bár a mély okok régre nyúlnak. És sajnos északabbi rokonaik is elég agresszívek, remélem, igazi fegyverhez nem mernek nyúlni.

Mirjam 2009.09.03. 20:32:29

De szép napos képek!!!!!! Az Immaculata szobor külön ajándék :))

SA 2009.09.03. 20:38:32

Oda is akartam írni a kép alá, hogy Marinának, csak nem akartam személyeskedni! :D:D:D Gondolkodtam rajta, valóban Immakuláta-e a kuzya-szerű izé miatt. A 12 csillag, a várndósságra utaló csavarodott tartás szerint az. A kutya meg nem kutya, hanem a fenevad a Jelenések könyvéből, akit a Napbaöltözött Asszony legyőz.

Mirjam 2009.09.03. 20:51:02

Köszönöm :) Valószínűleg beújítottak, és kígyó helyett fenevad lett :))

SA 2009.09.03. 20:56:26

A szövegben hogy is van? Kígyó? Fenevad? Van egy kígyós szobrom is Eszékről, ahol az Asszony már megszülte gyermekét (és a fenevad el akarja rabolni, de ez nincs a szorbron). Amint helyreaáll a blogol.hu, felteszem.

Mirjam 2009.09.03. 22:10:56

Szerintem azért legtöbbször az ószövetségi kígyót ábrázolják. És logikus, mert Mária mentes volt az eredendő bűntől. Ezért is szeretem az Immaculata-t, egységbe foglalja az Ó- és az Újszövetséget(12 csillag).
süti beállítások módosítása