HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.09.11. 19:48 Hökkentő

Ha már a rácdúlásról írok, nem tehetem meg, hogy a saját iskolámat ért tragédiáról ne írjak. A gyűdi zarándoklathoz ez csak közvetve kapcsolódik. A tisztelet mégis azt kívánja, hogy itt a megemlékezzem vértanúkról.

Az a gimnázium, ahol a padot koptattam, jelenleg a ciszterci rendé. A Jézus Társaság feloszlatásáig viszont a jezsuitáké volt. Rögtön a török kiűzése után alapították, és a rend leghíresebb tanárai tanítottak Pécsett. Akkor még nem épült fel a Széchenyi téri épület, a Mázyás király utcában volt a jezsuita collegium, ahol most a művészeti kar van.

A jezsuitákat különösen nem szerették a szerbek. Már írtam, hogy III. Arsen ipeki metropolita Magyarországon Bécs engedélyével Karlóca központtal egy teljesen független, autokephál ortodox egyházat hoz létre, melynek ő lett a patriarchája. Az összes bizánci keresztény fölött gyakorolta a lelki hatalmat, mígnem a jezsuiták ennek keresztbe nem tettek. Rávették pravoszláv papokat, hogy fogadják el a római pápa primátusát, ezzel a karlócai patriarcha joghatósága alól kikerültek. Szertartásaikat, szokásaikat megtarthatták, többek között azt is, hogy nős ember is lehet pap, viszont a katolikus egyházzal egyesültek, unióra léptek. Ekkor még nem beszélhetünk a mai értelemben vett görög katolikusokról, az áttérteket a római katolikus püspökök joghatósága alá rendelték, legfeljebb egy bizánci rítusú helyettes püspököt, rítusvikáriust neveztek ki. Gyakran oda-vissza téregettek a szerb egyházközségek, uniáltak és reortodoxizáltak. Mindenesetre a karlócai vladika helyzetét veszélyeztette az unió, ezért a jezsuitákra külön is uszította martalócait.

Azon a véres 1704 március 26.-ai napon a Herberstein császári tábornok által megígért segítséget várták Sándor László a fosztogató református kurucvezér visszatérésének megakadályozására. Jöttek helyettük a rác hadak, Eszetlen öldöklésbe kezdtek, talán arányaiban ekkora veszteséget Pécs egyetlen háborúban sem szenvedett.

Az unióban szerepet játszó jezsuitákat hamar megtalálták. Öt atyát kerestek név szerint, de ketten már nem voltak a Pécsi házban. Egyikük, Páter Prennteller másik rendházban tartózkodott, Bittevi páter pedig meghalt pestisben, amit a betegek ápolása közben kapott el. Helyettük beérték Borovecz Mihály skolasztikussal (jezsuita papjelölttel) és az éppen ott vendégeskedő Smiljanovics Lukács világi pappal. Három atyát is néven nevezem: Borhi György, Jacabovich Jakab és Moro István.

A kegyetlenkedás részleteit nem írom le. Az előbb kardéllel össze-vissza vagdalt áldozatokat golyós puskával szinte szitává lőtték. A korabeli egyszertöltős puskákkal ez nem kis ideig tarthatott. Ennek ellenére, mire Kollaneck és Pflug császári kapitányok odaértek, már nem tudták megvédeni a szövetségeseiktől az ő oldalukon állókat.

Ez történt iskolám tanáraival az alma máter alapítása utáni tizenhetedik évben. A jezsuita collegiumot a rend nem hagyta árván, újabb atyákat küldtek a városba, akik iskolám működtetése mellett kivették részüket a város lelki vezetésében, Különösen sokat ténykedtek a pestises betegek körül. És ez a pont, a pestisjárvány, ahol visszatérek a zarándokutamra, bár még nem a nagy Gyűd, hanem csak a pécsi Kisgyűd a célpont.


34 komment

Címkék: UT Gyűd

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr436012554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amerika24 2009.09.11. 20:15:42

...nekem kicsit latinul van ez...:)...most tényleg butának érzem magam... ...viszont az öldöklés nagyon kegyetlen lehetett...:(...még olvasva is borzasztó....

SA 2009.09.11. 20:45:38

Azt az unióról szóló harmadik bekezdést ki lehet hagyni olvasás közben akkor a keleti katolikus egyházakban járatlan is megérti. A lényeg: a patriatcha híveit a jezsuiták átcsalták katolikusnak, erre a patriarcha begorombult. A részleteket direkt nem írtam le. Az öt pap szenvedéseit a lehető legtovább nyújtották. A város lakosaival annyit nem kínlódtak. A csecsemőket falhoz csapták, a felnőtteket lefejezték. Néhány városvezetőt karóba húztak. Különös előszeretettel gyűjtötték a férfiak bizonyos szerveit. Ezt a szokásukat a legutóbbi háborúban is megtartották Horvátországban. Becsüld meg a szlovákokat, ők csak a nyelvünket akarják elvenni!

amerika24 2009.09.11. 21:28:14

...ez borzasztó...amit irsz...:( ...nem, nem akarom a szlovákokat...én magyar vagyok, magyarnak születtem...s nem tehetek róla, hogy itt születtem... ...és valójában ez sosem volt szlovák föld...akkor meg mit akarnak ezek itt nyelvtörvényt...:o...ez egy teljesen magyar lakta vidék...itt ez aligha fog menni...

SA 2009.09.11. 21:36:44

Ha a szerbeknek nem sikerült itt kiírtani minket, hogyan sikerülne ott a szlovákoknak elvenni a nyelvünket? Ezek ilyen hiú ábrándok. Sok szenvedés után megbuknak.

Mirjam 2009.09.12. 18:38:16

Ha a másik bejegyzést törlöd, akkor itt folytatom. Ilyenkor nem annyira a szörnyülködés, sokkal inkább a csodálat fog el. Hősök voltak a Jezsuita atyák, és mártírok. De hihetetlen mi folyik most a rend köreiben. Ha olvastad a blogjukat, akkor tudod miről van szó...

SA 2009.09.12. 19:30:32

Nem figyeltem őket. Most megkerestem, érdekes, de keveset látok belőle, hogy bármit is mondjak. Szerinted milyenek?

SA 2009.09.12. 19:33:33

Ja igen! Marina! Ezen a templomon mit szólsz a félholdholdon a kereszthez. Ezt nem vették vissza a mohamedánok, mint a másik dzsámit!

Mirjam 2009.09.12. 20:59:09

Egyszer-kétszer olvastam csak, mert nagyon felidegesített. Ha nem is ők írják a butaságokat, de engedik. Túl liberális a közhangulat. Dívik náluk a "liturgikus tánc". Olyan videót is láttam, ahol pappal együtt körbeugrálják hívek a népoltárt. Miközben Benedek pápa leszögezte, hogy KATOLIKUSOKNÁL NINCS LITURGIKUS TÁNC. Vagy nem tudják, vagy nem katolikusok. Észrevettem a félholdat, csak nem tudtam értelmezni :)

SA 2009.09.12. 21:12:52

A jezsuták mindig csináltak ilyesmit. Pogány vidéken pogány szokásokon eresztül térítettek. INkulturációnak nevezik. Ez tipikus jezsuita szó. A félhold annak emléke, hogy ez is mohamedán mecset volt 1680-ig, aztán a jezsuiták katolikus templommá alakították. Látszik is, olyan, mint ha törökországban lenne,

Mirjam 2009.09.12. 21:25:16

Na jó de Európában mit inkulturálnak? Soha magyar ember nem táncolt templomban, távol áll tőlünk ilyen tiszteletlenség. A szentmise áldozati jellegével ez összeférhetetlen. Sajnos züllés van mindenütt...

SA 2009.09.12. 21:38:44

Európa nem keresztény. A diszkót, mint latens pszeudopogányságot inkulturálják.

SA 2009.09.12. 21:56:22

Marina! Pécs, irgalmasok temploma, Lucas Granach: Passaui Madonna, ez eredetivel dedikált másolat. Mária nevenapjának kegyképe: http://blogol.hu/pikz/antiblog/granachIMGP1172.jpg

SA 2009.09.12. 22:01:09

Sőt, ugyanaz Pió Atya ereklyéével: http://blogol.hu/pikz/antiblog/pioIMGP1175.jpg

Mirjam 2009.09.12. 23:55:09

Ezért érdemes volt még ma este feljönnöm ide a netre! Köszönöm, hogy megmutattad a képeket.

varnyu 2009.09.13. 23:18:27

Kedves SA: van itt egy mondat, amiből egy árva kukkot nem értek. leköteleznél, ha megvilágitanád az értelmét. köszönöm. az inkriminált és citált mondatod : A diszkót, mint latens pszeudopogányságot inkulturálják.

SA 2009.09.14. 08:06:52

Azt jelenti, hogy rossz szokások művelői anélkül, hogy tudatában lennének, pogány isteneknek, az alvlág fejedelmeinek hódolnak. Ennek a hamis kultusznak a formai elemeit megőrizve beemelik a keresztény rítusba a jezsuiták. Arról szól a vita,. hogy szabad-e ezt tenni.

Mirjam 2009.09.14. 10:41:50

Egyértelműen nem szabad. Táncoljanak máshol, de nem misén. Ha a Liturgia szellemét(J.Ratzinger --> hogy én mindig ehhez a könyvhöz jutok ki :))) elolvassa valaki, akkor érthető miért nem szabad. Én úgy nem tudom elmondani. Zsidóknál volt liturgikus tánc(azért beszélek múlt időben róluk, mivel az igaz zsidókból lettek a katolikus: Mária, 12 apostol, első tanítványok stb. ). Nálunk a szentmisén a pap megújítja Krisztus keresztáldozatát, a Golgotán pedig nincs helye táncnak. Csak olyan szektákban volt liturgikus tánc, amelyek nem hittek Jézus valóságos emberségében, stb.

Walburga 2009.09.14. 13:57:31

Mirjam bocsáss meg ,hogy beleszólok ,de butaságokat írsz! A Fülöp-szigeteken az uralkodó vallás a római-katolikus ,és teljesen természetes ,hogy táncraperdülnek a misén(ezt olyanoktól hallottam ,akik ott dolgoztak ,és volt köztük két hittérítő pap is),úgy tudom Amerikában sem tiltott dolog a misén táncolni. Mindenki úgy fejezi ki a hitét ,ahogyan neki jólesik.Kétlem ,hogy Isten zokon venné ,ha valaki boldog az ő házában. Nem tudom Ratzinger melyik könyvéből idézel,....DE Benedek pápának sok mindenben más a véleménye ,mint anno Ratzinger bíborosnak volt.Bíborosként ,mint a Bíborosi Testület dékánja,kötelessége volt betartatni a Vatikán és az egyház törvényeit ,még akkor is ha személy szerint nem értett egyet vele.Láttam erről egy riportot vele a német adón.Sokan ezért tartották szélsőségesen konzervativnak őt. Szerintem a konzervativizmus és a merevség pillanatnyilag hitünk legnagyobb ellensége ,mert megakadályozza ,hogy közelebb kerüljön a fiatalokhoz. Ismerek elhivatott ,nagyon jó atyákat ,akik modernek:pl ,olyant aki derékig érő hajjal Harley-Davidsonnal száguldozik,és van egy kedves személyes jó ismerősöm ,aki 56 évesen farmerben és fülbevalóval misézik,és aki személyesen is láttam egy gyászmisén gospeel-t énekelni és közben táncikálni.(ahol az elhunyt közeli családtagja volt,utólag sokan gratuláltak neki ehhez) Ha az egyház nem képes megújulni ,akkor el fogja veszíteni a fiatalokat............és azt hiszem ez sokkal nagyobb tragédia lenne ,mint egy táncoló jezsuita.

SA 2009.09.14. 19:03:12

Elbeszéltek egymás mellett! Marina a Szentmiséről beszél. Ott nincs helye a táncnak, mert Krisztus keresztáldozatának megújítása. De a Szentmisén kívül rengeteg imádságos esemény lehet, ahogy Etiópiától a Filipinekig akár tánc is kifejezheti az örömet Istenben.

Mirjam 2009.09.15. 00:46:12

Kedves Walburga, tiszteletben tartom a véleményedet, és biztos vagyok a jószándékban is. Amit én Egyházunk legnagyobb mérgének tartok az a modernizmus. Gondolhatjuk, jóhiszemű tévedésbek azt a feltevést, hogy majd gitáros hippi papokkal, meg rock zenével a templomba lehet vonzani a fiatalokat. 1. Ha valaki pop vagy rock, vagy gospel zenét akar hallani akkor elmegy koncertre. 2. Ha egy fiatal lelki ürességet érez, akkor keres, akkor rendre vágyik, Istenre vágyik nem pedig szekularizált, a Szent Hagyománytól elszakadt happeningre. A pap Alter Christi, szentmisén az Egek Urát tartja kezeiben, illik hogy méltóságteljes megjelenésű legyen. A modernizálás a 60-as évek óta intenzíven folyik, és most csak szét kell nézni a templomokban. A gitáros miséket, lazáskodó papokat legtöbb fiatal nevetségesnek tartja. Hivatások terén válság van. Ezek a modernizmus gyümölcsei. Ezzel szemben, ha valaki Budapesti elmehet hagyományos régi rítusú misére - az átlag életkor nem 60, hanem 30.

Walburga 2009.09.15. 12:20:01

Természetesen nem volt bennem rossz szándék ,mindamelett kitartok a véleményem mellett. Volt a környékben egy 30-as pap.Azt hiszem őt valóban Isten hivta meg a szolgálatába.Éjt nappallá téve dolgozott ,hogy igazi jó egyházközséget tudjon kovácsolni a faluban. Nemsokára elérte ,hogy szinte minden gyerek hittanra járt,tizenéves fiatalok keresztelkedtek és elsőáldoztak,bérmálkoztak.A templom minden szentmisén tömve volt. A módszere egyszerű volt ,minden korosztállyal megtalálta a hangot.az időseknek németül misézett(az anyanyelvükön).A középkorúakkal elbeszélgetett a problémáikról.A fiatalokkal leült egy üveg sörre az étteremben ,vagy a Discoban,a gyerekekkel kirándulni ment és mindenkinek nyitva állt a plébánia ajtaja. A fiatalok szép lassan rászoktak ,hogy nem a discoban ,hanem a plébánián töltik az estéiket,mert ott kulturáltan és értelmesen lehetett beszélgetni. Az atya működése sajnos hamarosan csúfos véget ért,ugyanis rajtakapta a templomszolgát ,hogy lopott.......az pedig "bemószerolta" a meglehetősen maradi érseknél...........áthelyezték.Hiába könyörgött a polgármestertől az iskolaigazgatóig mindenki,küldöttséget menesztettek az érsekhez,aki azt a választ adta ,ha nem tetszik ,akkor többé nem kapnak papot a faluba. Ezek után nem csoda,hogy ezek a fiatalok csalódtak ,és újra kongott az ürességtől a templom. Sajnos én nem jártam rendi iskolába és teológiát sem tanultam,nem tudom magam elég jól kifejezni. Azt hiszem te magadból ,vagy egy szűk közösségből indulsz ki,kétlem ,hogy a fiatalok nevetségesnek tartják a modern papokat,én pont az ellenkezőjét tapasztalom. A keresztfiam piarista diák volt,mélyen vallásos neveltetése és saját meggyőződése alapján ma is hívő katolikus.........de az esküvőjén az egykori kedvenc tanára eskette,aki hátizsákkal ,farmerben érkezett,és akivel ma már jó barátok.a menyasszony barátnői énekeltek modern dalokat(aki egyébként teológiát végzett)Ezzel csak azt akarom mondani,hogy a modernség nem nevetséges,csak annak ,aki képtelen elfogadni. Jézus mondta:az ember legyen a föld sója.Azt hiszem a Te szemléleted teszi izetlenné sok embernek a templomba járást. Abban egyetértek veled,hogy az eukarisztiát nem szabad elviccelődni. Talán én tévedek,de gyermekkoromban az első hitoktatóm azt mondta:Ha templomba mész ,akkor Isten vendége vagy az ő házában,legyen benned tisztelet és öröm.........de ki az a vendéglátó ,aki akkor boldog ,ha a vendégei nem érzik igazán jól magukat vele??

Walburga 2009.09.15. 12:26:04

Jah ,és még valami ,az én kis falumban ,amolyan régimódi idős pap "dolgozik",mert csakis a legszükségesebbet teszi meg.Régebben dolgoztak mellette elhivatott hitoktatók.a gyermekeim pici koruktól jártak templomba.Mindketten ministráltak.A fiam főministráns volt 5 évig,akkoriban még 10-12 gyerek járt rendszeresen ministrálni. Módszeresen és eltökélten addig szekálta azokat akik templomba jártak,hogy manapság már alig akad rendszeresen misére járó ember.a fiam mélyen vallásos,de elvette a kedvét mindentől. Kevés gyerek van aki azért vallásos,mert meggyőződése...........őket meg kell nyerni az egyháznak,de ezt lélektelenül,régimódian manapság nem lehet.

SA 2009.09.15. 16:39:57

Megint elbeszéltek egymás mellett. A plébános stílusa, öltözéke, megnyerő vagy elutasító modora más dolog, és megint más, hogy a mise milyen. A misén bohóckodó papokat a fiatalok is nevetségesnek tartják. Az, meg hogy egy pap megnyerő alkat, szerencse az egyházközségnek, de ennek semmi köze ahhoz, hogy a mise az nem cirkusz meg nem szórakoztatási esemény.

Walburga 2009.09.16. 08:31:53

A mise valóban nem cirkusz,és szerintem senki sem szeretné ha elbohóckodnák .De Németországban sokfelé voltam templomban ,és ott modernebb az egyházi felfogás.Pl bőven belefér ,hogy a pap prédikációja humoros legyen és a hivek hangosan nevessenek rajta. Engem sokkal jobban idegesit ,ha a pap a szószékről lekommunistázza a hiveit ,mert nem a Fidesz nyert a választásokon........na ez szerintem nevetséges.

SA 2009.09.16. 09:05:48

Lehetnek egy jó szentbeszédnek humoros fordulati is, de azért kabaré se legyen, az is kerülendő szélsőség. Keresztény ember meg ne szavazzon nyíltan ateista keresztényellenes, életellenes, kultúraellenes pártra. Hol hívja fel a pap erre a hívei figyelmét?

Walburga 2009.09.16. 13:39:44

SA:ez volt benne a megdöbbentő ,mert kétlem ,hogy a hitközség bármelyik tagja Mszp szavazó lenne.A pap felmegy a szószékre és onnan üvölti,hogy hitetlen kutyák vagyunk ,amiért nem járunk templomba és mind a pokolra kerülünk ,amiért az Mszp győzött a szavazáson.Hát azt hiszem ez az az eset ,mikor az atyának gyorsan nyugdijba kellene mennie.

Walburga 2009.09.16. 13:41:04

És ezt azzal a háttérrel ,hogy a faluban Fideszes polgármester ,és tanács van.

Fülemüle 2009.09.16. 14:39:47

Ha nem az MSZP-re szavaztak, akkor biztos egyet is értenek vele, mi a probléma?

Walburga 2009.09.16. 14:44:06

Fülemüle csupán annyi ,hogy ezt egy okos ember nem a szószékről orditja ,és nem azoknak,akik vallásosak.Kétlem ,hogy egy 2000 fős falu katolikus hivői tehetnének a szavazás országos kimeneteléről. Németországban voltam a választások előestéjén misén ,a pap annyit mondott ,mindenki szavazzon a lelkiismeretére hallgatva.

SA 2009.09.16. 16:37:40

Nem értem még mindig. Nem szavaztál az MSZP-re, de felrovod a papodnak, hogy ha ő sem szeretné ha a hívei rá szavaznának? Azt meg elvárod a paptól, hogy mise helyett kabarézzon? Akkor most?

Walburga 2009.09.16. 20:34:37

Most Te beszélsz el mellettem ,nem akarok kabarét a templomban ,csupán arról beszéltem ,hogy a hit és humor nem idegen egymástól. Viszont utálom ha engem szidnak mások helyett,és kétlem ,hogy van olyan vallásos ember ,aki szeretné ha egy szenilis pap hitetlen kutyának nevezi a szószékről.

SA 2009.09.16. 20:58:11

Konkrétan neked mondta?

Walburga 2009.09.17. 08:29:18

A misén jelen levő kb 20 embernek mondta.

SA 2009.09.17. 18:57:38

Értem, annak a húsznak esett, és azokat szidta. Mellélövés. De a szentmise nemcsak a prédikációból áll. Jó, ha az szép, érdekes, szívhez szóló, de a mise lényege akkor is az eucharisztia. Ebból a szempontból a pap személye közömbös.
süti beállítások módosítása