HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.09.14. 21:14 Hökkentő

Mecsekszentkút fennmaradt története egy pár évvel előbb kezdődik, mint ahol a legutolsó történetemmel tartottam. Pécs felszabadulása után a jezsuiták azonnal megszervezik az egyházi életet. Visszahozzák a püspökséget is, Pécsre. Nem Eszéken alakul új egyházmegye, ahogy Bécsben szerették volna, és nem a jobban védhető Szigetváron lesz az új püspöki székhely.

Radonai Mátyás Ignác az első visszatérő püspök. 1687-ben konszekrálták az egyházmegye élére, és 1703-ban, egy évvel a rácdúlás előtt meghalt. Utódja a már említett Nesselrode tábornok lett, aki a minaretes dzsámiban nyugszik.

A Mecsekben, a pálosok Szent Jakab hegye és a pécsi hegy közti völgyben egy forrás mellett élt Somogyi Zsigmond Pálos remete. A környék szórvány lakosainak lelki gondozását látta el. Radanai gyakran kijárt a remetéhez lelki felüdülést keresve. Templomot építtetett, és egy Immaculata szobrot ajándékozott. A területet a püspök a pálosoknak adta.

Később egy kis falu alakult ki a templom körül. A magányra vágyó remetének már nem volt megfelelő hely, ezért 1700.as évek második felében Török Antal pálos atya már északabbra a róla elnevezett Remete-rétre vonult elmélkedni.

A falut XX. században Mecsekaljához (a már említett Rácvároshoz), majd Pécshez csatoltak

A templomot miután II. József feloszlotta a pálos rendet, enyészet emésztette meg, de a forrás, a szent kút felett áll egy harangláb, benne egy kicsinyke kápolna. A kegyoltárt a kegyszoborral együtt a rácvárosi templomba vitték, ahol az északi oldalon mellékoltárként szolgált. Nemrég egy kereszthajó-szerű toldással bővítették a templomot, így a kegyoltár méltó helyre került. Restaurálása nemrég készült el. A kegyszobor Pécsett egy restaurátor műhelyben van. Két hét múlva készül el, akkor egy meglepetésem lesz a blogolvasók részére. Emlékeztek még, az eszéki Gyűdi Madonna Zágrábban van restauráláson.

Szent kutak, források szinte minden kegyhelyen fellehetőek. Szerepükről még szót ejtek.

A járvány és a rácdúlások idején ez a közel egy órányi út is veszélyes az erdőn át. A zarándoklatok a városon belülre szorultak. Két hely is kegyhellyé lett: keleten a Tettye fölött a Kokas domb, mai nevén a Havihegy és nyugaton a Szigeti külváros mellett a Rókus dombon a Kisgyűd.


6 komment

Címkék: Pécs UT Gyűd Mecsekszentkút Rácváros

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr206012551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amerika24 2009.09.14. 23:14:10

...ez nagyon szép...:) ...még olvastalak, megakadt a szemem...elakadt az agyam egy mondaton..."Radanai gyakran kijárt a remetéhez lelki felüdülést keresve."....milyen is volt régen...és milyen most???....a régi filmekben, elbeszélésekben mindig azt olvasom, látom, hogy a falu papjai mekkora szerptet is töltöttek be ...és milyen jó volt ez....szerintem... ...kár, hogy ez mára teljesen megváltozott... ...amúgy nagyon tetszik minden kis történet...megnyugszom itt, úgy érzem...jól tudsz mesélni...ehhez nagyon értesz...:) ....ezek mind a fejedben vannak???...mi vagy te , egy computer agyú...?:):):):):)

SA 2009.09.14. 23:31:20

A püspök, aki inkább egy katona volt, mint pap, kijárt Szentkútra gyónni meg beszélgetni egy szerzetes remetéhez. A pálosok nem tartoztak a püspök johatósága alá, így nem olyan főnök-beosztott viszonyban volt Monsgnr Matej Radanovics és Somogyi. Ezeket a helyeket bejártam többször is, és onnan tudom, mi is történt ott. Ma pl. Szent Kereszt felmagasztalásának van ünnepe. Ez Rácvároson a búcsú. Oda mentem esti misére, és elkészítettem ezt a fenti legalsó képet. A pap meg valami érdekes feltételezését mondta el Radonairól. Ha beigazolódik, elég érdekes következményei vannak Zágrábtól Nyitráig.

amerika24 2009.09.15. 20:10:51

...és merre jártá ma...????:o

SA 2009.09.15. 20:17:04

Itthon voltam egész nap.

amerika24 2009.09.15. 22:39:21

...akkor ma nem lesz mese???:o

SA 2009.09.15. 22:56:35

Nem azt szoktam leírni, ami aznap történt, az csak kivételes, hogy tegnap egy pont aznapi fényképez is betettem.
süti beállítások módosítása