HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.09.17. 00:54 Hökkentő


A feltételezések után nézzük a tényeket, amik valamelyest alá is támasztják, amit írtam.

A Rókus dombtól nem messze, tulajdonképp még a dombon áll egy török köri építmény, Idrisz baba türbéje. Egy mohamedán szent ember sírja ez, aki még ma is ott nyugszik. 1591 óta. Cselebi Evlia orvosnak, Pecsevi (Pécsi) Ibrahim jövendőmondónak nevezi, Mindkettőjüknek igaza lehetett akár. Annyi bizonyos, hogy török zarándokok később is jártak a sírnál.

A területet 1686-ban a jezsuiták kapják meg. Ismerjük már ezeket az időket, ugye a pestis… A jézus társasági atyákról is tudjuk, hogy ekkor a belvárosi plébániát vezetik egy török dzsámiból átalakított templomban a város közepén, és működtették azt a gimnáziumot, amelyiknek majd háromszáz év múlva én is tanulója voltam. Mindemellett egy járványkórházat is működtettek itt a türbe mellett a mai gyerekkórház helyén. A legalkalmasabb terület volt, a Szigeti külvároson túli terület, hogy a betegeket távol tartsák a várostól, mégis megfelelő ápolásban részesíthessék. Voltak, akik meg is gyógyultak, bár a pestis akkor a fertőzöttek többségét elvitte magával a túlvilágra. Mint már tudjuk a szerbeket a katolikus egyházzal való unióra bíró egyik jezsuita atya, Bittevi Mihály Radonai püspök helynöke is a járvány áldozata volt, a betegek gondozása közben kapta meg a kórt.


A türbét kápolnává alakítják a pestises szentek Szent Rókus és Palermói Szent Rozália tiszteletére. Egy kicsit átalakítják, nagyobb ablakokat vágnak, új ajtót tesznek a keresztény templomoknak megfelelő tájolással. Az 1961-es műemléki helyreállítás az ajtó kivételével próbálta a jezsuita korszak nyomait eltüntetni. (Milyen érdekes, hogy ebben a blogban ez már harmadik török szent épületből kialakított keresztény templom a jezsuiták belváros templomával és Nesselrode Szt János kápolnájával együtt.)

A pestis áldozatait a kápolnából temetik. A járványtemető a Rókus domb ,máig beépítetlen területe volt. Ide megyünk vissza a következő részben.

A járvány elmúltával a kórház területét a katonaság veszi át Nesselrode jezsuita ellenes intézkedései részeként, de erre is még visszatérünk. A kápolnából lőszerraktár lesz. Berendezését a Xavér templomba viszik, amiről szintén szükséges egy poszt.

És ne felejtsük, gyermekkorom pécsi részét itt töltöttem a szomszédos Radnics utca közepén. Itt vagyok otthon.


Szólj hozzá!

Címkék: Pécs UT Gyűd Rókusdomb

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr286012546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása