HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.09.23. 17:34 Hökkentő

Ott tartottunk nagy zarándoklatot előkészítő nyomozásaink során, hogy találtunk egy kicsike Szent Jakab utat Pécs és a Szent Jakab hegy között. Amolyan mini el Caminot, Via Jacobit. Az ismert nagy Jakab út az apostol sírjához vezet, Francia földről indulva.

Az már kevésbé tudott, hogy Európa szerte több kis Via Jacobi volt, egész hálózatot alkottak. Helyi hagyományok önálló szakaszokat is kialakítottak, de bármelyik kis szakasza is önálló zarándokút lehet. Mindenki egyénileg vagy közösségével akkora távolságot tervez, amekkorára lehetősége van. A kereszténységben nincs kötelező zarándoklat, ahogy az iszlámban, vagy más vallásokban. Az áhítatnak ezt a formáját szabadon lehet választani, akár a hagyomány által nem ismert utakon is.

Több ilyen hálózat is volt, nemcsak a Jakab apostol, hanem mások tiszteletére is. Mostanában felélesztett, vagy inkább felfejlesztett útrendszer a Via Martini, Szent Márton életének állomásai körüli országok Szent Márton titulusú vagy nevű helyeinek felkeresésére. Mária utak is biztosan voltak, de erre akkor térek vissza, amikor a gyűdi út leírásához érek. Ezek az utak metszették egymást, vegyes utak is kialakultak, közös szakaszok keletkeztek, szinte már követhetetlenül. Szép kezdeményezés a magyar kegyhelyeket felfűző Via Margaritarum, a Gyöngyök útja .

A kiindulás a Jeruzsálemi zarándoklatok voltak. Aki tehette felkereste Jézus életének helyszíneit. Aki nem, annak jelképesen be kellett érnie lakóhelye környékének szent helyeivel. A nyugati kereszténység hatásának két végpontja a Szentföld és Hispánia túlsó fele volt. Idősebb Szent Jakab apostol ereklyéi ezt az utat tették meg jeruzsálemi sírjától az új nyugvó helyéig, Santiago de Compostelaig, ez volt a leghosszabb bejárható út, ezzel az összes többit is magára felfűző vonal.

Az arab, majd a török hódítások a keleti részek felkeresését veszélyessé tette, ezért a nyugati kegyhelyek jelentősége megnőtt. Ha a térképre nézünk, mégis hiányérzetünk támad, mert a zarándoklatok virágkorában a latin egyház biztonságosan bejárható területe azért ennél nagyobb volt. 1526-ig Magyarország mindenképp beletartozott, ahogy Lengyelország is. Északabbra is terjedhettek az utak, mert az 1530-as évekig Skandinávia sem volt protestáns.

Az bizonyos, tehát, hogy Magyarország nem maradhatott ki ebből a hálózatból. Miért is maradt volna, amikor számtalan nyoma lelhető fel még napjainkban is. Ez a kis szakasz, amit ebben a blogban tártam fel II András idejében biztosan létezett. Gertrudis királyné gyóntatója Bertalan kapta meg a pécsi püspökséget. Feltehetőleg ő helyezi el Szent Jakab apostol ereklyéiét a patacsi remetéknél. A püspök által összefogott, rendszabályozott remeteközösségből lesz a pálos rend, amikor a pilisi remetékkel közös szerzetesrendet alapítanak. Erre a történetre majd a gyűdi zarándoklat után térek ki valamikor részletesebben e blogban. Most még maradjunk a Rókus dombon, ahonnan a Jakab hegy még jó pár óra gyalog, és nézzük meg Szent Rókust közelebbről!


10 komment

Címkék: Pécs UT Santiago Gyűd Rókusdomb Jakabhegy

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr326012541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szederke 2009.09.23. 17:38:36

nekem a Jakab-hegyről akkor jutottak eszembe a szentek,amikor nyelvlógatva felmásztam a sasfészekbe....szentségeltem rendesen mekkora marha vagyok hogy bevállaltam ezt a túrát....:D

SA 2009.09.23. 17:42:58

De gondolom, a Zsongorkőről a panoráma megnyugtatott, és a kolostornál, az apostol ereklyéjének egykori helyén már nem is voltál mérges.

skyppy 2009.09.23. 20:22:57

..nekem csak az milyen nagy területet foglal magába ez az út......az egészet bejárni nem kis feladat.... SA ebből mennyit jártál már be?...:-))

SA 2009.09.23. 20:44:24

Ez gyakorlatilag egész Európa. Így nem sokat, viszont most így ránázve, az erre a térképre nem eső helyeket Dániától Brassóig jobban, mint ezeket. Van egy hivatalos, kegylóval jelzett hálózat, Ahhoz képest volt nagyobb eredetileg a Camino-rendszer.

skyppy 2009.09.23. 20:52:41

jól írtad?..kegyló??..ha igen mit jelent?....

Walburga 2009.09.23. 21:22:14

Nagy vágyam volt mindig az El camino-n végigmenni ,nem tudom sikerül-e valaha :(

SA 2009.09.23. 21:25:20

Kagyló, rengeteg jelentése van, szinte mindenütt más. A legizgesebb: az igazgyöngyöt zárja magában, mint Jézus emberi természetében az istenit, vagy ahogy kiizzadja az igazfógyöngyöt, mint a zarándok a lelki megtisztulást, vagy ahogy kinyílik, amikor táőlálkozik, így nyílik a lelkünk az ég felé a zarándoklaton, stb.

SA 2009.09.23. 21:33:34

A máig megmaradt és jelölt szakaszainak egy része neked Wallburga útba esik Németországban,

miles 2009.09.25. 16:45:34

Egyszer, régen, arra gondoltam, hogy bizonyos fokozat eléréséhez, a zarándoklatot kötelezővé kellene tenni. Nem a cél, tudod, az út a fontos.. Szigorúan gyalog, egyedül indulva.... pénz nélkül... naivitás. tudom. Ma már tudom.

SA 2009.09.27. 22:23:51

Ez így van, ilyen probitás létezik. Milyen alacsony fokozatú templomos vagy, hogy még nem vagy rajta túl? :D:D:D::D
süti beállítások módosítása