HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.11.03. 19:11 Hökkentő

Ott tartottunk, hogy Franczin Péter Pál Budai kéményseprő visszatér szülőfalujába tett zarándoklatáról, amit azért ajánlott fel, mert a pestisjárvány őt és családját elkerülte. Útján Dakóczi Márton jezsuita várplébános és hívei imái kísérték. A kegykép dedikált másolatát is, amit magával hozott, a budavári plébánia templomba, a mai Mátyás templomba helyezték el a jezsuitákra akkor jellemző teátrális külsőségek közepette. Körmeneteket, különféle ájtatosságokat tartottak a kép kapcsán.

Franczin a logodi szőlőjében egy fakápolnát épített, ahová a kegyképet átvitték, és a jezsuiták részére alapítványt tett, hogy naponta misézzenek a kápolnában. Azért fából építette, mert abban az időben a vár alatti részen hadászati okokból nem volt szabad állandó épületet építeni. Franczin Péter 1711 május 27.-én visszatért Teremtőjéhez, ahová felesége majdnem pontosan három év múlva követte. Kívánságuknak megfelelően a kápolnába temették őket.

Még az alapító életében országos hírű zarándokhellyé vált a kéményseprő vagy vérkápolna. Csodás gyógyulások, imameghallgatások jelezték, hogy a Jóisten különösen kedvesnek tartotta a helyet.

Mindezt egy váratlan esemény szakította félbe. 1723-ban a várban felrobbant a lőportorony. A keletkezett tűzben a logodi határ faházai a kápolnával együtt leégtek, de a kegykép csodálatosan megmenekült. A városi tanács a Szent Zsigmond prépostságra bízta megőrzésre. Ők tulajdonképpen a királyi palota házi papságát alkották a Zsigmond király által alapított, névadó szentjéről Burgundia első királyáról, Szent Zsigmond vértanúról nevezett házi kápolnában szolgáltak. A Habsburgok a cseh alapítású vöröscsillagos lovagrend tagjaival töltötték fel a káptalant.

A leégett kápolna helyére a városi tanács két év alatt impozáns templomot építtetett külön engedéllyel a glacison, ahol állandó épület hadászati okokból nem lehettet. A képet is át akarták szállíttatni ideiglenes helyéről, de azt a káptalan nem adta át. Így a zarándokok mindkét helyet, a Vérkápolnát és a Zsigmond kápolnát is látogatták. Többször kérték az esztergomi érseket, hogy a joghatósága alá tartozó prépostságot kötelezze a kép átadására, de hatástalanul. (A vár és környéke a Zsigmond-káptalan kivételével akkor a veszprémi egyházmegyéhez tartozott.)

A helyzetet Franczin lánya elégelte meg. Egyszerűen elemelte a képet az oltárról, és elindult vele a Vérkápolna felé. A Zsigmond-lovagok észrevették, és a várőrséget riasztották. Vesztükre, mert az őrség ugyan félúton elfogta Franczin lányát, de a kegyképet a Vérkápolna gazdáinak, a jezsuitáknak adták át,

És most jön a különös elem a történetben. A jezsuiták nem adják át a képet saját maguknak a saját kápolnájukba, hanem három évig őrzik, vagy ki tudja mit tettek vele, mindenesetre az oltáron a kép helye az ideig üres volt …

A történetet itt folytatom, de már nem a Vérkápolnánál. Oda ma is elzarándokolhat a jámbor, de a kíváncsi lelkű ember is. Mária Terézia királynő Krisztina nevű lánya kijárta, hogy glacisz jellege, vagyis, hogy a vár alatti részen lehessen állandó épületeket létesíteni. A Vérmező maradt csak glacisznak, az alatta húzódó új városrészt a főhercegnőről Krisztinavárosnak nevezték. A Kéményseprőtemplom is kicsinek bizonyult, ezért mellette felépült a mai krisztinavárosi plébániatemplom. A kápolnát Fanczinék sírja meghagyásával lebontották. A kápolna oltárképe is átkerült a plébániatemplom főoltárára. Érvényes pápai búcsúkiváltsága is van a templomnak, érdekes módon nem április 29.-án, mint a réi egyháznak, hanem augusztus 5.-én, Havas Boldogasszony napján.

A nép a jó házasság Madonnájának tartotta a kegyképet. Ilyennel már több helyen találkoztam, pl. a soproni Szentlélek templomban is, de erre lehet, hogy visszatérek. Kedvelt házasságkötő hellyé vált tehát. Többek közt Széchenyi István gróf is itt vette nőül Krescenciát, aminek emlékére egy értékes mellkeresztet ajándékozott a kegyképnek.

(A metszet felső szlagján németül:

A Magasságos Isten Anyja a Szent Vérhez Budánál Krisztinavárosban

A kegykép szalagján latinul:

Az Anya ölében ül az Atya bölcsessége

Lent már az új krisztinavárosi plébániatemplomhoz vezetnek körmenetet a karmeliták, akik a jezsuitáktől átvették a kegyhely gondozását. A templom ma ennél is nagyobb, mert 1944-ben a szentélyt építészi bravúrral görgőkön hátrébb húzták és a keletkezett teret beépítették. A templom előtt akasztófák.)

1 komment

Címkék: re UT Krisztinaváros Görcsöny

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr666012524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amerika24 2009.11.03. 22:24:12

...érdeles....egy lány menti meg a szent képet...:o...
süti beállítások módosítása