HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2010.02.11. 22:42 Hökkentő

Máriaábrázolások - a Hodégétria

A Boldogságos Szűz Máriát még életében megfestette a hagyomány szerint Szent Lukács evangelista. Lukács orvos volt, de az festőecsetet is szakavatottan kezelte. Több képről is tartja a hagyomány, hogy az evengelista alkotása. Hogy többször is lefestette a Szűzanyát, saját maga készített másolatokat, vagy a korai málatokat is az ő keze művének vélik? Nem tudni, viszont az eredetiségért több kép is verseng. Közös jellemzőjük, hogy a kis Jézus általában Mária bal karján ül. Anyja kissé jézus felé fordul, jobbjával rámutat, mint a világ üdvösségére. A kis Jézus egész alakos, ő is kissé balra fordul, jobb kezét áldásra emeli, bal kezében pedig csukott könyvtekercset tart. Legtöbbször a felső sarkokban lefátyolozott kezű angyalok vannak, de ez sok az eredetiekkel azonos tiszteletben részesülő másolaton lemaradt.

A kép a nevét a konstantinápolyi Hodegon monostorról kapta (Οδηγήτρια, oroszul is Одигитрия ) . Az ottani kép csodálatos módon átvészelte a képrombolás korszakait, és a XIII. századtól terjedt el a tisztelete. Sajnos, amikor a várost a törökök 1453-ban bevették, elpusztult. Viszont több ma is meglevő ikonról állítják, hogy tkp. az, vagy legalábbis még Lukács festette a hodogeoni képet több példányban. Ilyen a Czestochowai kegykép is, amelynek dedikált másolatát Magyarországon Sopronbánfalván és Márianosztrán őrzik, de ezekről hamarosan külön posztot írok.

A másik híres Hodegétria, amelyiknek szintén elsőbbséget tulajdonítanak, Rómában van, a híres Havas Boldogasszony kegykép a Santa Maria Maggioréban. Őróla is fogok írni, különösen magyarországi kultuszáról. Már kétszer találkoztunk is vele ebben a blogban, a budakeszii Máriaschnee formájában, valamint a krisztinavárosi rei Madonna is a Havi Boldogasszony napjára kapott búcsút. A pécsi Havihegyről, ha írok majd, látjuk nem véletlenül, mert ahogy Rómában is a pestistől védte a városokat.

Imádság a Hodogeoni Istenszülőhöz

Üdvözlégy mindenkor és mindenek előtt Szent, Istenünknek Szülője!

Téged, akit az Örömhírt megörökítő orvos megfestett, téged valóban méltó mindig és mindenütt dícsérni,

de kiváltképp azokon a helyeken, ahol közbenjárásodra megmutatta Istenségét

Szent fiad, és elhárította a bajt, romlást, betegséget a hozzád esdeklők felől.

Ahogy a fekete haláltól is megszabadítottad az előttünk élőket, úgy minket is szabadíts meg minden belőlünk és felénk áradó testi és lelki nyavalyától,

hogy méltóképpen minden erőnkkel a Te fiad, az Isten nagyobb dicsőségére cselekedve teljenek napjaink!

Ámen!

Szólj hozzá!

Címkék: Máriaábrázolások Hodégétria

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr436012488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása