HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2010.02.13. 20:10 Hökkentő

Máriaábrázolások - az Eleusza

Ez a kedvenc ikonom. Van már talán tizenöt éve, hogy Athénban betértem egy ikonfestő műhelybe. Ha külföldi, akkor turista, valami szuvenírt akar a pénzéért, gondolta a művész, és a német márkára beárazott képek közé vezetett. Hamar kiderült, hogy a kis ösztöndíjamból nekem nem telik ilyenre, engem csupán a képek érdekelnek. Ha ilyen kiderül, akkor vagy kidobják az embert, vagy beavatást nyer a műhely legrejtettebb titkaiba is. Szerencsémre ez utóbbi történt. Láttam, hogy születnek a képek a turisták számára szuvenírnek, és beljebb, amint a templomok, és a hívek számára egészen más alapelvek szerint, sokkal meghittebb ecsethasználattal. A képek típusairól beszélgettünk. A festőt érdekelte a szentek és az ünnepek latin neve, ő is erősen hite, hogy az ortodox és a katolikus egyház egy Egyház része, és ugyanaz a vallás.

Mikor elbúcsúztunk, levette a festőállványról a majdnem kész ikont, és nekem ajándékozta.

Ez a típus az Eleusza (Ελεούσα = Irgalmas) vagy másik nevén Glükophilussza (Édes csókú). Általában dexio, azaz jobbos állású, de néha Mária bal kezébe is kerülhet a Kisjézus. A gyermek arca anyjához simul. Különsen kedvelem, azt a változatot, amelyikben a szájuk összeér, és olyan, mintha egy száj két fele lenne Jézusé és Máriáé.

Az ikon tömörített szimbólikus üdvtan. Csak azt dolgozza ki, ami a lényeg, hogy más ne terelje el a figyelmünket. Festett elmélkedés, ami újabb és újabb elmélkedés tárgya lehet. Én azt hiszem, ezt a képet nem is kell magyarázni. Nézni kell, és engedni hogy hasson.

2 komment

Címkék: Máriaábrázolások Eleusza

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr706012482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amerika24 2010.02.13. 21:11:12

...de megható!...a történet is, és a kép is... ...most olvasom először , valójában mit is jelent az ikon szó...így , ennyire egyszerű mondon, és mégis a legérthetőbb formában...

SA 2010.02.13. 21:45:50

Legalább megismered a típusokat, és el tudod dönteni, hogy a szomszéd faluban milyen kegykép van. ::P Nemsokára az következik.
süti beállítások módosítása