HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2010.02.13. 23:37 Hökkentő

Elmélkedés az Eleusza előtt

Isten a szeretet és a szeretet az Isten. Ki Istent szülte, a szeretet szülte e világra. Belőle és általa jön, mert benne testesült meg a szeretet Istene.

Bár Nála nincs hatalmasabb, mégis emberként milyen védtelenként jött a világra. Ez az emberi természetének lényege, csak így tudta üdvözítő tervét megvalósítani.

Belépett tehát a történelembe gyenge, piciny kis tehetetlen gyermekként. Teljesen ráutalta magát egy asszonyra. Az ő léte a mi váltságunk. Aki őt neveli, a mi üdvösségünket óvja, védi, táplálja. Ezért a Szűzanya minannyiónk Édesanyja.

A védtelen gyermek számára az édesanya a minden, a teljes függőség. A kisgyermeknek ez a függőség jó, nélküle nem tud élni, sem lelkileg, sem testileg fejlődni.

Milyen lehetett Máriának ez a többszörösen egymásba ágyazott viszony? Ő is, mint minden ember, Isten gondviselésének függvénye. És az ő gondviselésére bízta magát maga az Isten. Valahonnan ebből fakad, hogy Mária a legszentebb minden szent közül. Ő az, aki Istent nevelt kinek isten csüngött az ajkán. Ez a kapcsolat az Eucharisztiánál is mélyebb értelmű. Minden csók, mit a gyermek Jézus nyomott édesanyja arcára egy tökéletes teljes liturgia.

Ez a kép kell, hogy visszatükröződjön minden anya és gyermek viszonyán. Az első emberpár sem tudta volna úgy szeretni gyermekét, ha a Szűzanya nem szereti Istengyermekét. Mert ez az anyai szeretet a történelem felett áll, annyival magasabb nála, hogy vissza is hat az időben, mert ebben a szeretetben nincs idő. Jézus, mint történelembe lépett ember felnövekszik, és akkor már nem tartja a karjában az édesanyja? Nem, az igaz anyai szeretet nem szűnik meg, ha a gyerek felnőtt lesz. Az anyagelvű logika ezt mondaná: önállóan tud élni, minek az anyai szeretet. Az állatokban ki is alszik ilyenkor az ösztön. Hogy bennünk nem, az a Szűzanya szeretetének történelmet legyőző kiáramlása. Ott volt a kereszt alatt, és ott is az ölében tartotta fiát. Ugyanez a kép, csak az érzések mások Máriában. De itt még csókot hintenek egymás arcára.

Eszembe jut édesanyám. Még emlékszem, ahogy kisgyermekként az lébe vett. Eszembe jutnak a gyermekeim, édesanyjuk ölében, az én ölemben is. Érzem, ahogy piciny szájuk az arcomra nyom egy puszit.


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr666012481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amerika24 2010.02.14. 07:57:44

...gyermekeim pici ölelő kis kezei a nyakamon...:)...és az apró ,nyálas kis puszijaik...bizony ezek örökre megmaradnak ...ezt senki , soha nem veheti már el...

skyppy 2010.02.14. 17:49:39

SA én se tudom elfejteni az ölelő karjukat, soha nem éltem át ennél szebb, meghatóbb élményt:-))))) még át se érték a nyakam a kicsi kezükkel...:-))) ..ja törölj a postafiókodból, mert tele van:-))))
süti beállítások módosítása