HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2007.06.05. 11:00 Hökkentő

Megint Rubljov. Ugyanis azt írtam, hogy ez a kép nem a Szentháromság. (http://antiblog.blogol.hu/?perm=812958 )

Az Orosz Egyház évszázadok óta mit sem törődve az én véleményemmel mégiscsak akként értelmezi. Ha a mamrei jelenést, mint történeti eseményt akarják ábrázolni, odafestik Ábrahámot és Sárát is. Az egyházatyákra hivatkoznak. Damaszkuszi Szent János óvott az Isten bármilyen ábrázolásától. Szent Ágoston ugyan e jelenetre nem utal egyértelműen, de az Ószövetségben is keresi a Szentháromságra vonatkozó jeleket. Ábrahám lakomájával liturgikus szövegek hozták kapcsolatba a IX. században a Szentháromságot Bizáncban. A Paleologosz korban az alleggóriák és szimbólumok túltengésének idején már a két dolog összemosódott.

A XIV. században Radonyezsi Szergij alapít kolostort a Szentháromság tiszteletére. Oda festette Rubljev ezt az ikont. Az orosz egyház egy időben be is tiltott minden más szentháromság-ábrázolást. Csak a XVII században tér vissza a paternitás típus az öregkorú Atya ábrázolásával. (http://antiblog.blogol.hu/?perm=811074 )

 

(Egy későbbi ikon Ábrahámmal és Sárával)
Ennek az az azóta nagyobb templomokkal körülépített székesegyháznak a részére készült Rjublov Troica Ikonja. Közvetlenül jobbra hozzáépült a valamivel nagyobb Radonyezsi Szergij székesegyház, ahol a szent nyugszik. (Szergijev Poszád, Moszkva köenyékén)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr86012853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porthosz 2010.08.21. 13:00:32

Valahol olvastam, hogy Ábrahám három vendégét már nagyon korán a Szentháromsággal azonosították, mert Ábrahám hozzá(juk) szólva hol egyes számban, hol többesszámban beszél. Ez pedig kizárólag a Szentháromságra értelmezhető.
süti beállítások módosítása