HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.02.17. 13:59 Hökkentő

… aki a mennyekben vagy …

Istent helyhez köti? Mi is ez a hely? A mennyek. A görög eredetben ορανο, uránoi, az uránosz többes száma szerepel, ami a héber sammájim fordítása lehetett. Jelentése mindkét nyelven egek.

A zsidó hagyomány szerint három ég létezik koncentrikus szférákat alkotva a Föld körül. Az elsőben a madarak laknak. A második az angyalok lakhelye, és a harmadik Istené.

Ez a világkép eléggé földhöz kötött, gyanús, hogy inkább szimbolikusan, mint valóságosan írná le a világot. Az eget magát a tudomány feltárta. Repülőn utazva mindig meglepődöm, hogy a felhők milyen alacsonyan vannak, a nagy hegyek is csak kicsiny buckák. A légkör fizikai szférát ismerjük. Azokon túl, ahogy a levegő már olyan ritka, hogy már nincs is, a világűr (kozmosz) kezdődik. Mindenféle optikai és rádiótávcsövekkel kikutatták, de angyalokat és Istent nem leltek benne. A kijevi lavramonostor refektóriumában a nyolcvanas években ateista múzeum volt berendezve. Egy űrhajós szkafander alatt büszkén hirdette a felirat, hogy jártak az kozmoszban, de Istent nem látták. A kozmoszba az uránoszon át jutottak, ott sem volt, de az angyalok sem.

Ennyit érne az egész hitünk? Más vallásokban is létezik, léteznek mennynek, mennyországnak nevezett szférák az iszlámtól a buddhizmusig. Az egy, három, hét, kilenc, ki tudja hány menny mind a hamis tudat terméke? Részben igen, részben nem!

Ha realitásnak vesszük, nem igaz. A teleszkópok nem hazudnak, az anyagi világ olyan, amilyennek mutatják. Nincs benne Istennek vagy angyaloknak nevezhető, helyhez köthető, tömeggel, energiával, lendülettel rendelkező tárgy, anyaghalmaz, test.

Vannak próbálkozások, főleg a newage körül, hogy mégis beleerőltessék Istent a fizikai világba. Valami más jellegű anyagnak, finom asztráltestnek, vagy anyag nélküli energiának vélik. Eléggé paradoxak ezek a próbálkozások. Egyszerre próbálnak mélyen a fizikai világhoz is ragadni, és erős hittel olyat feltételezni róla, amire semmi sem utal. Persze erős hittel lehet tapasztalati bizonyítékokat vélni.

A másik modern, szintén newage-szerű irányzat dimenziókról beszél, Istent más geometriai dimenzióba helyezi. Ahogy a két kiterjedésű síklapon nem érzékelhető a rá merőleges irány, a mi háromdimenziós terünkön kívül, felett is lehet valami. Ez részben igaz is. Bár a kétdimenziós sík csak elméletben létezik, nézzünk meg csak egy papírlapot nagyítóval! Ugyanígy elméletben gyárthatunk még dimenziókat a végtelenig. A negyedik meg is van a relativitáselméletben: az idő szorozva a fénysebességgel és gyök mínusz eggyel. Elvileg még végtelen dimenziós teret is lehet matematikailag konstruálni, van is ezeknek fizikai értelmük. Ilyen többdimenziós tér altereként értelmezve világunkat, a gravitáció a teret elgörbíti, sőt a fekete lukakban át is lukasztja, így áteshetünk a görbület túlsó felére. A nagyon sokdimenziós modellek viszont nem a geometriai térről szólnak, hanem a testek állapotát (hely, sebesség, hőmérséklet, nyomás stb., akár a végtelenig) írják le egy sokdimenziós vektorként. Ehhez kellett a matematikai dimenziók megsokszorozása.

Akkor most hol van az Isten? A mennyekben. Jézus korában az ismert világ a Földön volt. Ezen túl az ismeretlen. Ma már kilépett a megismerés bolygónkról, áttört a fizikai égen, az uránoszon is, behatolt a kozmoszba. A hajdan földinek nevezett dolgok átvitt értelemben az égen túl hatoltak, és szintén átvitt értelemben egy új ég nyílt, legalábbis ismeretelméletileg. A föld-ég páros analóg módon kiterjedt az ismert-ismeretlen, a fizikai és az azon túli világra. Ez a menny itt van, de nincs is itt, túl van a mérhetőn és talán a felfoghatón is. Az ateisták kedvenc érve, hogy akkor meg ilyenre meg mi szükség? Hát bármennyire is túl van a fizikai érzékelésen, elsődleges tapasztalat.

Istenem, Atyám! Add, hogy mindenütt lássalak, mindenütt érezzelek, ahol azt mondják, általad elhagyott a hely, ott is! Ámen!

5 komment

Címkék: Miatyánk

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr336012609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amarillisz007 2009.02.17. 14:18:37

Istenem...nagyon tetszik :-) Köszönjük, hogy ilyenekről írsz... Szép napot Neked...

Kafa 2009.02.17. 19:47:46

A felfoghatón túlit csak hinni lehet, mert ahogy tőled tudom, a hit a tudás kiegészítője. Nem kétlem a te istenhited, sőt egyre inkább magaménak is érzem Mégis mire alapozod, hogy a te hited igaz tapasztalat, a másik dimenziós asztrális energiák pedig csak tévhitek? Nem ugyanaz a kettő, legalábbis "ismeretelméletileg"?

miles 2009.02.17. 22:33:40

relativitás és kozmológia... :) Ha az anyag belehullik a fekete éyukba, megszűnik anyagnak lenni. Elvesziti formáját, kiterjedését, szinét, struktúráját..... minden anyagi tulajdonságát..... három dolgot kivéve: tömeg, energia, impulzusnyomaték....... :)

todella kaunis 2009.02.19. 21:15:21

én nem tudom hova helyezni. de mindig itt lesz velem, nem csak az egekben:D

SA 2009.02.19. 21:28:02

Jó a kérdésed Kafa, nem is fogom kikerülni a választ. Csak itt akkor lenne aktuális, ha ezt a posztot elsősorban nem keresztényeknek írtam volna. Egyfajta közös kiindulást mindig feltételezünk, különben értelmetlen vitatkozni. Egy szóval a válasz: paradigmakeveredés. Nem tudom Miles, még nem állt tátongó mélységként lábaimnál egy fekete luk. Igen Todella, itt van, Veled, Benned, mindenütt, ahol az átvitt éértelmű egek is vannak. Amarillisz üdvözöllek! Nem örekszem arra, hogy ez egy könnyű blog legyen, találsz benne borzalmakat is, meg szép dolgokat is, dehát a világ is ilyen. Mondjuk a blogom nem akar a világ hű képe lenni, mégcsak az én világomé sem. Fogadalmat tettem, hogy a Nagyhetet blogon követem. Aztán a fogadalmam lejárt, és nincs szívem a blogot megszüntetni, ezért néha írogatok.
süti beállítások módosítása