HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2009.12.08. 16:56 Hökkentő

A félreértett karácsony

Annyi mindent látok, ami arra utal. hogy karácsony üzenetét nem értik sokan. Miért nem? Ebbe most nem kívánok belemenni, talán túl nagy a zaj, nem is hallatszik ki mögüle.

Nézzük sorra a félreértéseket:

1. A karácsony december 25.-én kezdődik, illetve régi szokás szerint az előző nap napnyugtával. A karácsonyt megelőző időszak az advent nem a karácsony része. A kereskedők már annak tekintik, pedig az advent lényege szerint visszafogottabb, kissé böjtölős, virrasztós időszak, nincs helye még a karácsonyi díszeknek. Nagyobb hatása lenne az ünnepi díszeknek, ha előtte valóban kicsit szolidabb várakozás lenne.

2. A karácsony tizenkét napig tart. Államilag csak két munkaszüneti nap van, de a többi nap, karácsony harmadik, negyedik, sőt tizenkettedik napja is az ünnep része.

3. Nem a karácsony a legnagyobb keresztény ünnep. Az a húsvét, de még a pünkösd is jelentősebb.

4. Jézus nem valószínű, hogy december 25.-én született. Mivel nem olyan jelentős keresztény ünnep, ezért olyan nagy jelentősége nincs a pontos napjának. Inkább az ez időtájt gyakori pogány ünnepek ellensúlyozására, vagy ”kereszténnyé tételére” tette ekkora az egyház.

5. Karácsony nem a szeretet ünnepe, ahogy húsvét sem az örömé. Ezeket az ünnepek szekularizációjaként találták ki, hogy a nemkeresztények is ünnepelhessenek. Van köze a karácsonynak a szeretethez, ahogy minden keresztény ünnepnek, mert az Isten ember iránti szeretetét fejezik ki, de külön szeretetet ünnepe nincs. Biztos szép dolog lennem de absztrakciókat az egyház mindig valami konkrét esemény vagy személy kapcsán ünnepelt.

6. Nem csak és nem is elsősorban Jézus születését ünnepeljük karácsonykor. Azt is, mint a történelmi eseményét, de az idők kezdete előtt létezett az Ige, a Fiú, a második isteni személy. És nemcsak öröktől ”született”, megszületik bennünk újra és újra. Ezek olyan értelmei az ünnepnek, amitől igazán kereszténnyé lesz. Egy kisfiú születésének ugyanis nem tulajdonítanánk már kétezer éve ekkora jelentőséget.

5 komment

Címkék: karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr976012503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amerika24 2009.12.08. 19:45:23

...azt hiszem én még tényleg keveset, vagy félre értve tudok dolgokat...:o ...engem a nagypapám arra tanított, hogy Jézus dec. 24-én született, s az éjfélimisére azért mentek, hogy örvendjenek mert megszületett ez a kisfiú...én ezt így tudtam...de azt elismerem, SA te sokkal többet tudsz...szakértője vagy ennek a történetnek...

SA 2009.12.09. 09:04:00

Én meg nem tudom, mikor született Jézus, még az évben sem vagyok biztos. Kattints a cimkére!

Mirjam 2009.12.09. 17:58:57

Jól, konkrétan összefoglaltad. A világos beszéd sajnos hiányzik sokszor a Karácsonyi beszédekből.

ogruti 2010.01.03. 21:42:24

Jézus mondja: szükséges néktek újjászületnetek. Azt is Ő mondja, hogy ahol a mi kincseink vannak, ott van a mi szívünk is. Jó ötletnek tűnik megvizsgálni a kincseinket. Nehogy a romok alatt maradjon a szívünk... Mi a véleményed?

SA 2010.01.04. 12:45:56

Egy kicsit több információ kellene ahhoz, hogy véleményem legyem. Nem értem, hogy kapcsolódik a poszthoz. Szívesen válaszolok. ha segítesz megérteni.
süti beállítások módosítása