HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2010.02.27. 13:22 Hökkentő

Máriaábrázolások - Szent Anna tanítja a gyermek Szűz Máriát

A Kisboldogasszony ünnepének hangsúlya tehát nyugaton a szülés-születás eseményéről inkább Mária születésnapjára helyeződött. Általában egy születésnapon nem a születés folyamatát ünneplik, hanem azt, aki azon a napon született. Így Szent Anna és Joachim kissé háttérbe szorult. Ez magyarázható a szüléshez sajátos prűdséggel forduló nyugati kultúrával is, de az is oka, hogy az események forrása, a Jakab protoevangéliuma apokrif, kétes hitelű.

A népszerű Szent Anna önálló tiszteletének igénye viszont ezt az ábrázolást teremtette meg. Mária kissé felnőttes arányaival kisgyerekként áll, esetleg ül Anna mellett. Anna egy nyitott könyvet tart, Mária elé, mint aki tanítja olvasni. Ezen a módon ábrázolják leggyakrabban a katolikus templomokban Szent Annát.


A képeket a pécsi ferences templomban készítettem. A Szent Anna oltár az egyik legszebb mellékoltár. A helyi ferences műhely alkotása, a költségeket egy tehetős Anna nevű Szigeti külvárosi asszony adománya fedezte. A mellékalakok szintén Szent Anna, és Joachim.

Nem is olyan rég még terítőkkel, virágokkal, gyertyákkal díszítették ezt az oltárt is, bár a ferencesek elűzése, után már nem miséztek rajta. Jelenleg a templomban egyházmegyés papok szolgálnak.

Szólj hozzá!

Címkék: Máriaábrázolások SzentAnna

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr876012441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása